Özlem DenizmenSil baştan

HABERİ PAYLAŞ

Sil baştan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasına göre kredi kartı borçlarını ödeme güçlüğü yaşayanların borçları tek bir çatı altında toplanacak. Borçları temizlemek çok büyük bir ferahlık… Bunun keyfini yaşayın ama tekrar aynı duruma düşmemek de önemli. İşte atılacak adımlar

HEDEF

Hemen kendinize bir hedef belirleyin. İster ev peşinatı, ister çok görmek istediğiniz bir yere seyahat, ister yeni bir ev eşyası… Ama ‘Benim hedefim yok’ diyorsanız ilk hedefiniz acil durum fonu biriktirmek olsun.

KEŞİF

Borcunuz bitti, rahatladınız, şimdi sıra geldi o borcu neden yaptığınızı keşfetmeye. Sizi borca iten harcama dürtünüz neydi? Moraliniz bozukken ya da mutsuzken mi harcıyorsunuz, sosyal çevrenize ayak uydurmak için mi, bir durum mu sizi harcamaya itiyor? Bunu keşfetmeniz, tekrar borç yapma ihtimalinizi azaltacaktır. Ayrıca harcama dürtünüz yerine sizi mutlu edecek farklı bir alışkanlık geliştirerek tekrarlamasının da önüne geçebilirsiniz.

Haberin Devamı

KAYIT

Tüm harcamalarınızı, 1 lira olsa bile yazın. Harcamalarınızı yazmanız, ‘Bu paraya nereye gidiyor bilmiyorum’ demenizi engeller, nerelerden kısabileceğinizi açıkça görmenizi sağlar. Ayrıca harcamalarınıza şöyle bir göz gezdirdiğinizde, ‘Azıcık para zaten ne olacak ki?’ dediğiniz harcamalarınızın nasıl bir toplamı olduğunu da göreceksiniz.

KONTROL

Borcunuzu kapattıktan sonra hesaplarınızı ya da kartlarınızı kapatmanız kredi notunuz açısından iyi değil. Ayrıca yarın öbür gün ihtiyacınız da olabilir. Ama kredi kartı ve ek hesap limitlerinizi ödeme gücünüze göre düzenleyebilirsiniz.

Harcama dürtünüzün tekrar edebileceğinden ve buna karşı koyamama ihtimalinizden endişe ediyorsanız da kartlarınızı güvenli bir yerde saklayın, internet alışverişine kapatın, dışarı çıkarken yanınıza almayın.

BANKA KARTI

Borçlarınız kapanana kadar “Hem harcama dürtüme engel olayım, hem tüm harcamalarımı göreyim” istiyorsanız, bir süreliğine kredi kartı yerine banka kartı da kullanabilirsiniz.

ACİL DURUM FONU

Araştırmalara göre 3-6 aylık acil durum fonu birikimi olanların tekrar borç altına girme ihtimalleri azalıyor.

Haberin Devamı

HAYAT VE YAŞAM STANDARDI

Yaşam ve hayat standardı iki ayrı kavramdır. Yaşam standardı para harcayarak yükseltilebilir, hayat kalitesi için ise anlam gerekir… örnek: Gerçekten istediğin bir şehre, ülkeye gidebilmek hayat standardını, o yere birinci sınıf koltukta uçmak yaşam standardını gösterir.

YATIRIM ARAÇLARI

SORU: Öğrenciyim, garsonluk yapıyorum. Aylık 500 lira kazanıyorum. Hedefim araba almak, nereye yatırırsam daha çok param olur? ● İlhan

CEVAP: Hedefin olması harika. Tanıdık tavsiyesiyle paranı bilmediğin yatırım aracına yatırma. Detaylı araştır, bankacına danış. Kendi risk anlayışına en uygun gelen yatırımdan başla.

BES’TEN GETİRİ YOK

SORU: Bireysel emeklilik sistemine girdim ancak para kazanamıyorum. Bankamdan da hiç bilgi alamıyorum. Ne yapabilirim? ● Nazlı

CEVAP: Para kazanamaman fonlarla alakalı olabilir. Bireysel emeklilik şirketinle konuş. İlgilenmiyorlarsa, başka bir emeklilik şirketine geçmeyi düşünebilirsin. İlk iki seneden sonra her yıl şirket değiştirme hakkın var.

Haberin Devamı

SÜREKLİ İÇERİDEYİZ

SORU: Öğretmenim, evliyim. Bir türlü parasal olarak kendimizi toparlayamadık, gelen paramızı kartlara yatıyor sonrasında tekrar oradan harcıyoruz ve sürekli içerideyiz. Ne önerirsiniz? ● Mustafa

CEVAP: Önceki gün açıklanan ‘birleştiren kredi’ye başvurarak kredi kartlarının borcunu ödeyebilirsin. Bundan sonrası için düzenli bütçe yaparak kazandığından fazla harcamamaya dikkat et. Borcun bitene kadar yeni borç yapma.

360 DERECE DOSTLUK PROJESİ

İki gün önce ÇOGEL Yönetim kurulu Başkanı Elif Esen ile birlikte proje kapsamında İstanbul’un Fatih semtindeki Atikali İlkokulu’nda Türk ve Suriyeli öğrenciler ve anneleriyle bir araya geldik. Para, hayal, plan, hedef, birikim, istek, ihtiyaç…

Neler neler konuştuk. Çocuk ve Gelecek derneği (ÇOGEL), BM Yüksek komiserliği Türkiye (UNHCR ), İstanbul Üniversitesi ve MEB’in iş birliği yaptığı projede amaç; Suriyeli çocuklar ve okul arkadaşları arasında arkadaşlığı, dayanışmayı güçlendirmek ve eğitimlerini sürdürmelerini sağlamak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder