Işınsu KestelliForbes kapağında bir Türk kadını

HABERİ PAYLAŞ

Forbes kapağında bir Türk kadını

Salgın günlerinde Kovid-19 aşısını geliştirerek insanlık için büyük umut olan Prof. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin, elde ettikleri bu büyük başarı neticesinde dünyaca ünlü Time Dergisi ile başta Alman Der Spiegel olmak üzere Avrupa’daki çok sayıda yayının kapağını süslemişti.Bu kez yine çalışmalarını Almanya’da sürdüren bir başka Türk kapak oldu...

Tıpta başarılı çalışmalara imza atarak adından söz ettiren ve Avrupa’nın tam yapay kalp nakli yapan ilk kadın kalp cerrahı olan Dr. Dilek Gürsoy’un fotoğrafı, ABD merkezli Forbes dergisinin Almanya’da 3 Kasım’da yayımlanacak sayısının kapağını süsleyecek. Gürsoy, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “12 yıldır tam yapay kalp alanında çalışmalar yürütüyorum...

Haberin Devamı

Forbes gibi dünyaca ünlü bir derginin Almanya’daki sayısında kapak olmam beni onurlandırdı. Dergide, Almanya’da kuracağımız kalp hastanesi hakkında bilgiler verdim. Tam yapay kalp ve tam yapay kalp araştırmaları şu an ne durumda bunları anlattım. Avrupa’daki bu son çalışmalar hakkında bilgi sundum. Kalp yetmezliği büyük bir problem. Organ bağışı az yapılmakta. Dolayısıyla tam yapay kalp araştırmalarına önem verilmeli ve daha çok bütçe ayrılması lazım. Hem insan ve hem de hayvanlar üzerinde çok tecrübeliyim. Tam yapay kalp, özellikle kadınlarda büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Dr. Gürsoy bugüne kadar Almanya dışında Hindistan ve Türkiye’de de çok sayıda önemli kalp ameliyatında yer aldı. 2019’da Almanya’nın en saygın ödüllerinden Victress Ödülü’ne ve Alman Tıp Ödülü’ne layık görüldü. Yine aynı yıl Almanya’da yılın doktoru da seçildi. Almanya’da, göçmen misafir işçi bir ailenin kızı olarak doğan, küçük yaştayken, kalp kapakçığı rahatsızlığı sebebiyle babasını kaybeden Gürsoy’un eğitimde fırsat eşitliği ve tabii ki cinsiyet eşitliği sayesinde bugünlere gelmiş olmasından ülke olarak almamız gereken çok ders olduğuna inanıyorum.

Bu topraklarda yetişen zeki, çalışkan, akıllı gençlerin ve genç kızlarımızın başarılı olmaması için hiçbir neden yok... Yeter ki onlara her anlamda eşit şartları sağlayalım. Eğitimde fırsat eşitliği sunalım. İşte o zaman ülke olarak arzu ettiğimiz noktaya ulaşırız. Aksi takdirde gelişmiş ülkeleri birkaç adım geriden takip etmeye devam ederiz.

Haberin Devamı

BUCA’DAN AMERİKA’YA

İlk yazımda fırsat eşitliğinden söz etmiştim. Bu yazımda da nasıl sağlanabileceğini güzel bir örnekle aktarmak istiyorum. Buca Belediyesi tarafından kurulan Buca Bilim ve Sanat Merkezi’nde, öğrencilere yönelik kapsamlı eğitimler veriliyor. Merkezde, Dr. Cansu İlke Kuru ile çalışan ve iki yıldır üniversite laboratuvarlarını kullanma imkânı yakalayan Devin İnan ve Rumeysa Çiçek adlı iki liseli kızımızın geliştirdiği proje, TÜBİTAK’ta 25 bin başvuru arasından kimya dalında Türkiye birincisi olarak Amerika’da gerçekleşecek Regeneron Uluslararası Bilim ve Mühendislik Fuarı’nda ülkemizi temsil etmeye hak kazandı.

Devin ve Rumeysa’nın biyoteknoloji alanında, kısa zamanda az maliyetle su ve gıda ürünlerinde bakteri tayini yapmayı sağlayan projeleri Amerika’da da başarı elde ederse ülkemizin ve dünyanın sayılı üniversitelerinin kapıları onlar için ardına kadar açılacak. Bize ve başta Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç olmak üzere tüm Buca Bilim ve Sanat Merkezi çalışanlarına da kızlarımızla gurur duymak düşecek.

Haberin Devamı

EN GÜZEL FUAR

Türkiye’nin fuarlar kenti İzmir, yepyeni bir kitap fuarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İZKİTAP-İzmir Kitap Fuarı, 28 Ekim-6 Kasım tarihlerinde Fuarİzmir’de yazar, yayınevi ve okuyucuları buluşturacak. Fuar boyunca yazarlarla söyleşiler, imza günleri ve paneller olacak. On gün boyunca on binlerce kitapseverin ziyaret etmesinin beklendiği fuarın onur konuğu ise Sorbonne Üniversitesi’nde Türk edebiyatı dersleri veren yazar ve akademisyen Nedim Gürsel... Nedim Gürsel söyleşisi ise Cumhuriyetimizin kuruluş günü olan 29 Ekim’de... Bence şimdiden ajandalarınıza not düşün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder