Opr. Dr. Hande AkbaşEnfeksiyon kronikleşmişse ilaç tedavisi uzun tutulabilir

HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon kronikleşmişse ilaç tedavisi uzun tutulabilir

Vajinal enfeksiyondan şikayet eden kadına doğru ilaç verilmeli. En doğru yol kültür yapmak. Çünkü vücutta ilaca karşı direnç varsa akıntı bitmez. Bir de kronikleşmiş durumlarda ilaç tedavisi uzun tutulabilir.

Gebeliğe engel mi?

Üç yıllık evliyim. Bitmeyen akıntı sorunum var. Defalarca doktora gittim ama ilaçlar hiçbir fayda etmedi. Bu akıntı gebe kalmaya engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, vajinal enfeksiyonlara körlemesine tedavi vermek yerine kültür alınmalı. Üreme varsa hangi antibiyotiklere karşı duyarlılık olduğu saptanıp tedavi verilmeli. Aksi takdirde verilen ilaca karşı direnç varsa akıntınızda değişiklik olmaz hatta giderek artar. Etkin tedavi için kültür şart. Bir de kronikleşmiş enfeksiyonlarda ilaç tedavisini daha uzun tutmak gerekebilir. Akıntınıza neden olan mikrop, rahim ve tüplerinize ilerlemediği sürece anneliğe engel olacağını düşünmüyorum. Ama devamlı akıntınızın olması sizde konforsuz bir durum yaratacağı için gecikmeden tedavi olmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Anne olabilir miyim?

27 yaşındayım, bir yıldır çocuğumuz olmadı. Bir kere kimyasal gebelik yaşadım. Sperm testini ve diğer sonuçları yolluyorum. Fikriniz nedir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, eşinizin sperm analizinde hareketliliği ve yapısında biraz sorun olsa bile bu değerler kendi kendinize gebe kalabilmeniz için yeterli. Bir kere kimyasal da olsa gebelik gelişmiş. Bunun neden devam etmediğinin araştırılması ve sizin de yumurtalık ve tüplerinizin incelenmesini öneririm. Sorunun eşinizden kaynaklandığını düşünmüyorum.

Rh uyuşmazlığı var

30 yaşındayım ve eşimle aramızda Rh uyuşmazlığı var. Ben RH (-), eşimse (+). Bu konuda neler yapmalıyız? Riskleri nelerdir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rh uyuşmazlığı gebelikte şiddetli kanama yaşanmadığı müddetçe ilk hamileliklerde sorun yaratmaz. Doğumda bebeğinizin kan grubu tespiti yapıldıktan sonra bebek sizin değil de eşinizin yani Rh+ olan kan grubunu almışsa, o zaman bir sonraki gebelikte sorun olmaması için size iğne yapılır. Eğer bebek sizin kan grubunuzu almışsa hiçbir iğneye bile gerek kalmaz.

Ne zaman yapılır?

Aşılama öncesinde mutlaka genetik tarama yapılıyor mu? Ya da genetik tarama hangi durumlarda yapılıyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucum, genetik tarama aşılama öncesi yapılmaz. Sadece tüp bebek yöntemi sırasında yapılabilir. Bunun için de öncelikli gereklilik sizin ya da eşinizin genetik yapısında bir sorun olması veya peş peşe gebelik kayıplarının yaşanması. Bu bebeklerde de genetik bozukluk saptanmasıdır. Ancak bu koşullar altında embriyolara genetik tanı yapılmasının bir anlamı olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder