Bir evlilik yaptım ama evlendiğim kişi, evlilikten önce arkadaşlık yaptığım kişiden adeta farklı biri çıktı. Evlilik birliği içinde sert, emir veren, geçimsiz biri. Oysa arkadaşlık süresinde bir tersliğini ve sertliğini görmemiştim. Bu durumda anlaşmalı boşanma imkanım olur mu? B.M.
* * * * *
Evlilik birliği çok önemli bir birlik, toplumun çekirdek yapısı. Aile hem yasalarımızda tarif edildiği şekilde hem de sosyal hayatta kabul edildiği hali ile eşlerin birlikte sevgi ve saygı içinde birlikte yürüttükleri bir birlik. Elbette bu birliğe ileride katılacak çocuk kesimi de bu anlayış içinde yetişecektir. Çok kısa bir süre önce belirttiğim gibi bugünkü yasalarımıza göre evin reisi erkek de değil aile içinde her şey karı-kocanın mutabakatı ve anlayışı içinde yürütülür. Şayet bu düzen bozuk ise evet eşlerden birinin boşanma davası açması mümkün olacağı gibi tabii ki anlaşmalı bir boşanmanın olmasını tercih ederiz. Boşanma çok kötü bir şey gibi algılandığı halde biz boşanmayı evlenme kadar tabii bir sosyal olay olarak düşünürüz.
* * * * *
Şayet okuyucum eşi ile anlaşıp anlaşmalı bir boşanma yolunu seçerse bazı şartları aramak gerekecek. Mesela evlilik bir yıl sürmüş olmalı. Çünkü bir yıldan sonra anlaşmalı boşanma talep edilebilir. Sonra duruşmaya bizzat katılacaklar. Yani avukatlara vekalet verip, duruşmaya avukatlar girip boşanmayı gerçekleştiremeyecekler. Bizzat eşler katılacak ve boşanmada mutabık kaldıkları hususları bir sözleşme mahiyetinde mahkemeye sunacaklar. Bir boşanmada benim gözümde asıl mağdur olan müşterek çocuklar olduğu için çocuk olmayan eşlerin anlaşmalı boşanmaları, ihtilaflı boşanmalara göre tercih edilen bir durum olmalıdır. Boşanma bir düşman yaratma değildir, olabilecek bir sosyal ilişki olarak görülmelidir.