Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu Muhammed Hasan Şeyh Mahmud, motosikletli kurye Yunus Emre Göçer’e çarpıp ölümüne yol açtı. Göçer’in kazadan altı gün sonra öldüğü açıklandı. Bu süreç içinde Mahmud, diplomatik pasaportla çoktan Türkiye’den ayrılmıştı. Kazayla ilgili soruşturmayı yönetenlerin hepsi mercek altında. Mahmud için de uluslararası yakalama kararı çıkarıldı. Dilerim namusuyla para kazanırken hak etmediği bir şekilde ölen Göçer’in miras bıraktığı onurlu hayatının adaleti sağlanır ve ailesinin geleceği koruma altına alınır. Bu kazada suçlunun kaçabilmesinin nedeni ise ülkemizin yetersizliği veya Somali’ye gücümüzün yetmemesi değil. Şimdi sizi 27 Ağustos 2019’a götürüyorum. İngiltere’de yaşanan bir kazaya. 19 yaşındaki motosikletli Harry Dunn’a Northamptonshire’daki ABD istihbarat üssü RAF Croughton’da çalışan bir CIA ajanının karısı olan Anne Sacoolas otomobiliyle çarptı. Harry aynı gün öldü.
BAŞKANLARIN GÜCÜ YETMEDİ
Sacoolas çarptığını kabul etti. Ama yargılanamadan İngiltere’den apar topar ayrıldı, ABD’ye döndü. Üstelik ABD hava üssünden kalkan özel bir uçak tahsis edildi. O tarihten sonra Harry’nin ailesi hukuk mücadelesi başlattı. Suçunu kabul eden Sacoolas’ın İngiltere’de yargılanması için harekete geçtiler. O dönem başbakan olan Boris Johnson ile ABD başkanı olan Donald Trump arasında gerilim çıktı. Çünkü ABD, diplomatik dokunulmazlık anlaşmaları gereği Sacoolas’ı iade etmeyeceğini söylüyordu. Harry’nin ailesi 15 Ekim 2019’da Beyaz Saray’a gitti. Üst düzey bir yetkiliyle görüşmeyi umuyorlardı ama onları Trump karşıladı. Trump aileyi Sacoolas’la bir araya getirip kucaklaştırmanın derdindeydi. Aile sert bir şekilde bu teklifi reddetti. Bu görüşmenin İngiltere topraklarında olması gerektiğini söylediler. Trump aileye ABD’lilerin Avrupa’da kaza yapmalarının nedeninin yolların ters olmasından kaynaklandığını bile (!) söyledi.
GİZLİ OPERASYONLAR AŞKINA
Aileye tazminat ödemeye niyetlendi. Hatta toplantıda aileye çek yazması için hazine bakanını da hazırda tuttu. Acılı aile dehşet içinde ülkeden ayrıldı. Tüm hukuki yolları deneyerek adalet aramaya devam etmeye karar verdiler ve kamu vicdanından da destek aldılar. Ancak tüm bu sürecin sonunda Sacoolas iade edilmedi. 8 Aralık 2022’de sekiz ay hapis cezasına çarptırıldı, cezası 12 ay süreyle ertelendi ve 12 ay süreyle araç kullanmaktan men edildi. Sacoolas’ın sadece ajan karısı olmadığı, daha önce CIA ile casusluk faaliyetlerinde de bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu davada iade gerçekleşirse iki ülke arasındaki gizli operasyonlar da açığa çıkma riski taşıyordu. İki ülke arasındaki diplomatik dokunulmazlık anlaşması gereği de aslında teknik olarak Sacoolas’ın suç işlediği halde yargılanamayacak kadar geniş haklara sahip olduğu anlaşıldı... Bu dava böyle kapandı ama vicdani yarası kapanmadı...
ZIDANE’IN KAFA ATMASIYLA FARUK KOCA’NIN KOMPLEKSLİ YUMRUĞU ARASINDAKİ FARK
2006 Dünya Kupası’nda İtalya-Fransa maçı sırasında Fransız futbolcu Zinedine Zidane, rakibi Marco Materazzi’ya kafa attı. Çünkü Materazzi, Zidane’ın annesine ve kız kardeşine küfür etmişti. Zidane kariyerinde büyük kayıplara yol açan bu hareketi için özür de dilemedi. Kötü niyetli kişiler şiddet yanlısı gibi algılayabilir ama Zidane orada bedelini ödemeye değer bir tepki gösterdi. Çünkü kabul edelim, futbol böyle bir oyun. Sert. Testosteron savaşı. Gladyatör’ün günümüz uyarlaması.
Sık sık sahada kavgalar çıkmasının nedeni de bu. Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın hakem Halil Umut Meler’e yumruk atması ve sonrasında hakemin yerde tekmelenmesinin ise futbolun sert mizacı veya maskülen enerjiyle alakası yok. Tam tersi; yumruk ve tekme atan şahıslar, hakemi kendilerinden statü olarak daha zayıf buldukları için orantısız saldırma cesareti gösterebildi. Zaten güçlü adamlar, savunmasız durumdaki kimseye saldırmaz.