Merkez Bankası, geçen perşembe yaptığı açıklamayla politika faizini 2.5 puan düşürerek yüzde 42.5 seviyesine çektiğini duyurdu. Bu, piyasalar tarafından beklenen, arzu edilen bir gelişmeydi. Ancak yüksek enflasyon döneminde kredi musluklarının kapatılarak yatırım yapma ortamının sekteye uğramasından kaynaklanan sorunlar varlığını halen sürdürüyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da bu konuya dikkatleri çekerek şu önemli çağrıyı yaptı: “Merkez Bankası politika faizini 2.5 puan düşürerek yüzde 42.5’e çekti. Merkez Bankası politika faizi son 3 ayda 7.5 puan inmiş oldu. Bankalar mevduat faizlerine bu indirimleri anında yansıtıyor. Ancak, ticari kredi faizleri aynı oranda inmiyor. Bankaların faiz indirimini öncelikli olarak KOBİ kredi faizlerine yansıtmalarını, üretime, yatırıma ve istihdama destek olmalarını bekliyoruz. Ticari kredi büyümesine getirilen sınırlamalar da ekonomide maliyetleri artırıp, arzı kısıtlayarak enflasyonist baskı oluşturuyor. KOBİ kredilerinden başlayarak ticari kredilere ilişkin büyüme kısıtlarının gözden geçirilmesi gerekiyor.”
Evet; iş dünyası yeni yatırımlara yönelmek ve ekonomideki iyiye gidişin hızlanmasını sağlamak için bankalardan faiz indirimi bekliyor.
Unutmayalım ki ülkenin refaha kavuşması her kesimin üzerine düşen görevi yerine getirmesinden geçiyor.
BİR 8 MART DAHA GEÇTİ
Dün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ydü...
Kadınların çalışma hayatındaki ve toplumdaki yerinin çok fazla değişmediği, sorunların varlığını aynen koruduğu bir yılı daha geride bıraktık maalesef.
Oysa, iş hayatında kadın erkek eşitliği artık sadece bir adalet meselesi değil, ekonomik fayda yaratmanın olmazsa olmazı.
Sürdürülebilir katma değer yaratmanın yolu, fırsat eşitliğinden geçiyor.
Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı yüzde 35’lerde, OECD ortalaması ise yüzde 65’lerde. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımını OECD ortalamasına taşıyabilirsek Gayri Safi Yurtiçi Hasılamız yüzde 20 oranında büyüyebilir.
Zaman hızla daralıyor... Ekonomimizin büyümesi için üretimden tüketime her alana eşitlikçi bir bakış açısının sağlanması stratejik önem arz ediyor.
Ve bu durumu artık herkesin görmesi gerekiyor.
TEBRİKLER URLA VE SELÇUK
Almanya’nın başkenti Berlin’de 4-6 Mart arasında düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarı’ndan hem İzmir hem de ülkemiz adına iki gurur verici haber geldi.
Urla Bağ Yolu, fuar kapsamında gerçekleştirilen ve tüm dünyaya açık olan halk oylaması sonucu belirlenen 100 destinasyon arasında “2025 Yeşil Destinasyonlar Halkın Seçimi Ödülünü” kazandı. Urla Bağ Yolu, geçen yıl da “Green Destinations Top 100 Good Practice Story” listesine girmeyi başarmıştı.
Aynı ödül töreni kapsamında, doğa ve mirasın korunması, atık yönetimi, enerji ve iklim gibi tüm sürdürülebilir destinasyon olma özelliklerini taşıyanlara verilen ödül ise İzmir Selçuk’un oldu.
Bu başarılarından dolayı Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ı, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’i ve çalışmalarında onlara destek veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı tüm kalbimle kutluyorum.