İnsanlığın kakaoyla olan hikayesinin 5 bin ile 15 bin yıla dayandığı düşünülüyor. Ancak en eski arkeolojik kalıntı, şimdiki Honduras’ın olduğu yerde bulunan, M.Ö. 2.000 yıllarına ait olduğu düşünülen kakao içiminde kullanılan bir toprak kap olarak kabul ediliyor.
OSMANLI’DA ÇİKOLATA
Osmanlı’da 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yaygınlaşmaya başlayan kakao, özellikle Tanzimat’la gelen Batılılaşmayla birlikte yükselen bir trend oluyor. Avrupa’dan gelen çikolataya ‘frenk yiyeceği’ olarak bakılıyor ve önce ilaç olarak kullanılıyor. Sonrasında özellikle çocuklar tarafından çok sevildiğinden sütlü çikolata tercih ediliyor. Avrupa’da ise sömürge malzemesi olduğundan egzotik bir ürün olarak kabul ediliyor.
TANRILARIN YİYECEĞİ KAKAO
Azteklerden günümüze kadar uzun bir yolculuğu olan kakaonun, üretimindeki adalet, çiftçinin emeğinin doğru karşılık bulması, yani ‘fair trade/adil ticaret’ ile piyasaya sürülmesi, bir inanışa göre kakaonun ruhunu etkiliyor. Yılda iki kez dolunayda yapılan kakao seremonisi ise Şamanik inanışa göre ruhun özgürleşmesini ve kendi yolunu bulmasını sağlıyor.
Kakao, Orta ve Güney Amerika'da binlerce yıldır seremonyal olarak kullanılan güçlü bir bitki. Tıbbı olarak devam edilen ritüellerin bir parçası olmaya devam ediyor. Bu topraklarda yaşayan eski halklar tarafından kakaoya kutsal bir statü verilmiş ve tanrılarıyla iletişim kurabildikleri düşünülerek ona ‘Tanrıların yiyeceği’ denmiş. Kakao içinde bol miktarda mineral, vitamin içeren doğal bir mucize.
YAZ GÜNLERİ İÇİN TATLI TARİFLER
GÜNEŞ TATLISI
- 200 gr. esmer şeker
- 100 gr. beyaz şeker
- 225 gr. tereyağı
- 300 gr. un
- Bir tam yumurta
- Bir yumurta sarısı
- Bir paket vanilya
- Bir paket kabartma tozu
- Bir çimdik tuz
- Çikolata parçaları ve ceviz
- Tuzlu Karamel
- 225 gr. şeker
- 125 gr. tereyağı
- 200 gr krema
- 1 çay kaşığı maldon tuz
Yapılışı:
Karamel için kalın tabanlı bir tavaya şeker koyup eritin. Eriyen şekere tereyağı ekleyin. Tereyağı eridikten sonra kremayı ekleyin ve en son ocaktan aldıktan sonra tuzu ilave edin. Cookie için ise tüm malzeme bir kapta yoğurun ve ceviz büyüklüğünde parçalar ayırın. 165 derece fırında 20-25 dakika kontrollü olarak pişirin. Pişen cookie üzerine dondurma ve karamel dökerek servis edin.
AY TATLISI (4 kişilik)
- 400 gr. mascarpone
- 150 gr. krema
- 50 gr. pudra şekeri
- 40 gr. karamel
Çikolata sos için:
- 100 gr. çikolata
- 200 gr. krema
Crumble için:
- Bir tatlı kaşığı tereyağı
- Bir tatlı kaşığı şeker
- Yarım çay bardağı un
- Süsleme için Hindistan cevizi kurusu
Yapılışı:
Crumble için tüm malzemeleri karıştırıp tepsiye yayın. 180 derecede beş dakika kontrollü olarak pişirin. Sosu için kremayı ısıtıp içine çikolataları ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın. Krema için, mascarpone, krema ve şekeri mikser yardımıyla çırpın ve ardından karameli ekleyin. Kuplara, önce krema sonra crumble ve en üste çikolata sosu dökerek servis edin.