Bugüne kadar tüm sohbetlerde, deniz mahsullüriyle ilgili karşıma çıkan algı bu. Herkes “Perdelere koku siniyor. O kadar zamanımız olmuyor” diyor. Bence bu yanlış algıyı değiştirmeliyiz. Eskiden evlerde haftada bir bile olsa balık pişirilmesi adettendi. Üstelik bu kadar çok ürüne daha kısıtlı zaman ve yerde ulaşılmasına rağmen yine de evde pişirmek sorun teşkil etmezdi. Ben yeni jenerasyon annelere ve anne adaylarına balık tüketimi için, evdeki menüye muhakkak taze, mevsiminde balığı katmalarını rica ediyorum. Deniz mahsüllerinin üzerindeki yanlış imaj artık değişmeli! “Zor yapılıyor, bu balğı kim yapacak, ev kokuyor” yanılgısından kurtulalım. Eğer gelişi güzel bir şekilde balık kızartmıyorsanız, balık en fazla et kadar kokuyor. Dolayısıyla bunların hepsini bir araya getirdiğimizde, sağlıklı ve lezzetli deniz ürünlerini ülkece ıskalıyoruz.
SAĞLIKLI ÖĞÜNLERİN VAZGEÇİLMEZİ
Deniz mahsülleri sağlıklı bir öğün için çok önemli. Yemeği lezzetli kılan ürünün tazeliği ve pişirme teknikleriyle uyumudur. Denge bir yemeğin vazgeçilmezidir. Bu hafta size ‘Denizden’ kitabımdan ‘Dil balıklı’ bir tarif vermek istiyorum. Sağlıkla, afiyetle…
MANTO
MALZEMELER (1 PORSİYON)
* Dil balığı 220 gr
* Limon 1/2 adet
* Tereyağı 30 gr
* Zeytinyağı 10 ml
* Un 30 gr
* Taze kekik 1 dal
* Taze ada çayı 3 yaprak
PATATES SALATASI
* Bebek Ödemiş patatesi 100 gr
* Mini kiraz domates 50 gr
* Kırmızı soğan 1/2 adet (Küçük küp doğranmış)
* Frenk soğanı 4 gr (İnce doğranmış)
* Endivyen marulu 10 gr (ince doğranmış)
PATATES SALATASI SOSU
* Balık sosu 5 ml
* Hardal 20 gr
* Mayonez 30 gr
* Zeytinyağı 10 ml
* Lime 1/2 adet
* Sarımsak 1 diş (Rendelenmiş)
* Tuz
* Taze çekilmiş tane karabiber
* Garnitür
* Turp filizi
YAPILIŞI:
* Dil balığının derisini alın.
* Patates salatası için; patatesleri kaynar suda 10-12 dakika boyunca haşlayın. Süzün, soğuk suyla soğutup ikiye kesin. Bir kapta haşlanan patatesleri ve sebzeleri karıştırın.
* Patates salatası sosu için; ayrı bir kapta sos malzemelerini karıştırıp sebzelerle birleştirin. Tekrar karıştırın ve buzdolabına alın.
* Tavaya zeytinyağını gezdirin. Dilbalığını tavaya alın. Ada çayı ve taze kekiği ilave edip altını kısın. Tereyağını ve limonun suyunu tavaya ekleyin. Mantolama tekniğiyle dil balığını 5 dakika boyunca pişirin. Dil balığını tabağa alın, tavada kalan sosu az miktarda üzerine gezdirip turp filizlerini serpin, ayrı bir tabağa patates salatasını alıp servis edin.