Dijitalleşme çağında çalışan kadınlar, teknolojiden işlerini daha da kolaylaştırmasının yanı sıra ev ve iş hayatları arasında köprü kurmasını da bekliyor. Bu beklentinin, sadece bireysel rahatlıkla sınırlı olmadığına dikkat çeken kadınlar, teknolojinin iş gücüne katılımlarını artırmasına, kariyerlerinde ilerlemelerini desteklemesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmasına da odaklanıyor. Bu yazımızda çeşitli sektörlerden kadınlarla görüşerek onlara 2025’te dijital dünyadan neler beklediklerini sorduk. İşte her biri teknoloji dünyasının da ufkunu genişletecek o ilginç ve yaratıcı yanıtlar...
MELTEM TAN (AVUKAT)
Ses ve görüntü verilerini analiz ederek müvekkillerin ve tanıkların duygu ve davranışlarını tahmin eden bir yapay zeka bizlerin ciddi derecede işlerine yarayabilir. Ayrıca yoğun bir iş kadını olarak, ev işlerinde gerçekten hayatımızı kurtaracak cihazlara ihtiyacımız var. Örneğin çamaşırları türlerine göre sınıflandıran, otomatik olarak yıkayıp kurutan ve giysileri kendi kendine katlayan sistemler şahane olur. Yine evdeki bitkilerin sulanması, ışık ihtiyaçlarının karşılanması ve toprak durumlarının kontrol edilmesi gibi görevleri yerine getiren robotlar da büyük ihtiyaç.
NİHAN ÖZCAN (OYUNCU)
Bizlerin genç ve bakımlı görünme ihtiyacı günümüz dünyasında önemli bir konu. Ancak, son yıllarda plastik cerrahinin aşırı kullanımıyla her yüz birbirinin kopyası haline geldi. Bunu aşmak adına frekans terapileri yapılıyor. Burada amaç gençliği koruma sürecini doğal yollarla desteklemek. Ben bu teknolojilerin evlerde de kullanılabilir hale gelmesini isterim. İşten eve gelen bireyler, frekans dengeleme kabinlerine girip enerji seviyelerini yükseltebilirler. Ayrıca kendi elektriğini üreten araçlar, insanlı dronlar ve hologram teknolojisinin yaygınlaşması geleceğin mobilitesini kökten değiştirebilir. Işınlanma teknolojisi de henüz uzak bir hayal olsa da bunun gerçekleşmesi yeni bir çağ açacaktır.
YEŞİM MUTLU (INFLUENCER)
2025 yılında iş kadınları olarak bizler, teknolojiden öncelikle kişiselleştirilmiş çözümler bekliyoruz. Günlük işlerimizi kolaylaştıran yapay zeka destekli araçlar, zamanı daha etkili yönetmemizi sağlarken aynı zamanda karmaşık süreçleri sadeleştirerek verimliliğimizi artırmalı. Uzaktan çalışma deneyiminin sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle zenginleştirilmesi, ekip içi yaratıcılığı destekleyen bir ortam sunabilir. Ayrıca evlerde ve ofislerde eşyaların yerleştirildiği yeri takip eden, depolama alanlarını düzenleyen ve eşyaların her zaman bulunmasını sağlayan sistemler şart.
PROF. DR. ÇİSİL SOHODOL (AKADEMİSYEN)
2025, teknolojide kadınların sadece kullanıcı değil, üreten, yöneten ve ilham veren aktörler olarak daha fazla yer aldığı bir yıl olmalı. Bugün sektörde kadın temsili hâlâ çok düşük oranda. Kadınlar, hayatlarını kolaylaştıran ve dünyayı daha yaşanabilir kılan çözümler bekliyor ama asıl mesele, bu çözümleri geliştiren ekiplerde ne kadar yer alabildikleri. Kadınların sadece teknolojiye adapte olan değil, teknolojiyi tasarlayan ve dönüştüren güçler haline geldiği bir gelecek mümkün mü? Belki de en önemli soru şu: Teknoloji gerçekten herkesi ileri taşıyacaksa, neden hâlâ bazıları geride bırakılıyor?
ELİF ÜNGÖR (KALİTE DİREKTÖRÜ)
Yapay zeka kadın liderlerin iş dünyasındaki gücünü artırmak için önemli faydalar sağlamaya başladı. Bu noktada ayrıca sesli ve görüntülü olarak toplantıları kaydedip otomatik özetler hazırlayan, kritik noktaları önceliklendiren ve alınan kararları görev listesine dönüştüren bir cihaz da gelişse çok işimize yarar. Ayrıca, teknolojinin daha radikal yenilikler sunarak yaşam kalitesini kökten değiştirebileceğini hayal ediyorum. Örneğin, ışık hızı ile istediğimiz anda istediğimiz yerde olabilmek gibi bir imkan…
HANDE AYDIN (SATINALMA DİREKTÖRÜ)
Yakın gelecekte günü daha verimli kullanabilmek için holografik çiftlerimiz olması teknolojiden en büyük beklentim. Benden farklı yerde toplantılara katılabilecek, sunum yapabilecek, maillerimi takip ederek yanıtlayacak, bilgilendirecek ve hatırlatmalar yapacak, yoğun WhatsApp yazışmalarına cevap verebilecek... Böylece günü çok daha verimli kullanarak özel hayatımızda da stres yaşamayacağız. Bu teknoloji aynı zamanda evde kalması gerektiği için çalışamayan kadınların iş dünyasına katılmalarını da sağlayacaktır.