Hakan ÇelikYüksek teknoloji lüks değil ihtiyaç

HABERİ PAYLAŞ

Yüksek teknoloji lüks değil ihtiyaç

Apple CEO’su Tim Cook tarafından California’da gerçekleştirilen ve geleneksel hâle gelen sunumlar bir teknoloji şirketinin yeni ürünlerini sunmasının ötesinde bu alanda standartların güncellenmesi açısından da önem taşıyor.

Apple Watch 10, iPhone 16, AirPods Pro2, Apple Watch Ultra2’nin tanıtıldığı sunumda ben de bazı notlar aldım. Kuşkusuz markanın amiral gemisi niteliğindeki iPhone 16 akıllı telefonlar dünyasında yeni bir sayfa açmaya aday görünüyor. Hem yazılım entegrasyonu hem de donanım açısından daha akıllı ve yetenekli duruma geldiler.

Haberin Devamı

Burada en önemli atılım, yapay zekânın telefonun içine girmiş olması. Ancak Apple bir iletişim stratejisi olarak “yapay zekâ” ifadesini kullanmıyor. Bunun yerine ‘Apple Intelligence’ diyor. A18 Pro chip, telefonun kalbi niteliğinde. Ayrıca yeni iPhone 4K 120 fps çözünürlükte çekim yapma kapasitesiyle geliyor. Önceki modellerde bu yetenek en fazla 60 fps ile sınırlıydı.

CNN Türk’teki programlarımda ve röportajlarımda yararlandığım birçok görüntüyü iPhone 15 ile çekiyordum. Belli ışık ve ortam şartlarında son derece profesyonel sonuçlar elde edebildiğimizi gördük. Yeni telefonla bu eşik biraz daha iyileşmiş olacak. Bununla beraber yüksek çözünürlüklü videolar çekebilen bir cihazda daha büyük depolama kapasitesi gelebilir diye düşünüyordum ancak olmadı.

Apple yine en fazla 1 TB kapasitede telefonları satışa sunacak. Burada kullanıcıların daha çok Cloud (Bulut) kullanması isteniyor gördüğüm kadarıyla. Bunda bir sakınca yok elbette ama bana kalırsa yine de 2 TB seçeneği hiç değilse pro serisinin en üstünde sunulabilmeliydi. Zira ülkemizde internet hızı gerçekten çok yavaş düzeylerde takılıp kaldığı için profesyonel kullanıcıların buluttaki bilgilere erişmesi kimi zaman imkânsız hâl alıyor.

GENÇLER ULAŞABİLMELİ

Her zaman dile getirdiğim gibi yüksek teknoloji ürünlerini bir lüks değil, ciddi bir ihtiyaç olarak görüyorum. Akıllı teknolojileri, markası ne olursa olsun gençlerin oyun oynadığı, sosyal medyada zaman tüketerek paralarını sokağa savurduğu ürünler gibi algılamak yanlış olur. Binlerce insan içerik üreterek bu cihazlar aracılığıyla hayatını kazanıyor, milyonlarca kişi de eğitim için kullanıyor.

Haberin Devamı

Diğer taraftan akıllı teknolojilerin insan sağlığına dönük boyutunu çok önemsiyorum. Nitekim Apple Watch 2 serisi artık insanların olası uyku apnesi sorunlarını da tespit edebiliyor. Bunlar gerçekten insan sağlığı açısından devrim niteliğinde gelişmeler. Uyku apnesi gibi ölümcül sonuçları olan ciddi sorunlar ancak hastanede bir süre yatılı kalarak tespit edilebiliyordu. Bunun yanında akıllı saat, yüzülen suyun sıcaklığından derinliğine kadar birçok ilave ölçümü gerçekleştirebiliyor. Yeni AirPods kulaklık ise klinik onaylı işitme testi yapabiliyor.

Teknoloji ürünlerini satın alma kararında marka bağımlılığı diyebileceğimiz boyut da var. Teknoloji pazarında satışların önemli bir kısmını aidiyetleri netleşmiş kitlelerin yönelimi belirliyor.

Apple, kendi yazılımları ve donanımlarıyla özgün bir ekosistem oluşturmayı başarmış bir üretici. Saat, kulaklık, laptop, tablet ve diğer sistemler birbirlerine başarılı şekilde entegre oluyor. Rakip Android sisteminin, geniş bir tabanda çok farklı üreticiler tarafından kullanılıyor olması da kullanıcılar bakımından bazı avantajlar getiriyor.

Haberin Devamı

İki farklı ve güçlü ekolün yarış hâlinde olması önümüzdeki süreçte bambaşka yenilikleri karşımıza çıkaracak gibi görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder