Hz. Adem ve Havva Ana kadar eskidir meyvenin hikayesi. Elma, incir, üzüm, nar… Kutsal kitaplarda yeri vardır. Bildim bileli de hep bir tartışma konusu olmuştur. Ne meyve ne değil? Tüketmek faydalı mı, zararlı mı? Ne zaman tüketmek lazım? Bazı yiyeceklerin aslında meyve olduğunu duymak sizi şaşırtacaktır çünkü aklımızda hep meyve tatlı olur yargısı vardır. Ama mesela zeytinin bir meyve olduğunu biliyor muydunuz? Domatesin, patlıcanın hatta bamyanın. Teknik olarak çekirdek içeren yiyecekler meyve kategorisine girer. Sebze ise ıspanak ya da havuç gibi bitkinin yenilebilir gövdesi, yaprağı veya köküdür.
MUCİZELERLE DOLU…
Meyve tüketimi, her konuda olduğu gibi aşırıya kaçılmazsa hayli faydalıdır. Çiğ, kurutulmuş ve pişirilmiş olarak tüketebildiğimiz meyveler pek çok tarife de ilham vermiştir.
ETLİ AYVA DOLMASI
Malzemeler (10 Porsiyon)
- 10 adet ayva
- 4 su bardağı su
- Tuz
DOLMA İÇİ İÇİN
- 4 kaşık tereyağı
- 3 adet soğan (büyük boy, yarım ay şeklinde, ince kesilmiş)
- 1 yemek kaşığı çam fıstığı
- 400 gr kuzu eti (küçük doğranmış)
- 2 su bardağı pirinç (yıkanmış, süzülmüş)
- 1 çay kaşığı tarçın
- Tuz
- 1,5 su bardağı su
- 2 adet domates (büyük boy, küçük küp doğranmış)
- 3 su bardağı et suyu
- Ayvaları yıkayıp, baş tarafından kesin ve içlerini bıçak yardımıyla oyun. Dik durmaları için her birinin altından küçük bir parça kesin. Tencereye 4 bardak suyla yeterli miktarda tuz ilave edin. Ayvaları ve kestiğiniz kapakları tuzlu suda 25 dakika haşlayıp bir tepsiye dizin.
- Tencerede tereyağını eritip soğanları ekleyin, altın sarısı kıvamına gelinceye kadar kavurun. Çam fıstıklarını ekleyip 2 dakika kavurun, sonra kuzu etlerini ilave edin. İyice kavurup pirinçleri, tarçını, tuzu, suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatın. Pirinçler suyunu çekince ocağı kapatın ve domatesleri ekleyin. Demlendikten sonra iyice karıştırın, dolma içi hazır.
- Tepsideki ayvaların içlerini çok sıkı olmayacak şekilde doldurun ve içlerine 3 bardak et suyunu gezdirin. Kapaklarını kapatıp üzerine yanmaz kağıt serin ve 190 derecede ısıtılmış fırına sürün. Ayvalar pişip kızarınca fırından çıkarıp servis edin.
HOŞAFLA KOMPOSTO ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Yapılması kolay, bir o kadar lezzetli olan komposto ile hoşaf hep karıştırılır. Hoşaf kuru meyvelerden yapılır ve daha az şekerlidir. Komposto ise taze meyvelerden yapılır ve şekeri biraz daha fazladır. Bunun üzerine kışın favori meyvesi olan mandalina kompostosu tarifi iyi gider.
MANDALİNA KOMPOSTOSU
Malzemeler (10 porsiyon)
- 4 adet mandalina
- 4 su bardağı su
- 1 su bardağı şeker
- 2 adet karanfil
- Mandalinaların kabuklarını soyun ve üzerindeki beyaz liflerini ayıklayın.
- Tencereye dört bardak suyu ekleyin, şekeri ve karanfilleri ilave edip kaynatın, sonra altını kapatıp mandalinaları ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp mandalinaları şerbetin sıcaklığıyla pişirin ve soğutarak servis edin. Afiyet olsun…