Daha fazla parası olanların bunu nasıl başardıkları ve bu durumlarını nasıl korudukları da hep konuşulur. İşte size 10 adımda işin sırrı:
1- Küçük para yoktur: Her kuruş kıymetlidir, hesabı bilinmelidir. Zenginler damlaya damlaya göl olacağına inanır.
2 -Dünya üç günlük değildir: Önemli olan bugün ve yarın arasındaki dengedir. Bugün olanı harcamak kolay ve zevkli, ama.. Ömür uzadı. Bu işin yarını var. 60-100 yaş arası kaliteli hayat yaşamak için planınız nedir?
3 -Başkalarını etkilemek için para saçmayın: ‘Başkaları ne der?’ diye düşünmek yerine kendinizi, geleceğinizi düşünün. Sizden kıyafetiniz, otomobiliniz için değil, siz olduğunuz için etkilenen insanlarla zaman geçirin.
4 -Hesabınızı bilin: Varlıklı olanlar paranın nereden geldiğini ve nerelere gittiğini çok sıkı takip eder. Defter kalem alıp hesap yapın, YAZIN.
5 -Verimli çalışın: Zenginler, sadece eğlence ve seyahat içinde yaşıyorlar sanılır. Aslında normal insanlardan daha fazla ve verimli çalışırlar.
6 -Siz de akarken doldurun: ‘Zenginler paralarının çoğunu harcar’ diye düşünürüz ama böyle olmaz. Yoksa zengin kalamazlardı. Her zaman gelirlerinin büyük kısmını gelecek için ayırırlar. Siz de küpü akarken doldurun.
7 -İyi fiyat kollamakta, pazarlıkta utanılacak bir şey yok: Evi, otomobili, elbiseyi, hisseyi, altını, dövizi.. Ne alıyorsanız, herhangi bir şeyi alırken kazanın. Bunun için çevrenizi geliştirin, yatırım fırsatlarından haberdar olun.
8 -Birikiminizi de muhakkak çalıştırın: Elinizde ne var ne yok, her şeyi ‘değeri artan’, ‘değeri artmayan’ diye ikiye ayırın. Değeri artan şeyleriniz daha fazla olsun.
9- Her ay maaşınızın yüzde 10’unu biriktirin: Maaşınız ele geçer geçmez, hemen, ruhunuz duymadan, gözünüz görmeden.
10- En küçük kaçak kalmasın: Gereksiz olduğunu düşündüğünüz hiçbir hizmet için aidat ya da taksit ödemeyin. Televizyon, telefon, elektrik, doğalgaz, kullanılmayan üyelikler, gereksiz aidatlar.. Hepsini kesin.
¦ Bu 10 maddeyi hayatınıza yerleştirebilirseniz en kısa zamanda değişimi siz de hissedeceksiniz. Bana yazmayı unutmayın.
* Para deyince aklınıza ilk ne geliyor? İstediğini yapabilmek.
* Pazarlık yapar mısınız? Ürün için yaparım, hizmet için yapmam.
* Peşin mi taksit mi? Peşin. Taksitte ipin ucu elden kaçıyor.
* İlk kez parayı kaç yaşında kazandınız? Ne aldınız? 21 yaşında kazandım üniversitede okurken. Dünya Kupası’na gittim.
* Restoranda (kız-erkek) hesap bölünmeli mi? Bölünmeli ama masada ben öderim genellikle.
* Kazıklandınız mı? Çoook.
* Bütçe defteriniz var mı? Nerede? Kafamda.
* Şu an cüzdanınızda kaç para var? 400 TL.
* Evde kullandığınız en güzel tasarruf yöntemi nedir? Işıkları söndürürüm.
*Milyon verseler satmam dediğiniz şey? Zagor koleksiyonum.
* Diyelim biri “30 bin liram var sizce nasıl değerlendireyim?” diye sordu. Ona ne dersiniz? İş kur.
* Birisi borç istese, siz de vermek istemeseniz onu nasıl yanıtlarsınız? Prensip gereği borç vermem, kefil olmam.
Nevzat Aydın’ın Para karakteri: risk aldı. kurduğu işi pes etmeden sabırla büyüttü. milyoner oldu. kazancını ekibiyle ve çevresiyle paylaşmayı bildi. bonkör, fonksiyonel, pratik, planlı bir girişimci.
Paramedİk kızlar
Geçen hafta ‘Marmara Ekonomi Zirvesi’nde konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü’ndeydim. Birden ‘İlk ve Acil Yardım’ sınıfına girdim. Sınıfta sadece kızlar var. Paramedik diyorlar onlara. Ambulansta çalışıyor ve ilk yardım yapıyorlar. Mesleğini seven, heyecanlı, azimli kızlar. Devlet memuru olarak atanmak istiyorlar. Tek hayalleri 112 servisine atanmak. Giriş maaşı 3000 TL imiş, şaşırdım. İnsanlara yardım edecekler, bundan büyük mutluluk, para var mı
Darüşşafaka sınavı
Annesi veya babası hayatta olmayan ilkokul 4’üncü sınıf öğrencileri... Tam burslu ve yatılı kolej eğitimi için haydi Darüşşafaka Sınavı’na! Sınav 29 Mayıs’ta... Bilgi için: 0212 276 55 33 www.darussafaka.org
Tüketici Hakem Heyeti’ne gidin
SORU: Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) hibe ve desteklerinden faydalanmak için bir firmaya 1950 lira yatırdım. Şimdi vazgeçtim ama paramı geri vermiyorlar. Ne yapabilirim?
? Hümeyra
CEVAP: KOSGEB’in resmi internet sitesinde bu kurumlarla ilişkisi olmadığına dair bir açıklama var. 444 1 567’den ayrıntılı bilgi alabilirsin. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın oluşturduğu Tüketici Hakem Heyetleri, tüketicilerin hak arama yollarını kolaylaştırmak için var. Tüketiciler, 2016 için değeri 2320 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyeti’ne, değeri 3480 TL’nin altındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruyor. Tüketici hakem heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde bulunuyor. Ayrıntılı bilgiyi ‘tuketici.gov.tr’de bulabilirsin