Ülkemizde olaysız geçen tek günümüz olmadı bu hafta. Bizim dışımızdaki dünyada da çılgın bir gündem vardı.
- Şiddet mağduru olduğunu söyleyen eski eşi Amber Heard’e açtığı iftira davasından 15 milyon dolar tazminat kazanan Johnny Depp, istismar mağduru erkeklerin kahramanı oldu! Herhalde kariyer planında böyle bir unvan kazanmak yoktu. Ama bu yaşandı. Depp, bu davada kusursuz bir eş, sevgili olduğu için desteklenmedi. Heard, evliliğinde istismar eden, yalan söyleyen bir kadın olup bir de mahkemede meleği oynamaya kalknca kaybetti. Bu dava, Heard gibi, kadın örgütlerinin gücünü arkasına alarak olmayan mağduriyetten rant sağlamaya kalkanlar için emsal oldu.
- İfade özgürlüğü getirmek için Twitter’ı 44 milyar dolara almak isteyen Elon Musk’ın demokratlığı boşa çıktı. Şirketi Tesla’da uzaktan çalışma yasağı getirdi. Haftada en az 40 saat ofise gitmeyenlerin ayrılmasını istedi…
EKMEK BULAMIYORLARSA PASTA FIRLATIN
- Paris’teki Louvre Müzesi’nde Mona Lisa tablosuna pasta ile saldıran adam gezegenin korunması için bu eylemi yaptığını söyledi. Ekmeğe muhtaç hale gelme riski olan gezegenin en değerli sanat eserlerinden birini pastayla hedef almak, tesadüf müydü yani? Eylemci, Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’in ‘Ekmek bulamıyorlarsa pasta yesinler’ vecizinden ilham almış gibi geldi.
- Kim Kardashian, yani tüm markalarını görüntüsü üzerine kurarak milyarder olan ekran yıldızı, genç kalmak için gerekirse ‘dışkı’ bile yiyeceğini açıkladı! Kim, yaş tahtaya basmaz. Şu an iğrenç gibi gelse de yakında dışkı içerikli ürünler duyabiliriz. Geçen ay East Anglia Üniversitesi’nde bu konudaki araştırma açıklandı. Dışkı nakli ile yaşlanmanın tersine çevrilebileceğini söyledi uzmanlar. Araştırma şimdilik fareler üzerinde uygulanmış. Bu konu bir ortamda gündeme gelirse sakın büyük konuşmayın…
VEGANLARIN YOLU TÜRKİYE’DEN GEÇİYOR
Didim’de, Apollon Tapınağı’nın kucağında bir festivalimiz var. Bu yıl dördüncüsü düzenlendi ‘Vegan Festivali’nin. Bu kez dünyanın ikinci ‘Vegan Dostu Kenti’ olan bir Didim vardı. Birincilik şu an Barcelona’da. Belediye Başkanı Deniz Atabay, Didim’i dünyaca ünlü bir vegan merkezi haline getirmeye kararlı görünüyor.
Atabay, “Vegan turizm son yılların seyahat trendleri arasında yükselişte. Yayılma hızı, vegan gezginlere sunulan olanaklar, kültürlerini desteklemek ve iyi bir turistik kent olmak gibi birçok unsur etkili oluyor. Veganlar, beslenme düzenleri ve alışkanlıklarını koruyabildiği güzergahlar seçiyor. Ege mutfağı farkı, saygı, kültür ve tarih ile biz öne çıkıyoruz” diyor.
Bu yılki festivale 200 binden fazla kişi katıldı. Bu kez vegan olmasa da bu kültürü merak edenler de vardı. Veganların marjinal bir kitle değil, hayatın her anını paylaştığımız insanlar olduğunun fark edilmesinin etkisi hissediliyordu. 30 ülkeden ziyaretçiler geldi. Anladığım kadarıyla, mübadele sonrası birçok bölgeden göç alan Didim’deki ortak kimlik inşasında vegan kimliğinin bir yeri olacak.
Ancak bu, sadece festival ile yerleşebilecek bir kültür değil. Bölgenin bilinçlenmesi, yeme-içme mekanlarının, otellerin vegan seçenekleri öne çıkarması gerekiyor. Didimliler bu dönüşüme razı görünüyor. Hayvanlar ve doğayla uyum içinde oldukları, sokak hayvanlarının iyi durumundan, lezzetli zeytinyağları ve baharatlarından belli.
Veganlık, diğer canlılar ve doğaya zarar vermeden, bitkisel ağırlıklı beslenmeye çalışılan, hayvansal tüm ürünleri reddeden yaşam biçimine deniyor.