Otomobil, hayatımızdaki önemli harcamalardan biri. Ancak, “Ben bu otomobile aşık oldum, mutlaka benim olmalı” demekle de olmuyor. Otomobil alırken sadece fiyatını düşünerek hareket etmeyin. Esas masraflar otomobili aldıktan sonra başlıyor.
Krediden önce
Örneğin; 70 bin liralık otomobil alıyorsanız, en az 21 bin lira peşinatınız hazır olmalı. Yani, otomobil fiyatının yüzde 30’u. 120 bin TL’ye kadar olan otomobiller için yüzde 30 peşinat isteniyor.
Taşıt kredisi alacaksanız masraf dahil faiz oranını öğrenin.
Kamu bankaları bazı marka araçlarda yerli üretimi desteklemek amacıyla kredi faizlerini düşürdü. Dolayısıyla bu kampanyadan yararlanma durumunuza göre aylık kredi ödemeniz değişir.
Kredi ödemeleriniz aylık gelirinizin dörtte birini geçmesin ki huzurunuz kaçmasın…
İkinci el değeri
Alacağınız otomobilin ikinci el değerini de düşünün. Çok alınıp satılan marka ve modelleri tercih edin ki, ileride satmak istediğinizde para ve zaman kaybı az olsun.
Yatırım değil
Sıfır kilometre otomobil alıyorsanız, kontağı çevirdiğiniz anda fiyatı yüzde 10 değer kaybediyor. Dolayısıyla, önceliğiniz, alacağınız aracın ihtiyaçlarınızı karşılaması olsun.
Amaç-ihtiyaç analizi
Otomobil benim için istek mi, ihtiyaç mı?
Neden bir otomobile ihtiyaç duyuyorum?
Almak istediğim modelde ne gibi özellikler istiyorum? (Güvenlik, konfor…)
Ne amaçla kullanacağım? İşe gitmek için mi, gezmek için mi?
Yılda kaç kilometre yol yapacağım?
Gerçek maliyet hesabı
Bayiye gitmeden önce kaç paralık otomobil alabilirsiniz hesaplayın. Yıl sonu kampanyası, faiz indirimi… Aman dikkat gerçekçi olun. İstediğiniz otomobile göre YILLIK takribi hesabı şöyle yapabilirsiniz:
Trafik sigortası ...……........………….
Kasko Sigortası …….........................
Motorlu Taşıt Vergisi ...……………....
Alacağınız araç kilometre başına kaç litre yakıt tüketiyor? …………….
Yıllık yakıt masrafı …………….........
Otoyol, köprü geçiş ücreti ..………....
Otopark masrafı …………….............
Yıkama harcamaları ……..................
Bakım, yedek parça .........................
Lastik ve diğer aksesuarlar ...……….
Hesabınız sonucu ortaya çıkan yıllık rakamı 12’ye bölün, üzerine kullandıysanız otomobil kredisinin ödemesini koyun. Böylece otomobil için aylık giderinizi görün.
KREDİ YÜKÜ
SORU: Kredi kartımı geçen ay kapattım ama ödediğim krediler ağır geliyor, avans hesabından çekiyorum. Gereksiz alışveriş yapmıyorum ama hep eksideyim, olmayan parayı harcıyorum. Moralim bozuluyor.
● Gülser
CEVAP: Müsterih ol, her borç ödenir. Önemli olan senin iç huzurun, başını yastığa koyduğunda rahatça uyuyabilmen. Bankacına danış, kredileri yapılandırıp aylık ödemelerini düzenleyebilirsin. Bir süre için ‘Kaktüs Modu’nda yaşa. Sadece ihtiyaçlarına odaklan.
KEVSER BORÇSUZ EVLENDİ
Bu haftaki başarı hikayemiz İngiltere’den: “Merhaba Özlem Abla, ben Londra’dan Kevser. Senin tavsiyelerin sayesinde üç yılda İstanbul’da ev sahibi oldum. Hiç borçlanmadan düğün yapıp evimi döşedim. Birkaç saat giyilecek gelinlik için bütçe sınırımızı aşmamayı senden öğrendim. Gelinliğim 360 TL’ye mal oldu ve herkes çok beğendi. Şimdi yeni yatırım planlarım var.”
GRAM GRAM ALTIN
SORU: Her ay gram altın almaya başladım. Başka türlü biriktiremiyorum, harcıyorum. Altını kuyumcudan mı yoksa bankadan mı alsam?
CEVAP: Birikim için karar verip harekete geçmen harika. Altınları banka üzerinden kolayca alıp güvenle sistemin içerisinde tutabilirsin. Saklama derdi de yok. Kimse çalmaz, kaybolmaz.
MAKSiMUM KATKI
SORU: Bireysel emeklilik sistemine her ay 500 TL öderken yıl sonunda 6.000 TL ödemiş oluyorum. Elime toplu para geçti. Ara ödeme yaparsam devlet katkısından faydalanır mıyım?
● Hilal
CEVAP: Maksimum devlet katkısı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25’i ile sınırlı ve 2019 için 30 bin 700 TL. Yani, aylık primler dahil toplam 30 bin 700 TL ödediğinde devlet sana yüzde 25 verecek. Bu da havadan gelecek 7.675 TL demek! Neden faydalanmayasın!)