Işınsu KestelliHobi bahçeleri sorunu

HABERİ PAYLAŞ

Hobi bahçeleri sorunu

Tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu’da, yerleşim yeri olarak hep ekim yapılamayan yamaçlar seçilmiştir. Nüfusun çok daha az, suyun daha bol olduğu dönemlerde bile tarım arazilerine yerleşilmemiştir.

Köyden kente göçün artması, yamaçların artan nüfusu barındırmaya yetişememesiyle birlikte önce merkezin çevresindeki tarım alanları gözden çıkartıldı. Sonra da kentler bina ormanından oluşan uçsuz bucaksız alanlara yayıldı.

Daha sonra insanlar kalabalıktan sıkılmaya başladı. Bunun sonucunda da yılda birkaç ay olsun temiz hava solumak isteyenler ikinci konut dalgasını başlattı. Sahil beldeleri kıyıdan başlayıp dağlara kadar uzanan yazlık sitelerle doldu. Meyve bahçeleri emlak rantı tarafından yutuldu.

Haberin Devamı

Kovid-19 salgınıyla birlikte, ikinci konut almaya ekonomik gücü yetmeyenlerin talebi hobi bahçeleri adı verilen yeni bir emlak rantını doğurdu. Tarım arazileri, küçük parsellere bölünerek, kooperatif şemsiyesi altında satılmaya başlandı.

Oysa yasalarda hobi bahçesi adı altında bir imar şekli yok. Kayıtlarda tarım arazisi olarak görünen hiçbir parselde ister kalıcı ister prefabrik olsun konut yapılması mümkün değil. Hobi bahçelerinin artmasıyla birlikte mevcut yasalarda yapılan düzenlemelerle bu durum daha somut bir şekilde vurgulandı. Bunun sonucu olarak da bazı yerleşimler yıkıldı. İzmir’de, Seferihisar ve Menemen’deki hobi bahçeleri belediye ekiplerince yıkılırken, yurdun farklı noktalarındaki pek çok hobi bahçesine de ağır para cezaları kesildi.

Bu konuda yaşananlar ne yazık ki tam bize özgü şeyler. Önce talep yaratılıyor, sonra yasalar umursanmıyor, araziler satılırken ve inşaatlar yapılırken herkes seyirci kalıyor, sonra da “Ama bu durum yasalara aykırı” denilerek insanlar mağdur ediliyor.

Bakın; Almanya’da iki milyona yakın hobi bahçesi var. Ama ne büyüklükte olacağından nerelerde bulunacağına kadar her şey madde madde belli. Herkes bu maddelere eksiksiz uyuyor. Böylece ne tarım arazileri yok ediliyor ne de insanların parası pulu havaya uçuyor.

Buradan yetkililere seslenmek istiyorum:
Madem hobi bahçeleri yasal değil, gazetelerde ve sosyal medya mecralarında verilen ilanlarla hobi bahçesi satışına neden izin veriliyor?
İnsanların kurulan kooperatifler aracılığıyla imara açık olmayan arazilerden pay almasına neden göz yumuluyor?
Buna bir son vermek için mağdur sayısının katlanarak artması mı gerekiyor?

Haberin Devamı

KÂBUS SÜRÜYOR

Bu yaz kimi görsem, kiminle konuşsam uzun süren, geçmek bilmeyen gripten şikayetçiydi. Grip deyip geçiyoruz ama aslında yaşanan şey Kovid-19...
Uzmanlar, Kovid-19’un geçip giden bir salgın olmadığını, ağır bir grip varyantı olduğunu ısrarla vurguluyor ve hemen hepsi ağız birliği etmişçesine şunu söylüyor: “Bu kış çok zor geçecek.”

Doktorlar, havaların soğumasıyla birlikte kapalı alanlarda geçirilen sürenin uzayacağını, bunun da hastalığın yayılmasını hızlandıracağını vurguluyorlar. Asıl büyük yayılımın ise okullardan olacağını belirtiyorlar.

Şayet siz ya da çocuğunuz ateş, kas-eklem ağrıları, halsizlik, tat ve koku alma duygularında kayıp gibi belirtiler gösteriyorsa bunu asla hafife almayın ve hemen bir doktora başvurun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder