Bireysel emeklilik, kredi kartları, düğünler, geçim sıkıntısı... Siz sordunuz ben cevapladım.
İLK AŞK
SORU: Üniversiteyi bitirdiğim gibi işe başladım ve ilk maaşımı alacağım. Nasıl bütçe yapmalıyım? ● Gül
CEVAP: Hayatında yeni bir dönem başlıyor, hayırlı olsun. İlk maaş ilk aşk gibidir… Ailenle birlikte yaşıyorsan gelirinin en az 5’te birini biriktir. Ayrı yaşıyorsan da yüzde 10’unu biriktir. Bütçe kişiye özeldir. Maaşınla aldığın ilk şeyi ileride hep hatırlayacaksın. Hayatı doya doya yaşamaya çalış.
HARCAMA DÜRTÜSÜ
SORU: Kredi kartımla internetten çok alışveriş yapıyorum. Nasıl üstesinden gelirim? ● Sude
CEVAP: Bir hedefin olsun. Harcama dürtüsü geldiğinde aklına hedefini getir. Bir de internet sitesinden kredi kartı bilgilerini sil. Alışverişi kendine zorlaştır.
DÜĞÜN DERNEK
SORU: Eylülde yeğenim evleniyor. İki gece olarak planlanan düğün için kıyafetler, uçak biletleri, kuaför, bilezik... Masraf çok. Eşimle 5 bin lira biriktirdik, 3 bin liraya daha ihtiyacımız var. Ne yapabiliriz? ● Necati ,
CEVAP: 5 bin lira biriktirmeniz harika. Karı koca oturup konuşun. Belirlediğiniz masraflardan kısabileceğiniz, vazgeçebilecekleriniz var mı? Örneğin, dolabınızdaki kıyafetlerde ufak değişiklikler yaparak kullanabilirsiniz ya da bir yakınınızdan ödünç alabilirsiniz. Sizin için uygunsa, yeğeninize durumunuzu anlatıp hediyenizi düğünden sonra verebileceğinizi söyleyebilirsiniz.
DEVLET KATKISI TAVANI 2558 TL
SORU: Bireysel emeklilik için ne kadar ödeme yapmak gerekir? ● Hamit
CEVAP: BES için yapacağın ödemeyi gelirine ve hedeflerine göre belirle. Devlet katkısını maksimumda kullanmaya çalış. NOT: Devlet katkısı, sigortalının ödediği BES priminin yüzde 25’i oranında devlet tarafından sigortalının hesabına yatırılan tutardır. Devlet katkısının üst sınırı, brüt asgari ücretin yıllık tutarının (2019 yılı için 2558,40 x 12 = 30 bin 700,80 lira) yüzde 25’idir (7 bin 675,20 TL).
GEÇiM
SORU: Tek maaşla üç kişilik bir aile olarak geçinmekte çok zorlanıyoruz. Birikimimiz var ama dokunmak istemiyoruz. ● Metin
CEVAP: Öncelikle birikiminin olması harika. Tebrik ederim. Birikiminden harcamaya gelince, İhtiyaçlarla ilgili bir konuysa ( gıda, eğitim , vs.) birikiminden harca, tekrar yerine koyarsın. İsteklerle ilgili ise, ( eğlence, eşya, vs) bir daha dikkatli düşün. En iyi kararı sen verirsin.
BORÇLA EVLENDİK, HUZUR YOK
SORU: Borçla evlendik. Evlendiğimiz günden beri eşya borcu, araba borcu derken 5 yılımız geçti. Hâlâ da bitmedi. Huzursuzuz. ● Gülsüm
CEVAP: Her borç ödenir. Siz yeter ki eşinizle kenetlenin ve çözüme odaklanın. Genel olarak borçlarınızı hafifletmek için yapabilecekleriniz;
■ Düzenli bütçe yaparak nereye, ne kadar harcadığınızı bilin, hangi bütçe kalemlerinden tasarruf edebilirsiniz karar verin ve buna uygun olarak limit koyun.
■ Borçlarınızı kapatana kadar kredi kartı yerine banka kartınızı kullanın.
■ Alışveriş yaparken istek mi, ihtiyaç mı ayrımı yapmayı alışkanlık haline getirin.
■ Borçlar bitene kadar yeni taksit ya da borç yapmayın.
■ Evde kullanmadığınız, satabileceğiniz eşyalarınızdan elde edeceğiniz parayla borçlarınızın bir kısmını kapatabilirsiniz.
■ Ek gelir yollarını araştırabilirsiniz.