Hepimizin mübarek Ramazan Bayramı kutlu olsun. Her bayram, içimize dolan güzelliklerle dolu. O kadar çok ihtiyacımız var ki… En sevdiğim bayram geleneğimiz, kırgınlıklar ve dargınlıkların son bulması. Şu kısacık hayatta ayrılığa değer mi? Arayıverin… Uzun zamandır konuşulmayan, dargın olunan akraba ya da arkadaşlarla küslükler son bulur. Siz de bu güzelliği kendinizden ve çevrenizden esirgemeyin.
HARÇLIK NE OLACAK?
Geleneklerimizi sürdürüp çocuklarımızı sevindirmeye devam. İlla para vereceksiniz diye bir kural yok. Mendil, lokum verin. Kendi dedelerinizden, anneanne babaannelerinizden duyduğunuz güzel hikayeleri çocuklarla paylaşmayı unutmayın. Onlarla konuşun, sizin bayramlarınızın nasıl geçtiğini anlatın.
FİNANSAL HUZURA BİR ADIM DAHA
Bayramdan edinilecek iyi finansal huylar var. Oruç tutan, tutabilen herkes bu davranışları da geliştirerek finansal huzura bir adım daha yaklaşabilir.
1-KONTROL
Kendimizi fiziksel açıdan kontrol etmek nefsimize yenilmemek, aynı zamanda maddi olayları da kontrol edebileceğimizin en büyük delilidir. Düzenli olarak bütçemizi yapmak, harcamaları kontrol etmek, para biriktirmek veya tasarruf etmek için de oruç tutar gibi disiplin yeterli.
2-SABIR
Sabır göstermek, sabrı öğrenmek önemlidir. Ramazan’da bir ay boyunca iştahımızı kontrol etmek, aç kalmak gibi zorluklarla karşılaşmak ve sabrımızı test etmek zorundayız. Benzer şekilde, para biriktirmek ve yatırım yapma hedeflerine ulaşmak da zaman ve sabır ister.
3-TASARRUF VE PLANLAMA
Yemek planlaması yapmak, gıda israfını önlemek ve tasarruflu alışveriş yapmak bizim en iyi bildiğimiz şeyler. Finansal hedeflerimize ulaşmak için de tasarruf etmek önemlidir. Gereksiz harcamaları önlemek, ucuz alternatifleri araştırmak ve bütçemize uygun yaşam tarzı tercihleri finansal hedefe ulaştırır.
YARDIM KOLİSİ
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketlerinin ardından, yasa boğulduk. Şimdi bayramla beraber deprem bölgelerindeki vatandaşlara yardımcı olmak için Ramazan kolileri yollarda. Siz de göndermeyi düşünürseniz dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var:
Deprem bölgesine gidecek Ramazan kolileri içerisinde, kolay hazırlanabilen ve tok tutması açısından kalorisi çok gıdalar olmalı.
Gıda malzemeleri yanında, koli içerisinde hijyen malzemelerinin de bulunması, depremzedeler için çok iyi olur.
Bölgelerinde yemek yapma imkanı kısıtlı olduğundan, daha çok konserve, süt, bisküvi, bal gibi hazır gıdalar tercih edilmeli. En çok ihtiyaç duyulanlar, su, çay, mercimek, bulgur, makarna, un, yağ, nohut, konserve yemekler, hazır çorba, bisküvi, kuruyemiş, meyve suyu, bebek maması, hijyen malzemeleri, battaniye, ısıtıcı, powerbank, giysi. Bunların yanında, tek kullanımlık tabak, çatal, kaşık, bardak gibi ürünlerin de olması deprem bölgeleri için iyi olacaktır.
Pek çok kargo şirketimiz, deprem bölgelerine yardımları ücretsiz ulaştıracaklarını duyurmuşlardı.
PTT KARGO: En yakın PTT şubesine giderek, yardımların ulaştırılabileceğini belirten şirket, yardımları ücretsiz yollayacağını duyurdu.
ARAS KARGO: AFAD ile koordineli olarak, gelen yardımları ücretsiz şekilde deprem bölgesine yolladığını duyurdu.
YURTİÇİ KARGO: Şirket, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirlediği ihtiyaç listesindeki ürünleri ücretsiz olarak gönderdiğini duyurdu.
MNG KARGO: Deprem bölgelerine gönderilecek bireysel yardımları, ücretsiz şekilde Kızılay aracılığıyla ulaştıracağını duyurdu.