Özgür Gökmen ÇelenkUyku ilacı beyne yeniden uyumayı öğretiyor

HABERİ PAYLAŞ

Uyku ilacı beyne yeniden uyumayı öğretiyor

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Derya Karadeniz anlatıyor.

İstersek daha az uykuyla yetinebilir miyiz?

Diyelim ki normalde 6-8 saat uyuyorsunuz. ‘6 saat değil de 4 saat uyuyayım’ derseniz bunu en fazla 3-4 hafta sürdürebilirsiniz. Ondan sonra beyniniz bu tempoyu kabul etmez, bir yerlerde uyuyakalırsınız. Ömür boyu uyku süremizi istediğimiz saat süresine çekemiyoruz. Uyku borcumuzu bir şekilde ödemek zorundayız.

Ne demek bu?

Diyelim ki ben bir long sleeper’ım yani uzun uyuyucuyum. 8 saatten az uyursam problem yaşıyorum. Fakat hafta içi 24.00’dan önce yatamıyorum, sabah 07.00’da da ayakta olmam lazım. Yani ihtiyacım olan uykumdan çalmış oluyorum. Ama bu 5 gün böyle. Hafta sonu o beyin uyanmak istemiyor, hafta içi çalınan süreyi bir şekilde yerine koyuyor. Aksi takdirde uyku yoksunluğu ortaya çıkıyor. Yani uykusuzluk hastalığının belirtileri görülüyor. Gündüz yorgunluk, konsantre olamama, gözde yanmalar, baş ağrıları, göz ağrıları, mide-bağırsak sistemi sorunları gibi.

Haberin Devamı

Alkol uykuya dalmayı kolaylaştırır mı?

Alkol içindeki madde dolayısıyla beyni uyuşturur ve uykuya dalmayı kolaylaştırır. Fakat alkol uykunun içini çok kötü bozar. Dolayısıyla belki hemen uykuya dalar ama sabah dayak yemiş gibi kalkarsınız. Aynı şekilde gece verilen birçok depresyon ilacı da uykunun kalitesini bozar. Bu hastalardan ‘Akşam uykuya çok kolay dalıyorum ama sabah çok zor uyanıyorum, gün içinde gözümü açamıyorum’ şikayetini sık duyarız.

Uykusuzluk nasıl tedavi ediliyor?

Önce uykusuzluğun tipi belirleniyor. Hastanın uykusuzluğunu düzeltinceye kadar ilaç tedavisi uygulanıyor. Belli bir süreden sonra davranış tedavilerine geçiliyor. Uykusuzluk hastalığında ömür boyu ilaç tedavisi yok.

UYKU İLAÇLARI KİMLERDE İYİ UYKU SAĞLIYOR?

Bir kere şunu iyi anlatmak lazım. Uyuyamayan insanlara, yan etkisi uyku verici olan psikiyatrik ilaçlar veriliyor. Bu külliyen yanlış ve önemli bir memleket sorunu. Insomnide (uyku hastalığında) kullanılacak ilaçlar belli, tıbbi rehberlerde net olarak yazıyor. Birkaç tane hariç insomnide kullanılan bir antidepresan (depresyon ilacı) yok. Şizofreni, psikotik depresyon gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan antipsikotik ilaçlar da kullanılmaz. Uykusuzluk hastalığında yalnızca uykuya has özel ilaçlar kullanılır. Bunlar uykunun başlamasını, normal sürdürülmesini sağlayan ilaçlar. Bazıları Türkiye’de de var. Dolayısıyla uykusuzluk hastasını paldır küldür psikiyatrik ilaçların yan etkisiyle uyutmamak lazım.

Haberin Devamı

Bağımlılık yaparlar mı?

Hayır, bağımlılık yapan ilaçlar yeşil reçeteli yani psikiyatride kullanılan ilaçlardır. Bunlar zaten insomnide kullanılmaz. Xanax kullanılmaz mesela, bu ilaç yalnızca hastada kaygı bozukluğu varsa ve uykusuzluk kaygı bozukluğunun bir belirtisiyse işe yarayabilir. Ama birincil uykusuzlukta yeşil reçeteli ilaçlar kullanılmaz. Kullanılan yeşil reçeteli ilaçlar var ama onlar da Türkiye’de yok.

İlaç tedavisi ne kadar sürüyor?

2-6 ay arasında... Ama amaç bu sürede ilaç tedavisiyle birlikte beyne tekrar uyku uyumayı öğretmek. Ondan sonra ilaç azaltılıp yavaşça kesilir.

Haberin Devamı

Davranış tedavilerinde ne yapılıyor?

Uyku doktorlarının yaptığı bazı yöntemlerdir.

UYKU KISITLAMASI: Uykusuzluğu olanlar ‘Uykum gelir’ diye daha fazla yatakta zaman geçirebiliyor. Oysa bu işe yaramaz, uykusuzluğu daha da kötüleştirebilir. Uyku kısıtlamasında yatakta geçirilen süre azaltılır, uykunun daha etkin hale getirilmesi sağlanır.

UYKU HIJYENI: ‘Yatak odanızı sessiz ve karanlık hale getirin’, ‘Uyku öncesinde sigara içmeyin, ağır yemek yemeyin’, ‘Uykulu hissetmeden yatağa gitmeyin’ gibi bazı önerilerden oluşur.

Uykusuzluk tedaviye rağmen tekrarlayabilir mi?

Evet. Maalesef tekrar ortaya çıkan bir hastalık. Fakat tekrarladığında tedaviye tekrar başlayıp yeniden düzeltiyoruz. Kimi hastada tekrarlar devam edebiliyor kiminde de uzun süreli rahatlık ortaya çıkıyor. Hangi hastada tekrarın olacağını kestirmek çok kolay değil.

RAHAT UYKU İÇİN KURALLAR

Uykulu hissetmeden yatağa gitmeyin. Eğer 20 dakika sonra uykuya dalamadıysanız yataktan çıkın. Mümkünse yatak odanızdan çıkıp başka bir odaya geçin. Uykulu hissettiğinizde yatağınıza geri dönün. Uyku öncesinde ılık banyo, birkaç dakikalık okuma gibi sizi rahatlatacak aktivitelerden yararlanın. Her sabah aynı saatte uyanın. Gün içinde şekerleme yapmayın. Yatak odanızda kitap okumayın, televizyon izlemeyin. Yatma saati öncesinde sigara, kafein ve alkolden uzak durun. Yatma vaktinden önce ağır egzersizlerden kaçının. Yatak odanızı sessiz, karanlık ve 20-21 derece olmasına dikkat edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder