Hakan ÇelikTürkiye, Filistin konusunda eleştirilecek son ülkedir

HABERİ PAYLAŞ

Türkiye, Filistin konusunda eleştirilecek son ülkedir

Son dönemde bazı çevreler Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı İsrail konusunda yeterince sert olmamakla eleştiriyor. Hatta bu konudaki tepkiler kışkırtıcı bir dille geniş kitleleri tedirgin edecek boyuta ilerliyor. Bu tutumu son derece yanlış ve haksız buluyorum. Ankara’nın adımlarını yetersiz bularak ortalığı ayağa kaldıranlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Filistin’le ilgili problemleri en üst düzeyde dile getiren dünya lideri olduğu gerçeğini unutuyor. Erdoğan bundan yıllar önce Davos’ta, dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i Filistin’e karşı uyguladıkları politikalar nedeniyle çok sert şekilde eleştirmişti.

Haberin Devamı

Ankara, İsrail, Avrupa ve özellikle ABD’nin baskılarına rağmen Hamas ile en sıkı irtibat kuran, topraklarını Hamas yönetim kadrolarına açan bir ülke oldu. Batılı ülkeler Hamas’ı bir terör örgütü olarak tanımlarken Türkiye, Hamas’ın dışlanmasının orta ve uzun vadede Ortadoğu meselesini çıkmaza sürükleyeceği tezini savundu. Benim de takip ettiğim ABD ziyaretlerinde Erdoğan çeşitli siyasi gruplara mensup Yahudi düşünce ve lobi kuruluşlarının liderlerine “Türkiye’nin Yahudilerle bir sorunu yok ancak İsrail hükümetlerinin tek yanlı politikaları, orantısız güç kullanımı ve Filistin’in meşru haklarını yok saymaları kabul edilemez” mesajlarını verdi. Türkiye, ABD Kongresi’ndeki kritik Yahudi diasporası desteğini kaybetmek pahasına son 10-15 yılda Filistin davasını en güçlü şekilde uluslararası platformlarda savundu.

‘TİCARETİ KES’ TALEBİ

‘İsrail ile ticareti sıfıra indirin’ talepleri gerçekçi değil. Türkiye İsrail’e silah satıyor olsaydı bu tepkinin haklı bir yanı olabilirdi. Bağlantıları onlarca yıl önce yapılmış ve ağırlıklı olarak özel şirketler tarafından yapılan dış ticaretin durdurulması uluslararası boyutta Türkiye’ye duyulan güvene zarar verir. Karşı taraf hukuk yoluna başvurabilir ve ciddi tazminatlar kazanabilir. Ankara atılabilecek adımları en ileri düzeyde hayata geçirmeye devam ediyor. İsrail ile siyasi temaslar kesilmiş durumda.

Kısa süre öncesine kadar İsrail vatandaşlarının en çok tercih ettiği kuruluş olan Türk Hava Yolları da mevcut gelişmeler nedeniyle bu ülkeye yönelik seferlerini tamamen durdurdu. Türkiye’nin sert açıklamaları ve kayıtsız şartsız Filistin desteği nedeniyle İsrail de Türkiye aleyhtarı ittifaklara girmekten çekinmedi. Nitekim Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi, İsrail üçlüsü stratejik düzeyde, siyasi, askeri ve ekonomik anlaşmalar imzaladı. Türkiye ile İsrail arasında ciddi bir sorun bulunmamasına rağmen sadece Filistin’de uygulanan şiddet ve tek taraflı politikalar nedeniyle Ankara siyasi bir iyileşme adımı atmadı.

Haberin Devamı

Yapılanlar bununla da sınırlı değil. İsrail, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın büyük desteğiyle başkentini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma kararı aldı. Türkiye bu girişimi tanımadığı gibi Birleşmiş Milletler düzeyinde karşı çıkılması için de seferber oldu. Daha bitmedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Filistin topraklarının İsrail tarafından yıllar içinde nasıl yayılmacı bir politikayla genişlediğini gösteren haritayla çıkması çok ses getirmişti. Emine Erdoğan da her fırsatta bu konulara sahip çıkıyor, hassasiyetini dile getiriyor. Gerek dünya liderlerinin eşleriyle yaptığı toplantılarda gerekse bireysel olarak takip ettiği etkinliklerde Filistinlilere uygulanan şiddete kayıtsız kalınamayacağının altını çiziyor.

Haberin Devamı

İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’un girişimleriyle kurum bünyesinde oluşturulan ‘Dezenformasyon ile Mücadele Merkezi’ görüntüler ve bilgiler ışığında Gazze’de olup bitenleri yakından izliyor, bir ihlal veya çarpıtma olursa Türkiye ve uluslararası kamuoyuna duyuruyor. Yine İletişim Başkanlığı tarafından İstanbul’un en merkezi yerinde, Taksim’in göbeğinde kurulan dev çadırlar ve barkovizyonlarla savaşın korkunç yüzü en çarpıcı görüntülerle paylaşılıyor. Erdoğan daha ne yapsın?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder