Murat GülderenDeprem yaralarını saran girişimler

HABERİ PAYLAŞ

Deprem yaralarını saran girişimler

Deprem felaketi sonrası kısa sürede hazırlanan onlarca yerli dijital girişim, binlerce insanın hayatına dokunmaya devam ediyor. Sağlıktan eğitime kadar hemen her alanda online çözümler sunan bu teknolojilerle yaralar daha hızlı sarılıyor.

İTÜ Çekirdek bünyesinde deprem yaralarının sarılmasına katkı sağlayan pek çok dijital çözüm geliştirildi. İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, “Deprem felaketinin ilk gününden itibaren girişimcilerimizden ilk bir aylık sürede 25 proje ve desteğin haberini aldık. Bu sayı artmaya devam edecek” dedi. İşte eğitimden sağlığa, konaklamadan güvenliğe kadar insan hayatına dokunan bazı kritik İTÜ Çekirdek girişimleri...

Haberin Devamı

BUGBOUNTER: Bu site, deprem sonrası aktif çalışan tüm yardımlaşma ve destek platformlarının online güvenlik testlerini ücretsiz olarak gerçekleştiriyor. Böylece depremzedelere yapılan yardımların engellenmesinin önüne geçiliyor.

BLINDLOOK: Bu platform, depremlerde evini kaybettiği için barınma ihtiyacı olan görme engelli bireyler ve onların ailelerini gönüllü destekçilerle bir araya getiriyor. Platform, görme engelliler için, yüzde 100 ses odaklı bir dünya tasarlama hedefiyle yola çıktı.

MICROFON: Bu platform, eğitim seferberliği kapsamında depremden etkilenen öğrencilerin burs ihtiyacını saptamak adına oluşturuldu. Burada burs verecek kurumlar ile burs alacaklar buluşuyor. Adaylar buraya üye olup başvuru formunu doldurarak başvuruda bulunabiliyor.

EVBEE: Afet durumlarında ‘hızlı şarj’ kuşkusuz en büyük ihtiyaçlardan biri. Evbee girişimi de buradan yola çıkarak yerinde hızlı şarj imkanı sunan mobil şarj istasyon ağı geliştirdi. Bu araçlar telefondan ziyade otomobilleri de şarj edebiliyor.

SESVER: Görüntülü görüşme çözümleri sunan Arvia’nın geliştirdiği ‘Ses Ver.in’ platformu, deprem bölgesinde yardıma ihtiyacı olanlar ile yardım edebilecekleri buluşturuyor. Uygulama üzerinden halihazırda 10 binden fazla sesli görüşme yapıldı.

EVİMDEKİ PSİKOLOG: Psikolojik destek almak isteyenler ile psikologları bir araya getiren online terapi platformu, depremden etkilenen kişilere ücretsiz destek veriyor. Başlattığı askıda terapi projesi ile depremzede aynı zamanda 6-12 ay takip ediliyor.

Haberin Devamı

INSUPPLIERS: Burası, inşaat sektöründe ürün ve hizmet sağlayıcılar (tedarikçi, alt yüklenici) ile karar vericilerin (müteahhit, yatırımcı) doğrudan, komisyonsuz buluştuğu online bir platform. Burada depremzede ihtiyaç sahiplerine geçici ve kalıcı barınma için tedarik zinciri çözümü sunuluyor.

HAFTANIN OLAYI

KENDİN TASARLA MAKİNESİ ÇIKTI

Tasarımlarınıza şekil veren ve bunları davetiye, tişört ve bardak gibi ürünlere basan ‘Cricut’ adlı makine, Penta işbirliği ile Türkiye’ye geldi. Kullanıcılar, Cricut Design Space uygulamasını indirerek buradaki tasarım kütüphanesinden de yararlanabiliyorlar. Tasarlayıp baskıladığınız ürünleri internet üzerinden satabilirsiniz.

Deprem yaralarını saran girişimler

 

TEKNO TURU

  • Yerli TV üreticisi SKYTECH, yeni Mini LED ve QLED TV’lerini piyasaya sundu. Yüksek çözünürlük sunan TV’ler, webOS işletim sistemi, 1.5 GB RAM, 8 GB dahili hafıza ve 2x8 W ses çıkış gücü gibi teknik özellikleriyle dikkat çekiyor.
  • Yerli teknoloji şirketi CEREBRUM TECH, yapay zeka uygulaması ‘CereAI’yi hizmete sundu. Yazılı ve sesli sohbet edebilen Cere, ruh halinize göre müzik parçası öneriyor, haberleri derliyor, yemekten modaya hemen her konuda bilgi paylaşıyor.
  • CASPER, VIA ailesinin yeni üyesi X30 Plus’ı duyurdu. 8 GB RAM + 8 GB sanal RAM olmak üzere toplamda 16 GB RAM’i, 50 MP kamerası, 4600 mAh batarya kapasitesi, NFC teknolojisi ve 30 W hızlı şarj özelliği olan cihazın fiyatı 8 bin 999 TL.
  • PANASONIC, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından düzenlenen ‘Dünya Saati’ etkinliğinin ana sponsoru oldu. Işıklar, bugün saat 20:30’da deprem felaketindeki kayıplarımızı anmak ve #Yeşilİyileşme çağrısı ile ayağa kalkmak için kapatılacak.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder