Herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlarım. Bu güzel günde sevgiyi hissedin ve paylaşın. Lütfen para konularını ikinci plana atın...
Bayram demek, sadece tatil demek değil. Rahatlayıp paraları saçmak demek hiç değil. Bunlara şartlanmayın. Önemli olan bayram hissini sevdiklerinizle birlikte yaşamak. Bol bol konuşun, nostalji yapın, sarılın, birbirinizi ve hayatı hissedin, iyi gelir.
MUTLULUK KAYNAĞI: Harvard Üniversitesi’nin yaptığı 75 yıl süren araştırma sonucuna göre; bizleri esas mutlu kılan şey ilişkilerimiz. Bayramlar da en yakınlarımız ile ilişkilerimizin kıymetini bildiğimiz bir dönem… Bugünü de ziyaret ile geçirin.
TURİST OL: Bayramı evinizde geçiriyorsanız çoluk çocuk, eş dost düşün yollara… Yaşadığınız yerin tarihini, havasını içinize çekin, hikayesini dinleyin.
LUNAPARK: Çocuklar ve çocukluğuna dönmek isteyenler için bayramda lunapark eğlencesinin keyfi bir başka olur.
SEPET: Yeşillikler içinde güzel bir piknik yapmak, hem bayramın vazgeçilmezlerinden hem de enerji depolamak için çok iyi bir fırsat.
BİSİKLET: Pedallara kuvvet diyerek çevrenizde keyifli bir bisiklet turu yapabilirsiniz.
FOTOĞRAFÇI: Cümbür cemaat dökülün sokaklara, sokakta oynayan çocuklarla fotoğraf çekin. İlla profesyonel fotoğrafçı olmanıza gerek yok, cep telefonunuz yeter. Mühim olan duygu.
KONUŞMA!: Bugün para konuşmayın, düşünmeyin bile.
PARA LAZIM OLURSA
ACİL İHTİYAÇ: Diyelim çok acil paraya ihtiyacınız var. Kredili mevduat hesabınızdan (KMH) para çekmeyi düşünüyorsunuz. KMH kısa zamanlı ihtiyaçlar için başvurabileceğiniz bir borçlanma aracı, faizi yüksek ve günlük işliyor. Aldığınız parayı hemen geri ödeyecekseniz çekin, arayı uzatmayın.
BORÇ: Birinden borç alırsanız, geri ödeme planı yapın ve bunu yazılı verin. Söz uçar.
KART: Bayramda ekstra masraflar çıkabilir. Kredi kartına yüklenmeyin. Dünya üç günlük değil.
HAZIR OL
Bayram bütçesi demişken, Kurban Bayramı’na tam 65 gün var. Her gün 10 lira kenara koysanız, bayram için 650 lira birikiminiz olur. Ne dersiniz?
TATİLE GİDENLER!
BÜTÇE YAPMIŞLAR: Önceden belirlediğiniz tatil bütçeniz varsa, hesaplayın bakalım o sınırlar içerisinde misiniz?
YAPMAYANLAR: Açın internet bankacılığından kredi kartı harcamalarınızı. Nereye, ne kadar gitti görün.
DİKKAT: Bayram sonrası tatile çıkacak olanlar! ‘Nasılsa gittiğim yerden alırım’ diyerek boş yere masraf çıkarmayın...
ZORUNDA DEĞİLSİN: Gidip gezdiğiniz her yerden, herkese hediye almanız şart değil. Magnetler, kupalar derken sizin para durumları sıkışıyor.
BANKADAKİ PARA
SORU: 100 bin liramı bankaya faize yatırdım. Enflasyon yükseldikçe paramın değeri düşer mi? ● Müjgan
CEVAP: Kazanılan faizi içeride bırakırsan düşmez, çekersen düşer. Bugün 100 bin liranın alım gücü 100 bin lira. Ama bir sene sonra senelik enflasyon kadar yani yüzde 20 daha az olacak.
Çünkü mal ve hizmetlerin fiyatı artıyor, paranın alım gücü düşüyor. Senin 100 bin liranın mevduat faizini çekmezsen, 120 bin lira civarında olacak. (1 sene sonra 120 bin liranın alım gücü takribi bugünkü 100 bin lira ile aynı diye düşünebilirsin. Yani sen mevduat faizini çekmeyerek paranı enflasyona karşı korumaya almış oluyorsun.)
GİZLİ HARCAMA
SORU: Kızım benden habersiz kredi kartımı alıp harcama yapmış. Ne yapmalıyım? ● Akın
CEVAP: Bu çok hassas bir konu. Kızın neden böyle bir şey yapma gereği duymuş? Bunu samimiyetle konuşarak öğren. Onu yargılamadan dinle. Önemli olan buradan ders çıkartmanız.
GÖSTERGE
Bayram tatili için kredi aldıysanız, gelecek yıl için, kullandığınız kredi miktarı kadar parayı şimdiden bir kenarda biriktirmeye başlayın.
NOSTALJİ: KÜÇÜKLERE
Kendi çocukluğunuzdan oyunlar öğretin ve onlarla birlikte oynayın.
BÜYÜKLERE
Onlarla buluştuğunuzda kendileriyle ilgili hoş birkaç anınızı anlatın.