Öğretmenlik, toplumların inşasında temel bir yapı taşını temsil eden, sabır ve özveri gerektiren kutsal bir meslektir. Tıpkı usta bir şefin her malzemeyi özenle seçerek eşsiz lezzetler yaratması gibi, öğretmenler de öğrencilerinin bilgiye aç zihnini doyurmak için sabırla çalışır, her bireyin yeteneklerini keşfeder ve onları işleyerek geleceğe hazırlar. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde, eğitimcilerimizi onurlandırmak için öğretmenliği gastronomiyle harmanlayarak bir başka bakış açısı getirmek istiyorum. Elbette belirtmem gerek ki bizleri yetiştiren, bugünlere taşıyan tüm öğretmenlerimizin o değerli ellerinden öpüyorum. Ben de naçizane, kendi mutfağımda yemekle kurduğum bağ ve ilişkiyle, öğretmenliğin benzer noktalarını yakalamaya çalıştım.
EĞİTİM, YAVAŞ YAVAŞ PİŞEN BİR YEMEK GİBİDİR
Tıpkı ağır ateşte pişen bir yemeğin tüm lezzetini zamanla kazanması gibi, bir öğrencinin de bilgiye ve gelişime olan yolculuğu zaman alır. Öğretmenler, bu süreci sabırla yönetir, her bir öğrencinin kendine has gelişim sürecine saygı gösterir. Bir aşçının farklı malzemeleri ahenkle birleştirip bir lezzet harikası yaratması gibi, öğretmenler de sınıfındaki her öğrencinin farklı özelliklerini, yeteneklerini bir araya getirerek eşsiz bir eğitim atmosferi oluşturur. Tabii, Atatürk’ün öğretmenliğe ve eğitime verdiği değeri de unutmamak gerekir. “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” diyerek öğretmenlerin kutsallığını ölümsüzleştiren Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ü de bu vesileyle saygıyla anıyoruz. Onun, çağdaş, aydınlık ve güçlü bir Türkiye ideali doğrultusunda attığı adımlar, öğretmenlerimizin yolunu aydınlatmaya devam ediyor. Her Öğretmenler Günü’nde, tüm eğitimcilerimize ve Başöğretmenimize minnetlerimizi bir kez daha sunuyoruz. Bu hafta sizinle kitabımda modern dokunuş olarak sunduğum ve geleceğe atıfta bulunduğum bir yemek sunmak isterim. Ülkemizde en çok buğulama usulü balık tüketilmektedir. Bu çok eski bir pişirme metodudur. Kızarmış balık sevmeyen ya da yağlı balıktan hoşlanmayan okuyucularımız için inanılmaz lezzetli bir tarif oldu. Kullandığım otlar ve taze baharatlar yerine sizler de zevkinize göre farklı baharat ve ot çeşitleri koyarak alternatif tarifler yaratabilirsiniz.
PAŞA BARBUNU
Malzemeler (1 Porsiyon)
* Paşa barbunu 3 adet
* Hindiba 5 yaprak
* Limon melisası 1 bağ
* Taze fesleğen 6 yaprak
* Tuz
PİŞİRME SUYU
* Limon 1/4 adet
* Sarımsak 1 diş
* Limon otu 1 sap
* Taze zencefil 20 gr
YAPILIŞI
Paşa barbunlarını ayıklayıp içini temizleyin. İçine ve dışına tuz serpin. Bambu buhar sepetinin içine hindiba, limon melisası ve taze fesleğeni dizin. Tuzlanan balıkları dizilen yaprakların üzerine alın. Bir tencerede limon otu, sarımsak, limonun suyu, taze zencefili suya ekleyip kaynatın. Sepeti tencereye, suya değmeyecek şekilde oturtun. 8 dakika kapağı kapalı olarak pişirin. Pişen balıkları bambu buhar sepeti üzerinde servis edin.