Bisiklet sporunun 1920’lerde başladığı, 1923’ten itibaren yarışların yapıldığı ‘Bisikletin Başkenti’ Konya, bisikletli ulaşımdaki gelişmeler açısından da öncü şehir olmaya devam ediyor. Bisikletin en yaygın kullanıldığı ve 604 kilometrelik yolla Türkiye’nin en uzun tanımlı bisiklet yolu ağına sahip Konya, bu geçmişini müze ile taçlandırıyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şehre bisiklet müzesi kazandırılacağını duyurdu. Yapımına başlanan müzede; ‘Minyatür Bisiklet Sahneleri’, ‘Bisikletin Tarihi Sergi Odası’, ‘Bisikletin Mekanizması Sergi Odası’, ‘Konya’da Bisiklet Temalı Sergi Alanı’ gibi bisikletin sanatla birleştiği ve hikâyesinin anlatıldığı birçok alan yer alacak. Müzede ayrıca Konya’da bisiklet kullanımının tarihsel gelişiminin, bisiklet hafızasının ve kültürünün anlatıldığı, bisiklet yollarının gelişimini gösteren haritaların ve modifiyeli bisikletlerin yer aldığı materyaller de sergilenecek.
KAYSERİ MARATONA HAZIRLANIYOR
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Bir Maratondan Fazlası’ sloganıyla başlattığı Uluslararası Yarı Maratonu, geleneksel hale geldi. İlki ‘Kültepe’, ikincisi ‘Erciyes’ temasıyla düzenlenen maratonun üçüncüsünün teması ‘Mimar Sinan’ olarak belirlendi. Şehrin kültürel değerlerini ve güzelliklerini de tüm dünyaya tanıtma fırsatı sunan maraton 24 Eylül’de gerçekleştirilecek. 21 kilometre, 10 kilometre ve halk koşusu olarak üç kategoride yapılacak maratonda toplam 453 bin TL ödül dağıtılacak. Maraton için 17 Eylül saat 20.00’ye kadar kayıt yaptırılabilecek.
KADINLAR YETİŞTİRİYOR, BAŞKENT RENKLENİYOR
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı destekleme projeleri kapsamında yerli üreticiyi desteği sürdürüyor. Belediye bu kez kırsal kesimlerde yaşayan kadınlara yönelik ‘Köyde Yaşayan Kadınları Destekleme Projesi’ni hayata geçirdi. Proje kapsamında; Beypazarı Serası’nda tohumdan üretilen petunya fideler ücretsiz dağıtıldı. Kişi başına 100 adet olmak üzere toplam 510 bin fide dağıtımı gerçekleştirildi. Yetiştirme ücreti ödenerek kadınlardan alınan mevsimlik çiçeklerin, yol ve parklara dikimine başlandı.
TEPEBAŞI TEMİZ ENERJİDE KARARLI
Eskişehir’de Tepebaşı Belediyesi, ana hizmet binası başta olmak üzere birçok biriminin çatısına kurduğu Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ile bugüne kadar 2 bin 727 MWh elektrik üreterek 1925 ton karbon salınımının önüne geçti. Temiz enerji projeleri, Bursa Eskisehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) alınan hibelerle gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Ahmet Ataç, temiz enerjiye yatırım yaparak çevreyi korumaya devam edeceklerini söyledi. Belediye akıllı ve elektrikli modellerin kullanıldığı ‘Paylaşımlı Bisiklet Sistemi’ ESPEDAL ile ilçe halkına bisiklet hizmeti veriyor.