Tamer HeperDava açma süreleri şöyle

HABERİ PAYLAŞ

Dava açma süreleri şöyle

Evimi 01.09.2018 tarihinde kiralamıştım. Şimdi evim birine satılmış. Yeni malik 03.09.2023 tarihinde bana sözlü olarak satın aldığını bildirdi ve kirayı 8.000 TL olarak ödememi istedi. Ben de 8.000 TL olarak ödemeye başladım. Şimdi ise bana avukatı aracılığı ile ihtarname göndermiş, bu defa aylık 30.000 TL istiyor. Dava açarsa mahkeme masraflarını da benim ödeyeceğimi bildiriyor. Buna hakkı var mı? Bu talebi aldığı tarihten itibaren bir ay içinde yapması gerekmez miydi? M.K.

Okuyucumun bahsettiği olay kira artışı talebi. Şimdi bu başlığı niye attım? Çünkü kendisi “satın alma tarihinden itibaren bir ay içinde bu başvuruyu yapması gerekmez miydi?” diye soruyor ya, işte bu hususu aydınlatmak istedim. Çünkü satın alma tarihinden itibaren bir ay içinde kiracıya başvuru, yeni malikin ihtiyaç nedeni ile tahliye davası açması için şart olan husus. Kira artırımı için satın alma tarihine bakılmaz, kira döneminin sonuna bakılır. Okuyucumun kira sözleşmesi eylül ayı itibarıyla yenileniyor.

Haberin Devamı

Şimdi bu tarihe göre iki ihtimal var, onlardan söz edeyim. Kira sözleşmesine bakılacak. Şayet kira sözleşmesinde kira artırım şartı yok ise, kiracıya ya ihtarname veya dava dilekçesi bir ay önceden gönderilecek. O halde davaya bakılabilecek. Veya kira sözleşmesinde artırım şartı var ise 1 Eylül’den sonra herhangi bir tarihte tespit talepli dava açılacak ve 1 Eylül itibarıyla kira tespiti talep edilecek. Şimdi bu hususlara bakıldığında, ev sahibinin dava açmakta sürelere uyduğu görülüyor ise evet mahkemece 1 Eylül 2024 itibarıyla yeni dönem kira bedelinin tespiti yapılabilecek. Ev sahibinin başka evlerinin bulunuyor olması tespit davası açmasına engel değildir. Bu husus ihtiyaç nedeni ile tahliye talebi halinde incelenebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder