Kış aylarında düşen bağışıklık sistemimiz için özellikle sebze ağırlıklı beslenmenin öneminden bahsetmek isterim. Değişen hava koşulları, kapalı alanlarda daha çok bulunmak ve güneş ışıklarından daha az yararlanmak bizi hastalığa daha açık hale getiriyor. Bakteriyel hastalıklardan korunmanın bir yolu da haliyle iyi beslenmek. Yediklerimizin şifalı gücü ile güçlenecek metobolizmamız bizi salgınlardan koruyacaktır. Hemen her marketten kolayca temin edebileceğiniz pırasa, ıspanak, kereviz, brokoli, havuç pratik yemekler için ideal. Çoğu kök sebzeleri olan kış sebzelerinde bağışıklığı güçlendirecek mineraller ve besinler oldukça yoğun.
ÇORBASIZ ASLA
Kış aylarının vazgeçilmezi çorbalardan da bahsetmek isterim. Eskiden sabah kahvaltı öğünü olarak da tercih edilen çorba, günümüzde bir akşam yemeği başlangıcıdır. Bu hafta size unutulan eski bir çorbadan, irmik çorbasından bahsetmek isterim. Her mevsim çok sağlıklı olan çorba özellikle kış aylarında gerçek bir şifadır. Hepimize şifa olsun. Keyifle, afiyetle pişsin. Güzel sofralarda sıcak başlangıçlara vesile olsun.
İRMİK ÇORBASI
Malzemeler (8 Porsiyon)
ET SUYU İÇİN:
* 1 adet dana kemiği (ikiye kesilmiş)
* 8 su bardağı su
* 2 diş sarımsak
* 1 adet soğan (dörde bölünmüş)
* 1 adet havuç (ikiye bölünmüş)
ÇORBA İÇİN:
* 2 kahve fincanı irmik
* 1 su bardağı süt
* 3 yemek kaşığı tereyağı
* Tuz
* Karabiber
YAPILIŞI:
Tencereye kemiği, 8 bardak suyu, 2 diş sarımsağı, soğanı ve havucu ekleyin, ara sıra köpüğünü alarak kemik suyu elde edinceye kadar 2.5 saat kaynatın ve süzdürün. Eğer hazırda kemik suyunuz varsa onu da kullanabilirsiniz. Bir tencerede süzülen sıcak kemik suyunun hepsine bir çırpma teliyle yavaş yavaş karıştırarak irmiği ekleyin ve 5 dakika kadar kaynatın. Sütü ve tereyağını ilave edip, tuz ve karabiberle tatlandırın. Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıp servis edin.