Yenilikçi projelerle ilçenin refah seviyesini yükseltmeyi hedefleyen Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, yeni bir projeyi duyurdu. Palancıoğlu, Kayseri’ye dünyanın dört bir yanından gelen sağlık turistlerini ağırlayacak Sağlık Turizmi Kampüsü kazandıracaklarını açıkladı.
Şehrin sağlık altyapısını güçlendirecek kampüste; diş, göz, saç ekimi, estetik, genel cerrahi, diyet gibi 12 farklı poliklinik olacak. Farklı ülkelerden ve şehirlerden gelen hastaların ve yakınlarının rahatlığını sağlamak için seçeneklerin de sunulacağı projeyle Melikgazi, sağlık turizminde iddialı konuma gelecek.
BİNGÖLLÜ BESİCİLERE GÜNEŞ PANELİ
Bingöl’de küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi projesi kapsamında 140 besiciye yüzde 50 hibeyle güneş enerjisi paneli dağıtıldı. 556 bin küçükbaş hayvanı bulunan kentte, güneş enerjisi panelleri yayladaki üreticilerin elektrikle ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılayacak. Güneş enerjisi panelleriyle meralarda, yaylalarda çalışan çiftçilerin, besicilerin internete, soğuk suya ve televizyona ulaşabileceklerini söyleyen Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, yeni projelerle besicilere destek sunmaya devam edecekleri açıkladı.
HER ÖĞRENCİYE ÖZEL ÇALIŞMA ALANI
Atatürk’ün isteğiyle 1928 yılında Sarıyer’de kurulan, 1997’de kaderine terk edilen Büyükdere Atatürk Fidanlığı, bir yıl önce yeniden açılmıştı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce (İBB) 180 bin metrekare alandaki fidanlık bünyesinde kurulan Yerel Tohum Üretim ve Muhafaza Merkezi de kısa süre önce hizmete girdi. Merkezde, bilimsel ve teknik çalışmalara başlandı. Türkiye’nin çok özel bilim insanları olduğunu belirten İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, onları tohum merkezinin gelişmesine, zenginleştirilmesine katkı sunmaya davet etti. Ağırlıklı olarak İstanbul’a ait atalık tohumların muhafaza edileceği merkezde, bu tohumlardan elde edilecek fideler, isteyen çiftçilere ve hobi amaçlı üretim yapanlara ücretsiz dağıtılacak.
KAĞITHANE’NİN YEŞİLİ ÇOCUKLARLA BÜYÜYOR
Kağıthane Belediyesi, ilçeyi daha yeşil bir görünüme kavuşturmak için son beş yılda 50 bin ağaç dikti. İlçede ayrıca Belediye Başkanı Mevlüt Öztekin’in ilk göreve gelmesinin ardından 1 Nisan 2019’da başlattığı ‘her bebek için bir ağaç’ uygulamasına da devam ediliyor. Bu proje kapsamında bebeklerin isimlerinin yazılı olduğu levhaların yerleştirildiği fidanlar ailelerin yaşadığı sokaklara dikiliyor. Böylece çocuklar, o sokaklarda kendileriyle yaşıt bir ağaçla birlikte büyüyor. Ihlamur, süs armudu, süs kirazı, süs eriği ve manolya gibi ağaç türleri de bu projeyle ilçede çoğalıyor.
MAHALLE HALKINA AFETE HAZIRLIK EĞİTİMİ
Bolu Belediyesi, Türkiye’nin en temiz şehirlerinden biri olma özelliğini korumak ve çevre kirliliğiyle mücadele etmek için üç ay önce önemli bir karar almıştı.
Ağustosta yere sigara izmariti, çekirdek kabuğu, çöp atan ve yere tüküren kişilere 593 TL ile 14 bin 407 lira arasında idari para cezası uygulanmaya başladı. Dükkan sahiplerinin de işyerlerinin önündeki alandan sorumlu tutulduğu uygulama çok etkili oldu. Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın talimatıyla tavizsiz sürdürülen uygulamayla Bolu’da yerlerde tek bir sigara izmariti görülmez oldu. Aslında belediye yönetmeliğinde şehirlerin daha temiz ve daha yaşanabilir olmasını sağlayacak maddeler var. Bolu gibi caydırıcı hale getirip uygulamak sorunu çözecektir.
ULUS KÜLTÜR MERKEZİ’NE ENGELSİZ MÜZE
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi Ulus bölgesinde inşa ettiği 90 bin metrekarelik Ulus Kültür Merkezi’ndeki çalışma yüzde 95 oranında tamamlandı. Sanat galerileri, alışveriş merkezleri, kültür alanlarının bulunacağı merkezde görme engelliler için 1085 metrekarelik alan üzerinde bir müze de yer alacak. Müzede, Anadolu Medeniyetler Müzesi’ndeki eserlerin kopyası, özel tasarım ve silikon sistemle, görme engelli ziyaretçilerin dokunarak inceleyebilmeleri için üç boyutlu olarak sergilenecek. Eserler sesli bilgilendirme ile ziyaretçilere sunulacak.
KADINLARA ÖZ SAVUNMA EĞİTİMİ
Malatya Valisi Seddar Yavuz, 15 yıl önce İstanbul Gaziosmanpaşa’da başlattığı Özel Nedenlerin Engelleriyle Mücadele (ÖNEM) projesini görev yaptığı Uşak, Muş, Ordu ve Kocaeli’nde devam ettirdi.
Vali Yavuz, Temmuz 2024’te atandığı Malatya’da da bu projeyi hayata geçirdi. Projenin hedef kitlesi; yetim ve öksüz, evinde bağımlı bulunan, ailesi parçalanmış, anne veya babasından biri cezaevinde olan çocuklar. Çocuklara doğru rol model olabilecek herkesin katıldığı toplumsal sorumluluk projesi ÖNEM ile 8 bin 675 çocuğa sosyal destek sağlanacak. “Evlatlarımızın elinden sımsıkı tutup hayata hazırlayacağız” diyen Vali Yavuz, projeye katkı sunmak isteyen herkesi işbirliği yapmaya davet etti
BAL ORMANINA İLK FİDELER DİKİLDİ
Kayseri Özvatan’da Bal Ormanı projesinde ilk fideler dikildi. Kaymakamlık ve orman işletme müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen proje kapsamında 550 dönümlük bir alana lavanta, nane, kekik ve akasya gibi 35 bin bitki dikilecek. Bu projeyle geleceğe güzel bir miras bırakacaklarını belirten Özvatan Kaymakamı Mine Kurt, Türkiye’de ilk 3’e giren Özvatan çiçek balının rekoltesinde de yüzde 100’e varan artış hedeflendiğini kaydetti.
ARILARI YAŞAT GELECEĞİNİ KAZAN
Sanayi, ticaret ve tarımda Balkanlar’a hitap eden bir kent olmak için yola çıkan Edirne, önemli bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Ticaret Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın himayelerinde geçtiğimiz perşembe gerçekleşen Balkan İş ve Yatırım Forumu’na davetliydim.
Etkinliğe; Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan’dan bakanlar, belediye başkanları, büyükelçiler ve 600’e yakın iş insanı, sektör temsilcisi katıldı. Balkan ülkeleri arasındaki ticareti büyütecek adımların da konuşulduğu, ikili görüşmelerin yapıldığı zirve, Balkan şehirlerini birbirine bağlayacak ve bütün ülkelere katma değer oluşturacak.
ZİRVE GELENEKSEL HALE GELECEK
Edirne’yi sanayi, ticaret ve tarım alanında Türkiye’nin, Balkanlar’ın bir merkezi yapmak için çalışmalar yürüten Vali Yunus Sezer, şehre tarihi bir gün yaşatan zirveyi Balkanlar’ın Davos’u olarak nitelendirdi. Türkiye’nin Balkanlar’da büyük bir etkisi olduğunu, iş insanları ve halklar arasında sınırların kalktığını anlatan Vali Sezer, samimi ilişkileri bu forumla organize hale getirmeyi hedeflediklerini aktardı. Vali Sezer, ‘Mini bir Davos olsun’, ‘Balkanlar’ın Davos’u olsun’ diye yola çıkılan Balkan İş ve Yatırım Forumu’ndan önemli sonuçlar elde edildiğini, Davos gibi geleneksel hale gelmesine karar verdiklerini açıkladı. Vali Sezer, tarihi başkent olması sebebiyle de Edirne’nin ‘Davos’ olmayı hak ettiğini kaydetti.
TOPRAKTAN SOFRAYA GASTRONOMİ
Kitabı ve okumayı seven Batman’da düzenlenen kitap fuarına katılım her yıl katlanarak artıyor. Bu ilginin sonucu geçen yıl Türkiye’de açık alanlarda yapılan kitap fuarlarının en büyüğü Batman’da gerçekleşti.
470 bin nüfuslu kentte 465 bin kişi kitap fuarını ziyaret etti. Batman Valisi Ekrem Canalp, bu ilgiyi şu sözlerle dile getirdi: “Batmanlılar kitap söz konusu olduğunda Batman’ı Türkiye’nin şampiyonu yaptı.” Batman’da bu yıl 159 yayınevinin katılımıyla düzenlenen ve yine yoğun ilgi gören kitap fuarı, 3 Kasım’a kadar sürecek. Her fırsatta çocukları kitapla buluşturan Vali Canalp, köy ve mezralar dahil her okulda kütüphane bulunduğunu ve bu kütüphanelerdeki kitap sayısının 1 milyon 200 bine ulaştığını açıkladı.
ÇUKUROVA’DAN İSTİHDAMA KATKI
Çukurova Belediyesi istihdam birimi, iş arayanlar ile eleman arayan firmaları bir araya getiriyor. Düzenlenen ‘Kariyer Günü’ etkinliklerinde firmaların insan kaynakları birimi sorumluları hem sunum yapıyor hem de iş başvurularını alıyor. Sadece Çukurova değil Adana genelinden gelen başvurular değerlendirilip aranan kriterlere uygun olanlara iş bulunarak istihdama katkı sağlanıyor. Vatandaşlara kariyer yolculuklarında rehberlik ettiklerini belirten Çukurova Belediye Başkanı Emrah Kozay, iş arayanları ve personel ihtiyacı olanları istihdam birimine davet etti.
KOZAN CİĞERİ ŞİŞE DİZİLDİ
Çanakkale’nin Yenice ilçesinin ev sahipliğinde güzel kalpli insanların katkılarıyla gerçekleşen bir etkinliği yerinde izleme fırsatı buldum. Bu etkinlik, Özel Olimpiyatlar Türkiye’nin özel eğitim gereksinimli bireyleri toplumsal hayata kazandırmak hedefiyle düzenlediği Marmara Bölge Oyunları’ydı. Oyunlar için yedi ilden 160 özel sporcu ve 45 antrenör, Yenice’de buluştu.
Sporcular, fair play ruhunun ve sporun birleştirici gücünün ön planda olduğu basketbol, futbol, bocce ve atletizm branşlarında ter döktü. Heyecanlı geçen mücadelelerin ardından dereceye girenlerin madalya alırken yaşadıkları sevinç görülmeye değerdi. Bu etkinliğin bir güzel tarafı da oyunlar öncesi yapılan sağlık taramasıydı. Sporcuların hepsi sağlık taramasından geçirildi. Bu tarama sadece oyunlar için yapılmıyordu.
Yenice Kaymakamı Mehmet Can İrdelp
Sıkıntısı bulunan sporcular tespit edildiğinde durumları sağlık birimlerine aktarılarak tedavilerini sağlaması açısından büyük önem taşıyordu. İki gün boyunca Yenice’de yaşanan bu güzel bir atmosferin arkasında gönüllü ordusu vardı. Özel Olimpiyatlar Türkiye ekibinin yanı sıra ilçenin kaymakamı, belediye başkanı, milli eğitim, sağlık, emniyet müdürü, esnafı el ele verip Toyota Türkiye’nin ana sponsoru olduğu bu organizasyonun başarıyla gerçekleşmesi için çaba harcadı. Öğrenciler de etkinlikte gönüllü olarak görev aldı. Eşi ve kızı özel gereksinimli birey olan ‘Dondurmacı Hikmet’ adıyla bilinen Hikmet Taş’ın katkısını ve misafirperverliğini yazmazsam haksızlık etmiş olurum.
YENİCE’NİN YENİ HEDEFİ
Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, 9 Ekim 2023’te il genelinde kavşaklarda çocukların cam silmesini, mendil satmasını, dilencilik yapmasını yasaklayan bir karar aldı. Emniyet, jandarma ve zabıta ekipleri denetimleri sıklaştırdı.
Bununla birlikte çocukları sokaktan kurtarıp okula kazandırmak, suça bulaşmalarını önlemek amacıyla da bütün kurum ve kuruluşların katılımıyla çalışma başlatıldı. Vali Aksoy, kararlı bir şekilde sürdürülen çalışmayla bir yılda 193 çocuğun sokaktan kurtarıldığını, 121’inin eğitime kazandırıldığını açıkladı. Vali Aksoy, Eskişehir halkının dilenen çocuklara yardım yapmayarak, onlardan bir şey satın almayarak bu çalışmaya destek verdiğini kaydetti.
İLK IŞIKLANDIRILAN CADDE YENİDEN IŞILDAYACAK
Antik Çağ’da geceleri meşalelerle aydınlatıldığı için dünyanın ilk ışıklandırılan yolu unvanını alan Hatay Antakya’daki Kurtuluş Caddesi (Herod Caddesi) restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılıyor. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehrin tarihi zenginliğinin simgelerinden olan cadde üzerindeki 409 adet tescilli yapı yeniden ihya, inşa ve imar ediliyor. Ayrıca yürüyüş yolları, aydınlatma elemanları ve kent mobilyalarıyla cadde yeniden o eski ihtişamına kavuşacak. Hatay Valisi Mustafa Masatlı, çalışmaları yerinde inceleyip proje süreciyle ilgili bilgi alıyor.
KÜÇÜKÇEKMECE’DEN ÜCRETSİZ ‘ANNE TAKSİ’ HİZMETİ