Türkiye’de aylardır gündemi meşgul eden seçimlerin sona ermesiyle birlikte, ülkenin geleceğine odaklanma ve teknolojide yeni atılımlar yapma zamanı geldi. Rekabetçiliği artırmak, istihdamı teşvik etmek ve en önemlisi gençlere milli dijitalleşme hamlesini aşılamak, sürdürülebilir kalkınma için kritik önem taşıyor. Teknoloji ekosisteminin önemli isimlerinden Tansu Yeğen, yeni dönemde atılım yapılması gereken noktaları şöyle sıraladı:
1- KUANTUM BİLGİSAYARLAR
Kuantum bilgisayarlar, bazı özel algoritmalarla karmaşık problemleri çok daha hızlı çözer. İş süreçlerini ve kaynakları daha verimli kullanmaya yardımcı olur. Büyük veri kümelerini daha hızlı ve daha etkili bir şekilde analiz etme potansiyeline sahiptir. Yapay zeka ve makine öğrenme algoritmalarının performansını artırır. O nedenle üniversitelerde kuantum bilgisayarlar üzerine programlar oluşturmak ve bu alanda Ar-Ge’ye yatırım yapmak gerekiyor.
2- BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİ
Blockchain, verilerin merkezi bir otoriteye bağlı olmadan güvenli bir şekilde depolanmasını sağlar. Herkesin ağa katıldığı ve her işlemin herkes tarafından görülebildiği bir yapıya sahiptir. Finans sektöründen sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda kullanılabilir. Bu teknoloji hakkında bilgi ve beceri sahibi insan kaynağını geliştirmek için eğitim programları oluşturmak ve bu teknolojiye dayalı projelere ve start-up’lara yatırım yapmak gerekiyor.
3- 5G TEKNOLOJİSİ
Mobil iletişimde çok düşük gecikme süresi ve ultra yüksek hızlı veri aktarımı sunan bu teknoloji, uzaktan ameliyatları, otonom araçların etkin kullanımını, akıllı şehir uygulamalarını ve milyonlarca cihazların birbiriyle anlık iletişim kurmasını sağlıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin bu alanda altyapısını bir an önce güçlendirmesi ve bu hizmete başlaması gerekiyor.
4- BİYOTEKNOLOJİ
Bu teknoloji, gıda üretimi, ilaç geliştirme, çevre koruma, enerji üretimi, tarımsal verimliliği artırma, genetik hastalıkların teşhis ve tedavisi gibi birçok alanda kullanılıyor. Yaşam kalitesini artırmak ve çevresel sürdürülebilirliği sağlamak için üniversitelerde biyoteknoloji üzerine programları hızla artırmamız gerekiyor.
5- YAPAY ZEKA
Makinelere öğrenme yeteneği kazandıran yapay zeka, sağlıktan otomotive, gıdadan güvenliğe, tarımdan enerjiye kadar her sektörde kullanılmaya başlandı. Verimliliği artıran ve maliyetleri düşüren bu teknolojiye daha çok mesai harcamamız gerekiyor. Türkiye, bu alanda yetenekli insan kaynağına ve inovatif start-up’lara yatırım yapmalı ve üniversitelerde yapay zeka üzerine programlar oluşturulmalı.
HAFTANIN OLAYI
KAMERADA RAKİP TANIMIYOR
Huawei, 4K video çekimi yapabilen yeni amiral gemi telefonu P60 Pro’yu Türkiye’de tanıttı. Arkada 3 kameraya sahip cihazın ana kamerası 48 MP. Buna 13 MP ultra geniş açılı kamera ve 48 MP gece görüşü için özel optimize edilmiş foto kamera eşlik ediyor. Selfie kamerası ise 13 MP. 4815 mAh pil kapasitesine sahip P60 Pro, 88W SuperCharge ve 50W kablosuz SuperCharge destekliyor. Bu sayede cihaz, 10 dakika şarj ile sıfırdan yüzde 50 pil doluluğuna çıkabiliyor.
TEKNO TURU
- İstanbul Dijital Sanat Festivali (IDAF) Atatürk Kültür Merkezi’nde kapılarını açtı. 5 Haziran’da sona erecek festivalde çocuk ve gençlik atölyeleri, paneller, görsel ve işitsel performanslar yer alacak.
- Meta Başkanı Mark Zuckerberg, yeni nesil sanal gerçeklik gözlüğü Meta Quest 3’ü duyurdu. Önceki modele kıyasla yüzde 40 daha hafif ve daha ince optiğe sahip olan cihazın yurtdışı fiyatı 499 dolar.
- Siber güvenlik şirketi ESET, yasal Android uygulaması iRecorder’ın bir yıl içinde kötü amaçlı uygulama haline dönüşerek kullanıcılarını gizlice izlediğini ortaya çıkardı.