Testisi koruyan zarların arasındaki sıvının artmasına hidrosel denir. Çoğu kez basit nedenlere bağlı olabilirken bazen ciddi sorunlara da yol açabilir. Bu çocuklarda 2 yaşına ve belli dereceye kadar normal kabul edilir ama yumurta gelişimini bozabilir.
SORU: Zorluk çekiyorum
42 yaşındayım. İdrar yaparken idrarda çatallaşma, akım zayıflığı, mesaneyi tam boşaltamama şikayetlerim var. 2015’te bana üretra darlığı teşhisi konuldu. 3 kere operasyon geçirdim. Ama şikayetlerim tekrar nüksetti. Bu rahatsızlığımın kesin çözümü var mı?
CEVAP
Uretra yani mesane sonrasındaki idrar yolu darlığı maalesef birçok farklı neden ile ortaya çıkabilen ve yapılan cerrahi müdahalelere rağmen tekrarlayabilir. Yapılan kapalı ameliyatlardan sonra size uygun aralıklar ile genişletme uygulamaları yapılması gerekebilir ve bazen uzun yıllar sürebilir. Ağır ve bazı uygun vakalarda açık ameliyat gerekebilir.
SORU: Hareketi zayıfmış
Tahliller sonucunda sperm hareketlerinin zayıf olduğu çıktı. Tedavisi ne şekilde yapılır? İleride çocuğumun olmasını engeller mi?
CEVAP
Spermlerin hareketliliğini artırdığı kesin olarak ortaya konulmuş bir ilaç mevcut değil. Bazı ilaçlar hormon seviyeleri uygun kişilerde sperm sayısını arttırabiliyor. Hareket azlığı, varikosel veya kanallardaki bazı sorunlardan olabilir. Yapılan tahlilin bu konuda uzman bir merkezde yapılmış olması önemli. Varikoseliniz var ise muayene ile saptanır ve sadece hareketlilik düşük ise yapılacak mikrocerrahi operasyondan büyük ihtimal ile faydalanırsınız.
SORU: Su topladı, neden?
Oğlum 6 yaşında ve bir yumurtalığı su topluyor. Bu herhangi bir soruna yol açar mı?
CEVAP
Testisi koruyan zarların aralarında normalde 1-2 cc bulunan sıvının artmasına hidrosel adı verilir. Bu durum iltihap, çarpma gibi basit nedenler ile oluşabileceği gibi bazen daha ciddi sorunlara da işaret edebilir. Doğumdan sonra 2 yılda bu durum belirli bir dereceye kadar normal kabul edilebilirse de yumurtanın gelişmesini ve fonksiyonlarını bozabilir. Çocuklarda sıklıkla kasık fıtığı ile birlikte de görülen bu durum için bir üroloji uzmanına muayene ettirmenizi öneririm.
SORU: İlaçlar etkili mi?
Penis büyütücü haplar gerçekten etkili mi? Sağlık Bakanlığı’ndan onaylılarmış, doğru mu?
CEVAP
Piyasada satılan bu gibi haplar ilaç değildir ve bu konuda hiçbir faydaları olmaz. Bu ürünler Sağlık Bakanlığı’ndan ilaç ruhsatı alamadıklarından Tarım Bakanlığı’ndan besin desteği olarak ruhsatlandırılmakta ve daha sonra yanıltıcı reklam yapmaktadırlar. Bu gibi yanıltıcı reklamlar hakkında işlem yapma yetki ve sorumluluğu Sanayi Bakanlığı Reklam Kurulu’na aittir ve bu kurul şikayet halinde para cezaları vermektedir.
27 Kasım 2017, Pazartesi 05:00
Haberin Devamı