Oral Çalışlar Türkiye ile milli maçta 'tarafsızım' diyen Avusturyalı siyasetçi
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye ile milli maçta 'tarafsızım' diyen Avusturyalı siyasetçi

Sağcısı solcusu, yaşlısı genci, kadını erkeği, zengini fakiri neredeyse tüm Türkiye ayaklanmış durumda. Herkes Avusturya ile bugün oynanacak milli maçın heyecanı içinde. Takımı desteklemenin ötesinde, “hadi sen de bağır” diyerek birbirini dürten insanlar var. Tam bir milli heyecan dalgası toplumu sarmış durumda. Bugüne kadar futbolun f’siyle alakası olmamış kişilerin bile bu heyecana katıldığını görebiliyoruz.

Hâl Türkiye’de böyleyken, rakibimiz (gördüğünüz gibi ben de “rakibimiz” diyorum) Avusturya’daki ruh hali nedir diye merak edip medyada bir sörf yapayım dedim. En ilginç yaklaşımın bir kadın siyasetçiden, belediye başkanından geldiğini fark ettim. Stefanie Lamp, Viyana’nın merkezindeki 102 bin 580 nüfuslu Ottakring semtinin belediye başkanı. Türklerin de yoğun olarak yaşadığı bu semtin yüzde 28’i Avusturya dışında bir ülkede doğmuş. 35 yaşındaki başkan, burada seçilmiş en genç siyasetçi.

Haberin Devamı

Sempatik bir solcu olarak tanınan Stefanie Lamp, bugün oynanacak Türkiye-Avusturya milli maçında taraf tutmayacağını açıkladı. Lamp şöyle konuştu: “Futbolu bir kolektif oyun olarak görüyorum. Benim için asıl önemli olan, her şeyin normal şekilde akması, bir sorun yaşanmaması, herhangi bir yerin hasar görmemesi ve herkesin birlikte barış içinde kutlama yapması. Yönettiğim Ottakring semtinde her milliyetten insan yaşıyor, ben de o yüzden herkese eşit mesafedeyim. Hepsini biraz biraz destekliyorum.”

Türkiye ile karşılaştırırsak

Avusturya’da milliyetçilik her zaman çok büyük bir güce sahip olmuştur. Türkiye’yle kıyaslandığında, daha yoğun bir milliyetçilikten söz edilebilir. Bu yüzden Lamp’a tepki gösterenler de var. O, bu çıkışıyla bir siyasi risk alıyor. Ancak gelen tepkiler genelde makul ölçüler içinde seyrediyor. Türkiye’de bir belediye başkanı “ben tarafsızım” demeye kalksa acaba nasıl bir tepki görebilir? Avusturya’daki tepkiler daha çok sağcı politikacılardan geliyor. Viyana belediye meclisinde Manfred Juraczka, başkanı eleştirdi:

“Siyasi doğruculuk nedeniyle, milli takımı desteklemeye bile cesaret edemiyor.” Lamp’a destek verenler ise “Avusturya milli takımı zaten melez bir takım, yani her taraftan biraz biraz vardiye karşılık verdiler. Evet, Türkiye-Avusturya maçı öncesi iki ülkede de heyecan artıyor. Milliyetçi tepkilerin dozunun iyice artması ihtimali de kapıda bekliyor. Avrupa Futbol Şampiyonası, Avrupalıların ulusal başarıya ne kadar meraklı olduklarını ortaya serdi. Ulusal heyecan, ulusal başarı, ulusal gurur denen özelliklerin hâlâ dünyada önemli olduğunu bize yeniden hatırlattı. Tabii bu rüzgara karşı durabilen, akıntıya kapılmayan bir kültürün varlığını hatırlattığı için başkan Lamp’a teşekkür ederiz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder