Bebek sahibi olmak için, kadın kadar erkeğin de sağlık durumuna, testlerine bakmak gerekiyor. Bu nedenle hem kadın hem de erkek tetkikleri yaptırmalı, sorun varsa doktora gidip en uygun olan yöntemin tespit edilmesini istemeli.
Pıhtılaşma sorunu varmış
Geçen yıl 3 kez gebe kaldım, düşük yaptım. Doktorum kan pıhtılaşması nedeniyle düşük yaptığımı söyledi. Hamilelikte wBc değerim yükseliyor. 7’nci haftada 14’e kadar yükselmişti. Ama hamilelik sonlandığında eski haline döndü. Düşük bu sebeple olabilir mi?
CEVAP
Sevgili okuyucum, wBc kanda beyaz küre denilen lökosit sayısını gösterir. Gebelikte artış göstermesi son derece normaldir, düşüklerle ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Genellikle 15 bin seviyesine varıncaya kadar gebelikte endişelenmeyiz.
Bunun üzerindeki değerler enfeksiyon ya da bazı kan hastalıklarının belirtisi olabilir. Mutlaka bir dahiliye uzmanının görmesini isteriz. Doktorunuz sizde kanama pıhtılaşma bozukluğu teşhis ettiyse gebelik boyunca kanı sulandırıcı bazı iğne ve hapları kullanmanız gerekecektir. Aksi taktirde tekrar düşük yaşama ihtimaliniz çok yüksektir.
Bebek tutunur mu?
2 yıllık evliyim, tüp bebek denedik. 28 yaşındayım. Eşim de azosperm var, TESE ameliyatı oldu. Başarılı geçtiğini söylediler. Bebeğimizin tutunma şansı ne kadar?
CEVAP
Sevgili okuyucum, eşinizde menide sperm bulunmadığı için (azospermi) size mecburen tüp bebek yapılması gerekir. TESE denilen eşinizin yumurtalıklarından sperm aranması işlemi başarılı olmuş. Bu sevindirici, umarım yeterince bulunup geri kalanlar dondurulabilmiştir ki her seferinde eşinize TESE yapılmasına gerek kalmasın.
Embriyonun tutunma şansı ancak size verilen embriyonun kalitesiyle ilgili olduğundan bu konuda yorum yapabilmem mümkün değildir. Bunu ancak size işlemi yapan doktorunuza sorabilirsiniz. Ama sperm üretimini etkileyen faktörler embriyonun gelişimini de etkileyebilir.
Umarım ilk denemede hamile kalabilirsiniz. Kalamadığınız taktirde size ve eşinize bu zamana kadar yapılan tüm tetkiklerle birlikte başvurmanız halinde size yardımcı olunabilir.
Vajinam yok
Doğuştan vajinam ve rahimim yok. Birkaç kere ilişkiye girmeyi denedim. Bugünlerde sanki cinsel organ biraz vajinama giriyor gibi. O bölgede ceviz büyüklüğünde et parçası var. Ne yapmalıyım?
CEVAP
Sevgili okuyucum, bu yaşadığınız doğuştan gelen hastalıkta genellikle vajinanın çok az dış girişi bulunur. Çoğunlukla bu kadarlık kısım da sağlıklı bir cinsel ilişki yaşayabilmeniz için ne yazık ki yeterli gelmez.
Size önerim bir an önce bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız ve plastik cerrahın da eşlik edeceği bir ameliyatla yapay vajina yaptırmanız. Ancak bu şekilde sorunsuz ilişkiye girebilirsiniz.