Çatışmalar, savaşlar, yoksulluk ve sorunlarla kuşatılan yakın coğrafyamızda Türkiye, çalışan kurumları, potansiyeli, imkânları ve dinamik insan gücüyle yıldız gibi parlıyor. Ancak henüz olmak istediğimiz yerde değiliz. Ekonomi, sosyal ve insani gelişmişlik seviyesinde bir üst lige çıkabilmenin en önemli yolu bilim, teknoloji ve eğitimden geçiyor. Çünkü nitelikli iş gücü, marka yaratma becerisi ve diğer alanlardaki ilerleme ancak kalite sağlanabilirse gerçekleşiyor. Türkiye’de bütün faaliyetlerin İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlere toplandığı bir ortamda Anadolu’da gerçekleştirilen her yatırım çok değerli. Doğu Anadolu bölgemiz istihdam zorlukları nedeniyle uzun yıllardır en fazla göç veren yerler arasında. Ağrı, zaman içinde özellikle gençlerin en fazla yaşadıkları şehri terk ettikleri bir yer olmuş. IC Holding Kurucusu, Türkiye’nin saygın iş insanlarından İbrahim Çeçen, memleketi Ağrı için bugüne kadar çok ciddi projeler üretmiş bir isim. İbrahim Çeçen’in davetiyle Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’ndeki çalışmaları yerinde görmek ve yeni eğitim yılının başlamasıyla ilgili törene katılmak üzere Ağrı’ya uçtum.
IC Holding, Türkiye’de Akkuyu Nükleer Santrali, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi dev projelere imza atan bir kuruluş. Türkiye’nin dışında farklı coğrafyalarda büyük mühendislik işleri gerçekleştiriyorlar. Vietnam Havalimanı projesi bunların en sonuncusu. İbrahim Çeçen, ekonomik gücünü, önemli oranda eğitim ve sosyal çalışmalara ayırıyor. 1985 yılından itibaren karşılıksız eğitim bursları vermeye başlamış. 2004’te “IC İbrahim Çeçen Vakfı”nı kurarak eğitim hizmetlerini kurumsallaştırmış. İbrahim Çeçen, “Ağrı’ya fabrika kursam, istihdama, kentin ekonomisine katkım sınırlı kalır. Devlet üniversitesinin büyümesine yatırım yapsam Ağrı’ya daha büyük katkı sağlamış olurum” diyerek Recep Tayyip Erdoğan başbakanlığındaki dönemin hükümetine bu arzusunu bildirdi. Hükümetten gerekli onaylar çıkınca IC Yatırım Holding, vakıf üzerinden üniversitenin bina altyapısında çıtayı yükseltti. Ağrı Dağı Üniversitesi’nin adı 2008’de Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi olarak değişti. Ağrı’ya gerçekleştirdiğimiz ziyarette İbrahim Çeçen’in oğlu Mehmet Salih Çeçen, IC İbrahim Çeçen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen (gelini), Vakıf Genel Müdürü Dr. Meral Dinçer de yer aldı. İbrahim Çeçen, sohbetimizde üniversite için bugüne kadar 100 milyon dolar dolayında harcama yaptıklarının altını çizdi.
Vakıf çalışmalarının önemine işaret etti. Günseli Çeçen tarafından yönetilen vakfa her yıl 70-80 milyon lira kaynak aktardıklarını, bu desteğin üniversiteye ve burslara gittiğini söyledi. “İş hayatımda yurt içi ve dışında birçok mega projeye imza attım. Bana en büyük gururu yaşatan üniversite oldu” dedi. Günseli Çeçen de sohbetimizde, bugüne kadar 16 bini aşkın mezun bursiyere destek olduklarını ifade etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda ilerleyen bilim insanlarımızın, sağlıkçılarımızın, sanatçılarımızın ve sporcularımızın her zaman yanında olduklarını söyledi. İbrahim Çeçen Üniversitesi’nde 500’ü 22 farklı ülkeden yabancı olmak üzere 17 bin öğrenci eğitim görüyor. Üniversitenin ekosistemi şehrin sosyal ve kültürel hayatına çok olumlu yansımış. Rektör Prof. Abdulhalik Karabulut “560’a ulaşan genç ve dinamik akademisyeni yüzde 100 doluluk oranı ve 17 bine ulaşan öğrencimizle topluma karşı sorumluluklarımızın farkındayız. URAP ve SCImago değerlendirmeleri dahil bir dizi alanda dünyanın sayılı kurumları arasına girdik” dedi.