Tamer HeperAzarlama diye bir hak yok

HABERİ PAYLAŞ

Azarlama diye bir hak yok

Evime olan ihtiyacımız için dava açtım. Yaklaşık on ay önce duruşma günü vermişti ancak duruşma günü hakimin dosyaya hiç bakmadığını anladık. Mesela hakimin istediği bütün belgeler dosyada iken hakim bunları yok sayıyordu, bunun yanında durumu anlatmak isteyen avukatıma bir cümlelik bile söz verdirmedi. Söz isteyince de çocuk gibi azarladı. Biz eşimle 60 yaşı aşkın kimseleriz ve başka gidecek evimiz olmadığı için yazlık evimizde kışı geçirmeye çalışan bir aileyiz ve mağduruz. Ama hakim duruşmayı şubat sonuna erteledi. Yani bizi mağdur etti. Buna karşı ne yapılabilir? Y.Ç.

Haberin Devamı

* * * * *

Bu tutum içindeki hakimi şikayet etme hakkımız var mı veya buna karşı ne yapabiliriz diye soran okuyucuma karşı önce şunları açıklayayım. Okuyucum ve kendisi rahatsız ve buna rağmen kışa karşı önlemi ve tesisatı olmayan yazlıkta kalmak durumundalar ve mağdurlar. Bu tamam ancak bilin ki hakimler de mağdur. Dosya sayıları (derdest dosya) son bir yıl içinde inanılmaz arttı. Bazı adliyelerde hakim eksikliği var, bir hakim kendi mahkemesinin dosyalarına baktıktan sonra bir başka mahkemeye koşuyor. Bazı adliyelerde bir de katip eksikliği var, katip tamamlama gayreti içinde yeni katipler tayin edildiğinde onlar da acemi olduğundan devamlı denetleme gerekiyor, bu da iş yükünü arttırıyor. Bu adliyenin sıkıntısı.

* * * * *

Peki vatandaş da bu sıkıntıyı yaşayıp hakkını zamanında alamamakla duruma razı mı olacak? Hayır, her ne surette olursa olsun vatandaşa hakkı teslim edilecek. Bir kere soru içindeki anlatımda “Hakim çocuk gibi azarlıyor” cümlesi asla kabul edilebilir bir husus değil. Hakim görevini yasal çerçeveler içinde sükunetle yapar, bu çerçeveler içinde azarlama diye bir durum kesinlikle yoktur. Hakimler için yasalarımızda hakimin reddi müessesesi vardır. Şöyle: “Hakimin tarafsızlığından şüpheyi gerektiren önemli bir sebebin bulunması halinde taraflardan biri hakimi reddedebileceği gibi hakim de bizzat çekilebilir.”

Hakimin reddi için sayılan nedenlerden bazıları şunlardır: “Davada iki taraftan birine öğüt vermiş ya da yol göstermiş olması. Davada iki taraftan birine veya üçüncü kişiye kanunen gerekmediği halde görüşünü açıklamış olması.” Bunların dışında akrabalık ilişkisinden, düşmanlıktan vs. söz edilerek ret sebeplerine devam diliyor. Ancak bu nedenlerin varlığı halinde hakimin reddi için sonraki celseye kadar hakimi ret dilekçesi verilebilir. Duruşmadaki azarlama tavrı arada bir düşmanlık olduğu izlenimi verecek seviyede ise bu da ret sebebidir. Ancak okuyucumun avukatı bulunduğuna göre durumu avukatı değerlendirecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder