Fadıl Akgündüz, namı-ı diğer “Jet Fadıl”. Onun hayatı “sahtekâr” ile açgözlü “tamahkârın” hikâyesi. Yüzde 50’ye varan “kâr payı” ile muhafazakârların yüz milyonlarca dolarını, bitmeyeceği belli projelere yatırdı. Allah vergisi ikna gücü vardı.
Öyle ki, dolandırıcılıktan aranırken, telefonla miting yapıp 2002’de Siirt milletvekili bile oldu, ama macerası kısa sürdü. 2003’te hapse girdi, 15 ay yatıp çıktı. Çıkışta yeni projelere başladı. Daha önce dolandırdıklarını da bu yeni projelere ikna etti. Mayıs 2010’da Bayrampaşa’da Caprice Gold projesine başladı. 29 Mayıs 2012’de açmayı planladığı tesis yarım kaldı.
Dolandırıcılıktan Silivri’de
Ama bu kez mağdurlar kararlıydı; suç duyurusunda bulundular. Aralık ayında “Nitelikli dolandırıcılıktan” tutuklandı. Toplam 349 mağdurun şikâyeti üzerine hakkında 2 bin 443 yıla kadar hapis cezası istenen, Akgündüz şimdi, Silivri Cezaevi’nde 9’uncu Blok A3 koğuşunda tek başına kalıyor.
Dışarıda lüks bir yaşamı olan, şarkıcılara, futbolculara, siyasetçilere milyonlarca dolar akıtan Fadıl Akgündüz, şimdi Silivri’de her tutuklu gibi haftalık 300 TL harcama sınırı olan “Kantin Hesabı”ndaki para ile geçinmek zorunda.
Ziyaretçilerin yatırdığı para 7 bin lirayı bulmuş. Aralık ayında cezaevine giren Fadıl Akgündüz, temizlik malzemesi, gıda, çay ve şekerini, hatta içeceği suyu bile bu para ile almak zorunda. Koğuşta tek başına kalan Akgündüz’ün haftalık harcaması ise 80 TL’yi geçmiyor.
Yedi aydır yaşamını böyle sürdüren Fadıl Akgündüz, 21 Haziran günü cezaevi yönetiminin kendisine verdiği bir belge ile şoka girmiş. Dışarıdaki tüm malına mülküne ve nakit varlıklarına haciz konulan Fadıl Akgündüz’ün cezaevindeki “Kantin Hesabına” da haciz konulmuş. Bu Türkiye’de bir ilk.
Yasal boşluk var
Jet Fadıl’ın mağdur ettiği ve toplam 125 bin TL alacağı olan Bülent Cansu isimli savcı, Ankara 10. İcra Müdürlüğü’ne başvurarak Fadıl Akgündüz’ün “Kantin Hesabına” haciz koydurmuş. Fadıl Akgündüz o günden beri kantinden su dahi alamıyor. Avukatı, sorunun tamamen yasal boşluktan kaynaklandığını söylüyor; “İcra Kanunu’na göre haczedilemeyecek varlıklar belli ama aralarında cezaevi “Kantin Hesabı” ibaresi yok.
Bu boşluk nedeniyle İcra Müdürlüğü haciz talebini kabul etmiş. Cezaevi yönetimi de mecburen uyguluyor” diyor. Sorunun çözülmesi için uğraşıyorlar.
Evet Jet Fadıl, kurnazlığı ile hak etmediği bir hayatı yaşadı ve binlerce insanı mağdur etti. Ama şimdi tutuklu ve devletin emaneti altında. Tutuklunun kimliği ne olursa olsun devlet zorunlu ihtiyacını karşılamak için kantin hesabında haftalık limitini ona da kullandırmalı. Vicdan bunu emrediyor