Şehirlerde en çok şikayet edilen konuların başında kaldırım işgali geliyor. Arabaların, tezgahların, masaların, sandalyelerin, scooter ve motosikletlerin işgal ettiği kaldırımlarda yürünecek yer kalmıyor. Pusetli anneler, engelli vatandaşlar da geçecek yer bulamıyor. Bu konuda sevindiren gelişmeler yaşanıyor. İstanbul’da Kadıköy Belediyesi’nin ardından Şişli Belediyesi de “Kaldırımlar hepimizin” sloganıyla ciddi bir adım attı. Eş zamanlı denetimlere dün başlanan ilçede, yaya özgürlüğünü kısıtlayan her türlü işgale artık cezai işlem uygulanacak. Gün geçtikçe yaygınlaşan bu uygulamanın sonunda kaldırımlar, yürünecek hale gelecek.
ERDEMLİ’DEN DOĞAL ORTAMDA LÜKS TATİL DAVETİ
Yerel yönetimler turizmden pay almak, cazibe merkezi olmak için projeler üretiyor. Mersin’de Erdemli Belediyesi de doğayla iç içe tatil arayanların gözdesi haline gelen Bungalov ve Glamping projesiyle bu yarışa katıldı. Doğal ortamda lüks konsept içerisinde tüm yaşam ünitelerinin yer alacağı Bungalov evler ve Glamping çadırlarda, aynı anda 250 kişi ağırlanabilecek. Belediyeye maliyeti dokuz milyon lira olan proje tamamlandığında Erdemli, doğayla iç içe tatil arayanların gözdesi olacak. Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, herkesi mavi ile yeşilin iç içe olduğu bu güzel bölgede tatile beklediklerini açıkladı.
BAYAT EKMEK KUTULARI EKMEĞİ ÇÖPTEN KURTARACAK
Türkiye, en çok ekmek tüketen ülkelerin başında geliyor. Buna karşılık günde 13 milyondan fazla ekmek de çöpe atılıyor. Şanlıurfa’da Haliliye Belediyesi, bu israfı önlemek için örnek bir projeye imza attı. “Ekmek nimettir yeri çöp değildir” sloganıyla başlatılan proje kapsamında, 32 mahallede belirlenen noktalara 600 adet Bayat Ekmek Toplama Kutusu yerleştirildi. Vatandaşların bu kutulara bıraktıkları bayat ekmekleri, belediye ekipleri toplayıp hayvan barınaklarına teslim ediyor. Günde 500 kilogram ekmek toplanan uygulama, gelen talepler doğrultusunda yeni noktalara kutular yerleştirilerek yaygınlaştırılıyor.
ARI YETİŞTİRİCİLERİNE ‘KEK’ DESTEĞİ
Kış aylarında arıların yeteri kadar beslenememesi güçlü koloni oluşmasını engelliyor. Güçlü koloni ile bal sezonuna giremeyen arıcılar da yeterli miktarda bal üretimi yapamıyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, hayata geçirdiği Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi ile arı yetiştiricilerine destek oluyor. Proje kapsamında 22 bin 293 adet kovan dağıtan belediye, arıcılara kullanılması kaçınılmaz hale gelen arı keki desteğine de devam ediyor. Belediye, toplam 91 bin 440 kilogram arı keki dağıtarak üreticilerin zorlukları aşmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.