Amerika Birleşik Devletleri’nde, potansiyelleriyle dünyadaki birçok ülkeden daha güçlü olan California ve Teksas gibi eyaletler vardır; ben Türkiye’nin kalbi Konya’yı böyle görüyorum. Konya, çok fazla alanda etkili, başarılı ve gelişime o kadar açık bir şehir ki, markaları, üretim kapasitesi ve imkânlarıyla küresel roller oynuyor. Kısa süre önce Konya’ya gittim.
Havalimanına ulaştığım andan itibaren huzur ve sessizlikle karşılaştım. Nüfusu ve ölçüleriyle oldukça büyük olmasına karşın Konya’nın sakin “Cittaslow” kimliği beni çok etkiledi. Gittiğim her yerde güler yüzlü, çalışkan, işine konsantre olan ve saygılı kişiler gördüm. Zaten Konyalıların bu özellikleri şehrin ekonomisini resmen şaha kaldırmış. Bugün 3 bin üreticiyle 180’den fazla ülkeye toplam değeri 3 milyar doları bulan ihracat yapıyorlar. Türkiye’nin tahıl ambarı konumunda.
Mevlana Yılı etkinlikleri 2024'te de devam edecek
Büyükbaş hayvancılıkta, un, şeker, tuz, süt, buğday, arpa, şeker pancarı, lale, mısır, havuç, vişne, bezelye üretiminde Türkiye birincisi. Sadece gıda ürünlerinde değil savunma endüstrisi ve otomotivde de en hızlı büyüyen yerlerden biri. İşsizlik oranının yüzde 7.9 gibi düşük bir seviyede olması da uygulanan politikaların doğruluğunu gösteriyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın, şehrin bugünkü seviyesine ulaşmasında büyük rolü var. Aynı zamanda “Dünya Belediyeler Birliği” başkanlığı görevini sürdürüyor.
Başkan Altay ile caddelerde uzun bir yürüyüş yaptık. Sokaktaki vatandaşlar yolda fotoğraf çektirmek, sempatilerini ve desteklerini dile getirmek üzere çok sık durdurdular. Konya’nın büyük desteğini alarak seçilmişti. 31 Mart’taki yerel seçimlerde de rekora yakın bir oyla yeniden seçilme ihtimali çok yüksek görünüyor. Yaklaşımı ve çalışmalarıyla sadece mensubu olduğu AK Partililerin değil çok farklı kesimlerin de saygısını ve teveccühünü kazanmış.
Konya'da bisiklet yollarının uzunluğu tam 600 kilometre.
Konya; Selçuklu devletine 200 yıl başkentlik yapmış, Osmanlı’nın en önemli merkezlerinden olmuş, Roma ve Bizans dönemlerinde çok kritik hale gelmiş kadim bir şehir. Ana meydana yakın Barok mimari stilde inşa edilmiş Aziziye Camii’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Etli ekmek zaten bir klasik, bunun yanında mutlaka bamya çorbası içilmeli, şehirdeki esnaftan şeker ve diğer otantik ürünler alınmalı.
Tarihi 10 bin yıl öncesine kadar uzanan yerleşim alanlarıyla Konya UNESCO Kültür Mirası listesinde. Çatalhöyük başlı başına bir hazine. Mevlana, 2023’te ölümünün 750. yılında çeşitli etkinliklerle anılmıştı. Başkan Altay, deprem sonrası bu sürecin sekteye uğraması nedeniyle 2024’te tarihi, kültürel ve manevi değerleriyle Mevlana’nın çok yönlü olarak ele alınmaya devam edeceğini söyledi.
Mevlana Müzesi, Alaaddin Camii, Alaaddin Tepesi, Aziziye Camii, Kapu Camii, Beyşehir Eşrefoğlu Camii, İnce Minareli Medrese, Bedesten Çarşısı, Karatay Medresesi, Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti, Sille Mahallesi, Kilistra Antik Kenti, Aya Elena Kilisesi, Meram Bağları mutlaka gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor.
Tekel fabrikasının restore edilmesiyle kurulan Depo No:4 isimli mekanda yıl sonuna kadar ziyaret edilebilecek çok önemli interaktif bir tarih-kültür sergisi bulunuyor.
Belediyenin yeni restore ettiği Taş Bina isimli yapısı çok güzel olmuş. İçinde modern teknoloji kullanılarak yapılan interaktif bir müze bulunuyor. Tarihi Tekel binasının restore edilmesiyle ortaya çıkan Depo No: 4 isimli mekân da kesinlikle ziyaret edilmeli.