İstanbul’un yanı başındaki Adalar, bayramlarda baş döndürücü ve tehlikeli günler yaşar. Ücretsiz gemi seferlerinin de tetiklemesiyle gelen on binlerle, günlük yaşam felç olur. Marketlerde içecek yiyecek kalmaz, tuvaletler gelenlere yetmez, oturacak ağaç gölgesi, sokaklarda adım atacak yer kalmaz. Vapurlar yan yatar, bisikletlilerden, akülü araçlardan kıpırdamak imkansızlaşır.
Zabıtası, polisi yetmez. 14 bin nüfusa göre İller Bankası’ndan en küçük payı alan Adalar, bayram boyunca gelen 150 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlayacak imkanlara sahip değildir. Ama buna aldıran da olmaz. Bu durumu dikkate alan Başkan Erdem Gül, AK Parti Büyükşehir grubuyla anlaşarak, bayramda Adalar'ın istisna içine alınmasını ve ulaşımın ücretli olmasını önereceklerini belirtti.
Ya bayramdan sonra?
Bayramda ne önlemler alınacağını sormak için aradığım Erdem Gül’e, Adalar'ın çözüm bekleyen ulaşım sorununu da sordum. Elektrikli taksilerin çoğalacağı müjdesini aldım. “20 Temmuz’a kadar 15, ardından 20 ve toplamda 60 taksi yakında trafiğe çıkacak. UKOME, özel akülü araçlara düzen getirecek ve istisnalar hariç bu araçlar trafikten men edilecek. Bisikletlerle ilgili düzenleme sonbahara” dedi.
Temizlikte ziyaretçisi kalabalık yerlerin kaderini paylaşıyoruz. Önlemleri Gül, şöyle özetledi: “Adalar Belediyesi, 11 geçici temizlik işçisini göreve başlattı. Büyükşehir Belediyesi, adalardaki araç eksiğini tamamladı ve sabit bir ekip göndererek destek verdi. İSKİ de kanalizasyon altyapısını elden geçirdi.” Başka neler var derseniz…
Önümüzdeki günlerde Kumsal diye anılan sahil mekanının ele alınacağını, Faytoncular Meydanı projesi için bir yarışma düzenleneceğini, Taş Mektep’in Kültür Sanat Merkezi olarak restore edileceğini öğrendim. Kemal Kılıçdaroğlu’nun önerisiyle adalet, demokrasi, özgürlük kavramlarının konuşulacağı bir felsefe etkinliği de hazırlanıyor.
Adalar Müzesi
Adalar Müzesi’nin kafesinde Adalar Vakfı yöneticileriyle kahvaltı ettik. Müze bir grup gönüllünün çabasıyla giderek zenginleşiyor. Yaklaşık 1000 metrekare kapalı, 800 metrekare açık alana sahip. Müzede Adalar için yayınlanmış tüm kitapları barındıran Adalar Kütüphanesi ve Adalar Arşivi yer alıyor. Arşivde binlerce belge, fotoğraf, film ve video, sözlü tarih kayıtları, Adalıların bağışladığı koleksiyonlar yer alıyor.
2010'da belediye ve Adalar Vakfı’nın ortaklığıyla kurulan müze, 2012’de Kültür Bakanlığı denetiminde özel müze statüsü kazandı, 17 süreli sergiye ev sahipliği yaptı. Müzenin kafesi gönüllülerin emeğiyle, evlerden atılan malzemelerin dönüştürülmesiyle yenilendi. Kafe, bir ada gezisinin ardından soluklanmak isteyenleri bekliyor. Müzenin kitap ve hediyelik eşya bölümü de var. Müzeye yürüyerek, bisikletle, ya da adanın akülü otobüsleriyle ulaşabilirsiniz.