Dr. Diyetisyen Gamze Şanlı Ak anlatıyor.
1) SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ GRUBU
İçerdiği kalsiyum ile kemikleri ve dişleri güçlendirir. Yüksek kalite protein içeriğiyle büyüme ve gelişmeyi destekler. Fosfor, B2 vitamini, B12 vitaminleriyle başta kırmızı kan hücreleri ve sinir hücreleri olmak üzere tüm vücutta önemli rol oynar.
KAYNAKLAR: ›› Süt, yoğurt, peynir, kefir gibi süt ürünleri. ›› Yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, tam tahıllar, kuru baklagiller ve zenginleştirilmiş ürünler.
2) ET VE ET ÜRÜNLERİ GRUBU
Büyüme ve gelişmeyi sağlar. Kan yapımında görevli olan besin öğelerini sağlar. Sinir, sindirim sistemi ve deri sağlığında görev alan besin öğelerini içerir. Hastalıklara karşı direnç oluşturmada önemli rolleri vardır. Protein, demir,çinko,fosfor,magnezyum,B1vitamini, B6vitamini,B12vitamini,A vitamini içerirler.
KAYNAKLAR: ›› Et, balık, tavuk, hindi gibi kümes ve av hayvanları, kurubaklagiller, yumurta. ›› Yumurta anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Çocuk beslenmesinde her güne eklenmesi tavsiye edilir.
3) TAHIL GRUBU
Vücudun temel enerji kaynağıdır. Kabuk ve öz kısmı ayrılmamış tahıllardan yapılan yiyecekler, vitamin, mineral ve posa bakımından zengindir. Posa içeriği yüksek besinler, bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar. Tahıl taneleri E vitamininden zengindir. Tahıllar B12 dışında diğer tüm B vitaminlerinden zengindir ve özellikle B1 vitamininin en iyi kaynağıdır.
KAYNAKLAR: ›› Buğday, çavdar, yulaf, pirinç, arpa ve mısır gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur. ›› Tahıllar bitkisel protein de içerir. Bu proteinin kalitesi düşüktür ama süt, yoğurt, et ya da kuru baklagillerle tüketilirlerse protein kalitesi artar.
4) SEBZE- MEYVE GRUBU
Folikasit, beta-karoten, E, C, K, B2veB6vitaminleri,kalsiyum, potasyum, magnezyum, posa ve diğer antioksidanlardan zengindir. Göz ve deri sağlığı için temel olan öğeleri içerirler. Sebze ve meyvelerdeki C vitamini, diyetle alınan demirin vücutta kullanılmasını artırır.
KAYNAKLAR: ›› Yer elması, patates, şalgam, pancar, havuç, kereviz, pırasa, soğan, sarımsak, lahana, ıspanak, marul, domates, patlıcan vb. ›› Portakal, mandalina, elma, armut, üzüm, kavun, karpuz, çilek, meyve kuruları gibi.
5) YAĞ GRUBU
Yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E, K) vücutta kullanılmasını, vücut ısısının korunmasını, doygunluk hissinin uzun sürmesini sağlarlar. Bazı hormonların yapımında görev alırlar.
KAYNAKLAR: ›› Bitkisel yağlar: Zeytin, ayçiçeği, susam, pamuk çekirdeği, fındık, ceviz, badem, fıstık, fıstık ezmesi, mısır, avokado, Hindistan cevizi ›› Hayvansal yağlar: Etlerin bileşiminde, süt ve yumurtanın sarısında bulunur.