ÖSYM eski Başkanı Ali Demir’in kurumdaki FETÖ yapılanması ve örgütün soru hırsızlığı nedeniyle gözaltına alınmasından söz ederken yazıma şu cümle ile başlamıştım; “2010-2015 yılları arasında görev yapan Ali Demir’in başkanlığı sırasında, 2010 KPSS, 2011 KPSS, 2012 KPSS, 2012 ALES, 2013 ALES, 2013 YDS, 2013 İDS ve 2014 ALES sınav soruları FETÖ mensuplarına verilmişti.
Böylece on binlerce FETÖ mensubu haksız yere sınavları kazanırken namuslu insanlar haksızlığa uğradı.” Andından şunu ifade ettim;“ Peki namusuyla sınava girip de elenen, istediği görevi alamayan, hakkı yenen insanlar ne olacak, kim özür dileyecek bu gençlerden; bu da kanayan bir yara olarak mı kalacak?”
Bu kadarı yetti de arttı bile; o insanlar e-posta, telefon ve sosyal medya mesajlarıyla içlerinde kanayan yaraları ve çaresizliklerini anlattılar.
Bir hesaplamaya göre, 2008 yılından itibaren FETÖ’nün soru hırsızlığı ile kamuya yerleştirdiklerinin sayısı 400 bini buluyor. FETÖ’cüler, kamuda görev almak için emek harcayan nice gencin hayatını kararttı.
Mesleğinde yükselecekken haksızlığa uğrayanların anlattıklarını dile getirmeye sayfalar yetmez. Elbette yıllarla beraber o dönemin mağdurlarının kamu görevlisi olabilme yaşları da geçiyor.
Adalet bekleniyor
Bunlardan birisi de mağdurların kurdukları platformun sözcüsü Kenan Akbulut. FETÖ’cülerin çalıntı sorularla sınavları kazanması ve kendilerinin elenmesini haklı olarak hâlâ hazmedememiş yüzbinlerce mağdurdan birisi olan Akbulut, “İyi eğitimli, kamu görevleriyle devletine hizmet etmek isteyenler FETÖ tarafından engellendi.
Bu kişiler şimdi A kadrolar için belirtilen yaş şartına takılarak mağdur olmaktadır. Bu konuda Meclis’te yapılacak bir düzenleme ile mağduriyetler giderilmeli” diye derdini anlatmaya çalışıyor.
A kadroları; yönetici vasfı olan, hakimlik, kaymakamlık, bölge müdürlüğü ve amirlik gibi pozisyonları temsil ediyor. A kadroya girebilmek için 35 yaş sınırı bulunuyor.
Bir de B kadroları var, burada da yaş sınırı 40. Ancak iki istisnası var; birincisi 30 yaş ile infaz koruma memurları ikincisi yaş sınırı olan Adalet Bakanlığı’nda katiplik. KPSS sınavına girip 80 ve üzeri puan alarak A kadroya girme şansları ellerinden alınanları mı ararsınız, zor bela sınavı geçip bakanlıkların yazılı ve mülakat sınavlarında elenenleri mi?
Tüm bunlar yaşanırken bir de yaş engeli bu insanları zorluyor. Kenan Akbulut ve benzeri binlerce kişi, FETÖ’nün soru çaldığı dönem ve sonrasında hak arama mücadelesi verirken yaşı 35’i geçen mağdurlarla ilgili düzenleme yapılmasını, yaş sınırının yükseltilmesini ve adil bir sınav ile yarışarak kamuda görev verilmesini bekliyor. Sadece onlar mı, FETÖ mağduru yüzbinlerce genç adalet bekliyor