Murat GülderenEngelli girişimciye hibe musluğu açıldı

HABERİ PAYLAŞ

Engelli girişimciye hibe musluğu açıldı

Türkiye’de 10 milyona yakın engelli birey var. Bu vatandaşların yaklaşık 1 milyonu kamu ve özel sektörde istihdam ediliyor. Devlet, kendi işini kurmak isteyen engelli vatandaşlara fırsat eşitliği sunmak ve bu bireylerin iş hayatında daha fazla yer almalarını sağlamak için hibe destekleri veriyor. Koşulları sağlayan bireylerin bu fırsattan yararlanmamaları için hiçbir neden yok.

Engelli girişimciye hibe musluğu açıldı

6 ARALIK SON GÜN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından engelli vatandaşlara verilecek hibe desteği için başvuru süreci 6 Aralık saat 23:59’a kadar devam edecek. Proje başvurularının e-Devlet üzerinden online olarak yapması gerekiyor. Engelli hibe desteği projelerinde bir kişi sadece bir proje sunabiliyor. Engellilerin fiili olarak kendilerinin işin başında olacakları projeler desteklenecek.

Haberin Devamı

İŞTE ŞARTLAR

* İŞKUR’a engelli kaydı olmalı.
* İşgücünün en az yüzde 40’ından yoksun olduğuna ilişkin ‘Sağlık Kurulu Raporuna’ sahip olunmalı.
* 18 yaşını tamamlamış olmalı.
* Emekli olmamalı.
* İŞKUR’a herhangi bir borcu bulunmamalı.
* Kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri olmamalı.
* İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet edilmeli.
* Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olunmalı.
* Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olunmalı.
* Kendisine vasi tayini yapılmamış olmalı.
* Herhangi bir icra dosyası bulunmamalı.

NELER KARŞILANACAK?

Komisyon değerlendirmesi sonrasında kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelerde, başvuru sahibinin talep etmesi halinde, şu maliyetler karşılanabilecek.

* İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 20.000 TL.
* Sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla yüzde 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 80.000 TL.
* Tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde kira desteği sağlanmadığından en fazla 40.000TL.
* Tarım ve hayvancılık sektörüne ait projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili demirbaş maliyetleri için vergiler dahil en fazla 240.000 TL.
* Diğer sektörlere ait projelerde sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 300.000 TL.

Haberin Devamı

Engelli girişimciye hibe musluğu açıldı

YAPAY ZEKA ALTYAPILI İŞLER REKOR KIRIYOR

SAYI 362’YE ÇIKTI

Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI), yapay zeka girişimleri haritası yayınladı. 2024 yılı ekim ayı itibarıyla, yapay zeka ekosisteminde girişim sayısının 362’ye ulaştığı haritada en yoğun kategoriler, Yapay Görü (85 girişim), Öngörü ve Veri Analitiği (66 girişim) ile Makine Öğrenmesi (55 girişim) oldu. En hızlı büyüme ise Üretken Yapay Zeka kategorisinde gerçekleşti. TRAI Girişimler Haritası’nda 2017 yılında yalnızca 24 startup bulunuyordu.

POTANSIYEL BÜYÜK

TRAI Direktörü Can Sinemli, girişimler haritasının, yapay zeka girişimlerinin hızla arttığını ve Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin bir yansımasını ortaya koyduğuna dikkat çekti. Sinemli, “Türkiye’de yapay zeka sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı büyümeyi gözler önüne seren TRAI Girişimleri Haritası, sektördeki trendleri ve teknoloji dikeylerindeki yenilikleri de izlemeye olanak tanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Engelli girişimciye hibe musluğu açıldı

TEKNE ALTI TEMİZLİĞİ YAPAN YERLİ CİHAZ

İstanbul Bilgi Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Hande Tekin, tekne altı temizliği esnasında ortaya çıkan mikroplastiklerin ve ağır metallerin denize karışmasını engellemek amacıyla ‘Vatis’ adlı bir cihaz tasarladı. Tekin, “Teknelerin yanlış yöntemlerle temizlenmesi sadece denizleri değil, besin zincirini de etkiliyor. Ağır metaller ve mikroplastikler balıklar aracılığıyla insan sağlığını da tehdit ediyor. ‘Vatis’ ile bu sorunun önüne geçilecek” dedi.

KISA... KISA... KISA...

Engelli girişimciye hibe musluğu açıldı

KOSGEB DESTEKLİ FINDIK ATÖLYESİ

Trabzon’da yaşayan Nurcan Yılmaz, KOSGEB’den aldığı destek sayesinde fındık işleme atölyesi kurdu. Fındık kırma, kavurma, ezme ve vakumla paketleme makinelerinin yer aldığı atölyede satışlara da başladığını belirten Yılmaz, “Yılda 35 ton kabuklu fındık işleniyor. Baklava ve sütlaç için öğütülmüş fındığım ve ezmem var. Kırma ve kavurma sezonu durduğu zaman kendi ürünlerimi satmaya devam ediyorum. Kadınlara devlet teşviklerinden yararlanmalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder