Mehmet YalçınkayaAnadolu'dan dünyaya yayılan bir tat: Bakliyat
HABERİ PAYLAŞ

Anadolu'dan dünyaya yayılan bir tat: Bakliyat

Hububat ve tahıldan sonra ilk akla gelen bakliyat ve baklagiller familyasına ait türler sadece ülkemiz için değil, tüm dünya için çok önemli bitkisel protein kaynağıdır. Pandemi öncesi dünyada bakliyata verilen önemin artması için Türkiye'nin ve Pakistan'ın girişimleri sonucunda 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesi ve 146. FAO Konseyi’nde kabul edilmesinin ardından başlatılan bir dizi etkinlik ve oturumlarla bu konudaki farkındalığın artması hedeflenmiştir. Kaynaklara bakıldığında; buğday, pirinç, mercimek başta olmak üzere bakliyat çeşitleri ilk olarak Anadolu coğrafyasında üretildiği gibi dünyaya yayılması ve ticareti de yine bu topraklarda başlamış.

Haberin Devamı

Anadoludan dünyaya yayılan bir tat: Bakliyat

Dünyadaki açlığa çare olabiliriz

Siyez pirinci ve kavulca buğdayının ataları Anadolu’daki arkeolojik buluntularla örtüşüyor. Dünyada bakliyat ve tüm diğer ürünlerle ilgili üretim ve işletmelerden kaynaklanan atıklar hâlâ önemli ölçüde ve bu yaklaşık her yıl 1.3 milyar tondan fazlasının ziyan olmasına neden oluyor. Üretimde ve işlemede kayıplar meydana geliyor. Alınacak önlemler ve bilinçli üretim süreçleriyle gıda üretimini yeniden dizayn edip kayıpları en aza indirerek edilecek tasarrufla dünyadaki açlığa çare bile olabiliriz.

Bir tahıl deposu: Mezopotamya

Geçmiş çağlardan bu yana tahıl ambarı olarak farklı tür tarım yapılan her şeyden önce tahıl ve baklagiller yetiştirilen bu coğrafyayla başlayan tahıl kültürümüz; günümüze kadar uzanan ve sofralara gelen yemeklerimizin özünü oluşturdu. Tahıl ve sebzeleri değişik baharatlar ve soslarla çeşitlendiren Mezopotamya ve Anadolu toplumları, pişirme yöntemlerine de kendi yorumlarını katarak günümüze uzanan yemek bağını kurmuşlar.

Yeni ürünler, yeni lezzetler: Maş fasulyesi

Herkesin damak zevkine uygun birbirinden farklı bakliyatlar arasında yer alan maş fasulyesine değinmek istiyorum. Maş fasulyesi, az bilinmesine rağmen günümüzde sofralarda fazlasıyla yer bulmaya başlayan ürünlerden biri. Genelde Doğu Anadolu’da yetişen bu ürün, kolay pişen ve farklı sunumlarla sofraları zenginleştiren bir bakliyat.

Mineral, vitamin, magnezyum, potasyum ve fosfor zengini olan maş fasulyesini pişirmesi hayli kolaydır. Orta ateşte yaklaşık 15 dakika kadar haşlanıp siyah suyu süzülen bu fasulyeden pek çok farklı tatlar oluşturabilirsiniz. Bu hafta size maş fasulyesi ile kolayca yapacağınız çok özel bir salata tarifi vermek isterim.

Haberin Devamı

MAŞ FASULYESİ SALATASI

MALZEMELER:

  • Maş fasulyesi 120 gr.
  • Kuru domates 10 gr.
  • Siyah zeytin 5 gr. (ayıklanmış)
  • Frenk soğan 10 gr.
  • Zeytinyağı
  • Yumurta (haşlanmış)
  • Beyaz susam 5 gr.
  • Kimyon
  • Pul biber

HİBEŞ SOS

  • Tahin
  • Limon suyu
  • Zeytinyağı
  • Sumak yağı
  • Kimyon, tuz, karabiber, kırmızı toz biber

YAPILIŞI

Maş fasulyesini haşlayarak tabağa alıyoruz, haşlanmış yumurta üstte kalacak şekilde malzemeleri ilave ediyor, en üstüne haşlanmış yumurtayı ikiye bölerek koyuyoruz. Zeytinyağı, beyaz susam, kimyon ve pul biberi tavada çeviriyor, susamlar kızarınca yumurtanın üzerine döküyoruz. Hibeş sosun tüm malzemelerini blender’dan çekip sosluğa alıyoruz ve sosu salatanın üzerine gezdirerek, servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder