Özlem DenizmenNeriman kredi borcunu yapılandırsın mı?

HABERİ PAYLAŞ

Neriman kredi borcunu yapılandırsın mı?

Neriman, çalışan, kazanan ve kredi kartı kullanan, kart borçlarını ödemekte zorlanan biriydi. Merkez Bankası ve BDDK’nın yeni düzenlemeleri, Neriman ve onun gibi kart borcunu ödeyemeyenler için hayatlarına doğrudan etki edecek birkaç önemli fırsat sunuyor. Beraber bakalım...

Neriman kredi borcunu yapılandırsın mı

NE OLDU?

Enflasyon, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı nedeniyle kredi ve kredi kartlarında ödenemeyen borç yükünün artması üzerine Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu eylül ayında kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasını içeren bir takım düzenlemeler yaptı.

Haberin Devamı

1 NERİMAN’A BİR NEFES: 60 AYA KADAR TAKSİTLENDİRME:

Kredi kartı borcunun asgarisini ödeyemeyen Neriman’a yapılandırma fırsatı gerçekten biraz nefes aldırabilir. En fazla 60 aya kadar taksitlendirerek borçlarını uzun vadeye yayabilir. Böylece aylık ödediği miktar düşecek. Bu da Neriman’ın bütçesinde biraz daha rahatlama demek.

HESAP: Örneğin, Neriman’ın kredi kartı borcunun toplamı 100 bin lira ise bunu 60 ayda ödeyeceği şekilde yeniden yapılandırdığında, (yüzde 3.11 faiz ile vergi hariç) aylık ödemeleri 3 bin 699 TL ile çok daha yönetilebilir hale gelir. Toplam ödemesi 221 bin 932 lira olacak.

2 YENİLENME FIRSATI:

Neriman bu yapılandırmayı sadece bir kurtuluş olarak değil, aynı zamanda finansal alışkanlıklarını gözden geçirmek ve yenilemek için bir fırsat olarak görmeli. Kısaca borçlarından kurtulmuyor, ödemek için zaman kazanıyor.

KURTULUŞ DEĞİL: Çünkü yapılandırılmış borcun en az yarısı ödenmeden kredi kartı limiti arttırılamayacak. Bu da Neriman’ın kredi kartı ile yeni borçlar yapmasını engelleyecek. Kısaca bu, yeni bir borç yapmadan tasarruf ile borçlarını kapatma alışkanlığı edinmesi için de bir fırsat.

3 LİMİTİNE GÖRE AYLIK ÖDEME

Türkiye’de kredi kartı limitine bağlı olarak asgari ödeme oranları değişiklik göstermekte. Düzenlemeye göre; eğer Neriman’ın kredi kartı limiti 50 bin TL’nin altındaysa, asgari ödeme oranı yüzde 20 olarak kalacak. Yani, her ay borcunun en az yüzde 20’sini ödemesi gerekecek. Kredi kartı limiti 50 bin TL’nin üzerindeyse asgari ödeme oranı yüzde 40’a çıkacak. Yani, borcun en az yüzde 40’ını ödemesi şart olacak. Bu düzenleme, Neriman’ın gelirine ve ödeme kapasitesine uygun bir limit belirleyip, borçlarını daha kontrollü yönetmesine olanak tanıyor. Böylece, yüksek borç yükü altında ezilmeden daha sağlıklı finansal adımlar atabilir.

Haberin Devamı

4 NERİMAN FAİZİN NE?

Ayrıca, kredi kartı borcunun tutarına göre faiz oranları da değişecek: 25 bin TL’nin altındaki borçlara yüzde 3.50 faiz uygulanacak. 25 bin ile 150 bin TL arası borçlarda yüzde 4.25 faiz oranı geçerli olacak. 150 bin TL’nin üzerindeki borçlarda ise faiz oranı yüzde 4.75 olarak belirlendi.

5 AMAN NAKİT AVANS ÇEKME!

Kredi kartından nakit çekimlerde ise yüzde 5 faiz oranı var. Bu da Neriman gibi kredi kartı kullanıcılarının bu işlemlerden mümkün olduğunca kaçınması gerektiğini gösteriyor.

ÖZETLE: Neriman, bu düzenlemeler sayesinde borçlarını yönetmede daha esnek davranabilecek. Ancak en önemli nokta, bu avantajları borç yükünü azaltmak ve daha sürdürülebilir bir finansal davranış geliştirmek için kullanmak.

Haberin Devamı

Neriman kredi borcunu yapılandırsın mı

GÜNÜN SORUSU

60 AY İSTEMİYORUM

SORU: Ben geçen ay kredi kartımın asgarisini ödeyemedim. Ama 60 ay ödemek istemiyorum. Bu yapılandırmanın başvuru süresi var mı, nasıl faydalanabilirim

CEVAP: Eğer kart borcun 21 Eylül 2024’ten önce, 30 gün gecikmeye girdi ise mevcut borcunu yapılandırmak için bankaya 1 yıl içinde başvurabilirsin. 60 aydan daha kısa vade belirleyebilirsin. Yapılandırılan tutar için her aya düşen taksit tutarı, o ayın harcamalarından doğan asgari ödeme tutarına eklenecek. Bu nedenle banka ile görüşerek bütçene uygun olan, ödeyebileceğin taksit tutarını belirlemen önemli.

GÜNÜN SÖZÜ

“İmkanın sınırını görmek için imkansızı denemek lazım.” Fatih Sultan Mehmet

GÜNÜN TERİMİ: YAPILANDIRMA

Borçlu kişinin mevcut borcunu ödeyebilmesi için, borcun vadelerinin ve faiz oranlarının yeniden düzenlenmesi işlemidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder