Doğanın eşsiz güzelliğini yansıtan yaylalarıyla, şelaleleriyle doğa turizminde iddialı olan Ordu, inanç turizmiyle de ziyaretçilerine farklı tarihi yapılar sunuyor. Bu tarihi yapıların başında metal çivi kullanılmadan tamamen ahşap olarak inşa edilen camiler geliyor.
Aralarında 800 yıla uzanan geçmişe sahip çok sayıda ahşap cami bulunmasına karşın en çok konuşulanı Gürgentepe ilçesindeki 200 yıllık Eskiköy Camii oldu. Bu camiyle ilgili ilk iddia 16 Nisan 2022’de CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel’in sosyal medyadan yaptığı paylaşımla gündeme geldi. Tarihi caminin bulunduğu bölgeye giden Adıgüzel, çektirdiği fotoğrafı, “Eskiköy’deki tarihi ahşap cami kaybolmuştur. Bulan ya da görenlerin Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne haber vermeleri önemle rica olunur” notuyla paylaştı.
Adıgüzel, tescilli tarihi caminin tahtalarının sökülerek çürümeye terk edildiğini ileri sürmesinin ardından ‘asırlık cami çalındı’ haberleri yapıldı. O tarihte yalanlanan bu iddianın geçtiğimiz gün yeniden gündeme gelmesi üzerine Ordu Büyükşehir Belediyesi, konuyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. İddianın asılsız olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülkadir Hatipoğlu yaşanan süreçle ilgili şu bilgileri verdi: “Camide Şubat 2021’de restorasyon çalışması başlatıldı. Tescilli tarihi eser olduğu için çalışmalar hassas bir şekilde yürütüldü. Restorasyonda ahşap malzemeler tek tek numaralandırılarak sökülüp saklandı. Haliyle sökümü yapıldığında arazide cami yok gibi durdu. Gürgentepeli olan Mustafa Adıgüzel’in paylaştığı fotoğraf o döneme ait. Cami restorasyonu aralıklarla sürdü.
İhaleyi alan firma bırakıp gitmedi, cami tarihi eser olduğu için restorasyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Komisyonu’nun bilgisi dahilinde sırayla yapıldı. Tahtalarda en küçük bir çürüme olmadı. Ahşap malzemeler temizlendi. Caminin mahfil, minber, kürsü, pencere, merdiven gibi tüm parçalarının montajı gerçekleştirildi.
Tokat Belediyesi, geri dönüşüm ve sosyal sorumluluk bilincini birleştirerek anlamlı bir kampanyaya imza attı. ‘Tüm Engellere Kapak Olsun’ sloganıyla başlatılan kampanyayla plastik kapaklar toplanacak ve elde edilen gelirle ihtiyaç sahiplerine tekerlekli sandalye temin edilecek. 30 Mart 2025 tarihine kadar vatandaşlar tarafından Tokat Belediyesi’ne ulaştırılan kapaklar geri dönüştürülecek. Toplanan kapaklardan elde edilen gelir, manuel tekerlekli sandalye alımında kullanılacak. Kampanya kapsamında en çok kapak toplayanlara tekerlekli sandalye hediye edilecek. Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, geri dönüşümle sosyal farkındalığı bir araya getiren bu kampanyaya Tokat halkının büyük destek vereceğine inanıyor.
OKULLAR ÇEVRE İÇİN YARIŞACAK
İstanbul’da Güngören Belediyesi, Ankara’da Keçiören Belediyesi çocukların çevre bilincini artırmak ve geri dönüşüme katkı sağlamak amacıyla yarışma düzenledi. Güngören’in ‘En Çevreci Okul Yarışması’nda atık yönetimi, enerji tasarrufu, doğal kaynakların korunması konularında projeler ödüllendirilecek. Belediye Başkanı Dr. Mimar Bünyamin Demir, yarışmayla ilgili şu mesajı verdi: “Asıl ödül, çevreye duyarlı bir nesil yetiştirmek olacaktır.” Geri dönüşüm ve sıfır atık konusunda ilçedeki okullarda eğitimleri de sürdüren Keçiören Belediyesi, en çok elektronik atık toplayan ilk ve ortaokulları ödüllendirecek.
MURATPAŞALI ÇOCUKLARA MATEMATİK KREŞİ
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, çocuklara matematikle erken yaşta tanışma fırsatı sunacak bir kreş için ilk adımı attı. Çocukların bilimsel düşünmelerini ve problem çözme becerilerini erken yaşta geliştirmelerini sağlayacak matematik kreşi için Özne Eğitim ve Değişim Derneği ile protokol imzaladı. Çağlayan Mahallesi’nde açılacak kreş, çocuklara matematiği sevdirecek, onları teknolojik becerilere hazırlayacak.
Kurulduğu günden bu yana tarihe iz bırakan pek çok insan yetiştiren Darüşşafaka Cemiyeti, okulun kapasitesini arttırarak daha fazla çocuğa eğitim fırsatı sunmak için büyüyor. 161 yıldır ‘eğitimde fırsat eşitliği’ misyonuyla çalışmalarını sürdüren Darüşşafaka, İstanbul Fatih’ten 30 yıl önce taşındığı Maslak’taki kampüsünü yeniden inşa ediyor. 4 Aralık’ta temeli atılarak 21’inci yüzyıl eğitim modelini karşılayacak kampüsün inşasına başlandı. Ekolojik, çevre dostu, engelsiz, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir olacak geleceğin bilim kampüsün tamamlanması için ‘Eğitim bizden, yuva sizden’ sloganıyla bağış kampanyası başlatıldı. Çocukların geleceğine ışık tutmak için darussafaka.org web adresi üzerinden kampanyaya destek verelim.
FATİH’TEKİ TARİHİ BİNASI HAYAT BULDU
Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın İstanbul Fatih’te 1912 yılında inşa edilen tarihi jimnastik salonu modern bir kütüphaneye dönüştürüldü. Kurumun 1994’te Maslak’a taşınmasının ardından atıl durumda kalan binanın, aslına uygun şekilde korunması için sökülen her tuğla numaralandırılıp restorasyonda tekrar kullanıldı. Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Darüşşafaka Kütüphanesi’nin gençlerin ve araştırmacıların yeni buluşma noktası olacağını söyledi.
AKILLI SERA KADINLARA EMANET
Adana Büyükşehir Belediyesi, 10 dönüm alan üzerinde ısıtma ve soğutmanın güneş enerjisiyle gerçekleştirileceği bir sera kurdu. 111 kadının istihdam edileceği serada 70 çeşit süs bitkisi yetiştirilecek. Meryem Kadın Kooperatifi’nin de yer aldığı proje kapsamında güneş enerjisiyle çalışan akıllı serada üretilecek çiçekleri belediye satın alıp şehrin peyzajında kullanacak. Kadın istihdamına önem veren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, önümüzdeki süreçte 111 kadın otobüs şoförü alacaklarını açıkladı.
Aydın Didim’de çocukların teknoloji bağımlığından kurtulmasını, birebir ve aile ilişkilerini unutmadan yol almalarını sağlamak amacıyla geçen eğitim-öğretim yılında güzel bir projenin temeli atıldı.
‘Kucaklaşma Zamanı’ adı verilen ve iki okulda başlanan projeye veliler de katkı sundu. Olumlu sonuçlar alınan proje bu yıl ilçedeki tüm okulların ikinci ve üçüncü sınıfları dahil edildi. Didim Kaymakamlığı’nın öncülüğünde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, Didim Belediyesi ve STK’ların işbirliğiyle Didim Kent Konseyi koordinasyonunda yürütülen projede toplam 9 okul,19 sınıf ve 523 öğrenci ve aileleri gönüllük esasına göre yer aldı.
Psikolog, diyetisyen desteğine ek olarak yoga-meditasyon, müzik, resim, tiyatro, çevre bilinçlendirme çalışmaları da eklenen projenin kapsamı genişletildi. Kucaklaşma zamanı projesinin hedefleri şöyle: Çocuklar arasındaki iletişimsizlik sorununu çözmek. Çocukların aile büyükleriyle olan iletişimini arttırmak. Çocukların teknolojik ortamdan bir süreliğine ayrılıp sosyal hayata katılmalarını yardımcı olmak. Aile içi ve sosyal çevredeki iletişimlerini arttırmak. İletişim şeklinin sosyal medya üzerinden değil birebir kişilerle olmasını sağlamak. Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, proje kapsamında yapılacak çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Psikolog ve diyetisyenler, doğru beslenme ve aile içi iletişim konularında velileri bilgilendirecek. Yoga-meditasyon eğitmenleriyle öğrencilere yönelik yoga ve meditasyon çalışmaları yapılacak. Resim, müzik ve tiyatro çalışmaları yapılacak.” Yaşam felsefesi olarak kalması hedeflenen proje, çocukları teknoloji bağımlığından kurtarıp aileleri, akrabaları ve komşularıyla bir araya getirecek. Elbette çocuklar teknolojiden kopmayacak ama proje sayesinde sokakların aile ortamının güzelliğinin farkına varacak. Çocukların hayatın içinde olmasını hedefleyen Didimlilerin el ele verdiği ‘Kucaklaşma Zamanı’ böyle devam ederse Türkiye’deki örnek projelerden biri olacak.
SEYHAN’DA ‘ASKIDAN AL’ DAYANIŞMASI
Seyhan Belediyesi, ihtiyaç sahiplerinin kıyafet, ayakkabı gibi ihtiyaçları ücretsiz olarak karşılamak amacıyla “Askıdan Al” projesini başlattı. Seyhan Kent Konseyi ve Türk Kızılay’ı işbirliğiyle yürütülecek projeyle, halk pazarında kurulan stantlara konulan ürünler, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak. Sosyal destek ve dayanışma önemine değinen Belediye Başkanı Oya Tekin, projenin paydaşlarına ve bağışçılarına teşekkür etti.
Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) tarihi ve kültürel mirasın koruyan projeleri ve uygulamaları özendirmek için düzenlediği yarışmanın bu yıl 23’üncüsü yapıldı. Kentlerin hafıza mekanlarını geleceğe aktarmak amacıyla düzenlenen yarışmaya belediyeler 61 projeyle katıldı. Yapılan değerlendirme sonucu altı kategoride 30 proje ödüle layık görüldü. Ödüller, Marmaris’te düzenlenen törende sahiplerine verildi.
NİĞDE 3 PROJEYLE ÖDÜL ALDI
Türkiye’deki doğal, tarihsel ve kültürel mirasın korunup tanıtılması amacıyla yaptığı çalışmalarıyla tanınan ÇEKÜL Vakfı’nın kurucusu ve başkanı Prof. Dr. Metin Sözen adına verilen büyük ödülün sahibi Niğde Belediyesi oldu. Niğde ‘Bedesten Kent Müzesi, 100. Yıl Kale Halk Kütüphanesi, Niğde Kalesi’ projeleriyle bu ödülü aldı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’e ödülünü Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras takdim etti.
Başkan Özdemir, tarihi yapıları koruyup gelecek nesillere aktarmak ve turizme kazandırmak için yoğun çaba gösterdiklerini kaydetti. Yarışmada Jüri Özel Ödülü’nü Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Adana Büyükşehir Belediyesi alırken, süreklilik dalında ise Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Kuşadası Belediyesi, Safranbolu Belediyesi ödül aldı. Uygulama ödülleri ise Ankara Büyükşehir Belediyesi, Darıca Belediyesi, Efeler Belediyesi, Kilis Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne gitti. Akseki Belediyesi, Alanya Belediyesi, Bergama Belediyesi, Gebze Belediyesi, Karadeniz Ereğli Belediyesi, Karatay Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Yıldırım Belediyesi proje ödülü aldı. Buldan Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Beykoz Belediyesi, Seyitgazi Belediyesi, Söke Belediyesi, Şehzadeler Belediyesi’ne de başarı belgeleri verildi.
TURİZME KAZANDIRILDI
Bursa Osmangazi Belediyesi’nin ‘Hisarönü Parkı ve Ziyaretçi Merkezi Konsept Projesi’ ile kazandığı ‘Süreklilik Ödülü’nü Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ın elinden aldı. Başkan Aydın, Hisarönü Parkı ve benzeri projelerle kentin turizm potansiyelini artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
Zeytinburnu’nu İstanbul’un yeni çekim merkezlerinden biri yapan önemli adımlar atıldı. Kazlıçeşme’de bir dönem deri atölyelerinin bulunduğu bölgenin yanıbaşındaki 196 yıllık tarihi sarı sıvalı bina, atılan bu adımlar arasında öne çıktı. 1828 yılında yapılan bina, 128 yıl hastane olarak hizmet verdikten sonra 1956 yılında kapatıldı. 1984’ten 2015 yılına kadar da Zeytinburnu Belediyesi başkanlık binası olarak kullanıldı. Belediyenin taşınmasının ardından başlatılan restorasyon çalışmalarıyla binada muhteşem eserler gün yüzüne çıktı.
MOZAİKLER KEŞFEDİLDİ
İlk olarak binanın sarı renkli sıvasının altından Haliç’in çamuruyla yapılmış mühürlü kırmızı tuğlalar görünür oldu. Ardından binanın içinde zeminin 1.5 metre altında mozaikler keşfedildi. 2019 yılında binanın dışında otopark olarak kullanılan bölümdeki kazılarla mozaiklerin kalan kısmı ortaya çıkarıldı. Bunlar, Türkiye’de bulunduğu yerde sergilenen ilk mozaikler olarak kayda geçti. Restorasyon devam ettikçe hikâye daha da renklendi. Mozaiklerin altında mermer bir lahit ve sandık tipi bir mezar bulundu. Mezar içerisinden elde edilen bulgular ve kemikler üzerinde yapılan çalışmalar neticesinde mozaikler, Geç Roma - Erken Bizans Dönemine tarihlendi.
SANAT İLE TARİHİ BULUŞTURDU
Lahitten çıkan kemiklerin tarihi, karbon 14 sonuçlarına göre Milattan Sonra 221-383 arası olarak belirlendi. Sandık tipi mezarın içindeki mermer yapı restore edilerek yerine konuldu. Son olarak binanın batı ucunda sonradan ortaya çıkarılan daha küçük bir mozaik alanı da yerinde korundu. Belediye, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü ve Koruma Kurullarının ortak çalışmasıyla yürütülen süreçlerin sonunda Zeytinburnu, içinde sanat ile tarihin buluştuğu yeni bir kültür ve yaşam alanına kavuştu.
Alkol bağımlılığıyla mücadele için 1920 yılında kurulan Yeşilay, bağımlılık türleri arttıkça tüzüğüne yeni çalışma alanları ekledi. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı da Yeşilay’ın mücadele alanları oldu.
Toplumu tehdit eden bağımlılıklara karşı 120 bini aşkın gönüllüsüyle mücadele eden Yeşilay, ‘Bağımsızlık Seferberliği’ adını verdiği yeni projesinin lansmanını Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yaptı. Bu seferberlikte görev alacak valiler, kaymakamlar, emniyet müdürleri, üniversite ve STK temsilcileri ile Yeşilay gönüllüleri, AKM’nin 2 bin 40 kişilik Opera Salonu’nu doldurdu.
KAPI KAPI GEZİLECEK
Yeşilay’ın İçişleri Bakanlığı ile omuz omuza yürüteceği bu seferberlik 81 ilde eş zamanlı başlatıldı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ülke genelinde farkındalığı artırarak toplumun her kesimine ulaşılması hedeflenen seferberliğin bağımlılıkla mücadelede bir milat olacağını vurguladı. Yeşilay Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Dinç de “Bağımlılık endüstrisi nasıl her sokağa ve haneye ulaşıyorsa, bizler de herkese ulaşacağız. İnsanımızın yanında olmak adına kapı kapı gezeceğiz, kendilerini ve ailelerini bağımlılıklardan nasıl koruyacaklarını anlatacağız” dedi.
HERKES PARÇASI OLACAK
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi’nin bölgeye özel destekleri, tarıma can suyu oluyor. Hayvansal üretimi desteklemek, yem girdisini düşürmek ve et-süt kalitesini artırmak amacıyla, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 80 üreticiye 56 ton mısır flake yem desteğinde bulunuldu.
Hayvansal desteklerin yanı sıra çiftçiye de uygun projeler sunuluyor. Bu yıl içerisinde üreticilerden gelen yoğun talep üzerine ikinci etap Gemlik zeytin fidanı dağıtımına Erdemli’den başladı. 115 üreticiye 3 bin 360 adet zeytin fidanı dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin projeleriyle girdi maliyetleri düşen üretici, üretmeye devam ediyor.
ÜSKÜDAR’IN OKUL YOLLARINA ÖZEL PROJE
Okulların çevresinde özellikle çıkış saatlerine yakın büyük kargaşa yaşanan İstanbul’da Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş, ilçesinde bu soruna el atıp ‘Güvenli Okul Sokakları’ projesini başlattı. Okulların çevresindeki yaya yollarında güvenliği artırmak ve yaya konforu sağlamak amacıyla başlatılan projenin ilk uygulaması Yavuztürk İlkokulu çevresinde yapıldı. Eski araç işgallerinin yerini, velilerin çocuklarını beklerken dinlenebileceği ve sosyalleşebileceği oturma alanları aldı. Umarım, ilçedeki diğer okullar ile devam edecek olan bu güzel proje tüm belediyelere örnek olur.
EYÜPSULTAN’A ESKRİM VE RUGBY KULÜBÜ