Özlem DenizmenFinansal okuryazarlık

HABERİ PAYLAŞ

Finansal okuryazarlık

Haberin Devamı

Sekiz senedir finansal okuryazarlık ile yaptığımız çalışmalar, geçtiğimiz Pazar günü devletimizin en üst makamı tarafından altı çizilerek vurgulandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çok net ifade etti.

Erdoğan, “Finansal okuryazarlık, hesap kitap bilmek, kendi finansal durumumuzu yönetmek, olmazsa olmazımızdır” dedi. Türkiye finansal okuryazarlıkta bir yol aldı ama yetmez. Hepimize bir görev düşüyor. Peki nedir bunlar? Parasını yöneten hayatını yönetir. Genç, emekli, kadın, erkek, çalışan, okuyan, ev kadını, iş sahibi... Hiç fark etmiyor. Para, hepimizin ortak paydası, hayatımızın her alanında var. Önemli olan onu doğru konumlandırmak ve yönetmek. Finansal okuryazarlık; bütçe, birikim, borç, kredi kartları, yatırımlar, finansman konuları ile daha güvenli bir yaşam inşa etmemizi sağlıyor.

'RAKAMLARLA ARANIZI DÜZELTİN'


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazar günü yapılan ‘2023 Gençlik Şurası’nda finansal okuryazarlığın ve hesap kitap bilmenin önemine değinerek şunları söyledi: “Finansal okuryazarlığın ve dolayısıyla matematiğin altını çizmek istiyorum. Büyük filozof Plato’nun akademisinin kapısında ne yazıyor? Matematik bilmeyen giremez! Hangi alanda faaliyet gösteriyor olursanız olun, eğer sayılarla aranız iyi olmazsa, eğer bilanço, gelir gider defteri, nakit akışlarını okuyamazsanız, iş hayatında başarılı olamazsınız. Aynı şekilde, eğer kârdan, zarardan, toplama ve çıkarmadan anlamazsanız işinizi yürütemezsiniz. Tüm bunları da hayat felsefenizle birleştiremezseniz, yönetemezsiniz. Sadece yönetilirsiniz. Halbuki biz yönetilen değil, yöneten bir gençlik görmenin hayaliyle yaşıyoruz. Matematiğin bir pozitif bilim olmadığını temel bilim olduğunu, Osmanlı’da yöneticilerin aynı zamanda iyi birer matematikçi olduğunu da bilmenizi isterim. Hele bugün rakamlarla aranızı iyi tutmanız çok daha önemli.”

FİNANSAL OKURYAZARLIK VE ERİŞİM DERNEĞİ (FODER)

FODER’in 8 Şubat’ta gerçekleştirdiği Gönül Elçileri Töreni gecemize katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, devletimizin bu konuya verdiği önemi vurgulamış, kendi aile bütçesinden ve çocuklarının harçlık eğitiminden samimi ve güzel örnekler vermişti.

BAŞ TACIMIZ ESNAF

● Nakit akışınızı planlayın

● Gelir gider tablosu yapın

● Bilanço okumayı öğrenin

● Ev-iş hesabınızı ayırın

● Borç kapatma planı yapın

● Kredi notunuzu takip

GELECEĞİMİZ GENÇLER

● Gider bütçesi yapın

● Para kazanmaya başlayın

● Kariyerinizi planlayın

● Bileşik getirinin gücünü keşfedin

● Kredi kartı ehliyeti alın

● Kredi notu bilinci edinin

GÜCÜMÜZ KADINLAR

● Ekonominin içine girin

● Aile bütçesinin patronu olun

● Emeklilik sizin de hakkınız. Mutlaka BES yaptırın

● Altın hesabı açın

● Çocuklarınıza 7 yaşında harçlık ve birikimi öğretin

● Evin tasarruf lideri olun

KUVVETİMİZ ERKEKLER

● Eşinizi de parasal konulardaki kararlara dahil edin

● Doğru borçlanın

● İmza atarken ailenizi düşünün

● Sigorta yaptırmayı atlamayın

● Ek gelir yaratın

● Çocuklara 14 yaş sonrası yatırımı öğretin

Finansal okuryazarlık
BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) Başkanı Mehmet Ali Akben ile geçen hafta finansal
okuryazarlık eğitiminin ve bunun tasarruf oranlarımıza katkısının önemini ve yapılması gerekenleri konuştuk.


BANKALARA DÜŞEN GÖREV

SORU: Ablacım iyi güzel de nereden öğreneceğiz bu para konularını? ● Taksi şoförü Erdem

CEVAP: Finansal Okuryazarlık Derneği olarak, kamu kuruluşlarımızın da desteği ile tüm bankalarımızı seferber etmeye çalışıyoruz ki size hem ürün satsınlar, hem de bu ürünlerin nasıl kullanılması gerektiğini öğretsinler. Bu tüm dünyada olduğu gibi onların görevi. Bir kısmı başladı, inşallah hepsi katılacaklar ve bu soruyu sormana bile gerek kalmayacak.

CUMHURİYETİMİZ 94 YAŞINDA! 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Sıradaki haber yükleniyor...
holder