Banka, emekli maaşıma ve hak ettiğim promosyona tedbir konulduğunu, bunun bana ödenmeyeceğini söylüyor. Çok müşküldeyim, bunlara haciz koyulabilir mi? Y.M.
* * * * *
Önce şunu söyleyeyim 5510 sayılı Kanun’un 93. maddesine göre: “Bu kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88’inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.” Yani emekli maaşı haczedilemiyor. Peki promosyonlarda durum nedir?
* * * * *
Doğrusu bu hususta açık hüküm yok. Hukukçular arasında değişik görüşlere tanık oldum. Bazı meslektaşlar banka promosyonu emekli maaşı değildir görüşü ile haczinin mümkün olduğu görüşünde, bazı meslektaşlar da promosyonun emekli maaşının bir eki olduğu görüşü ile 93’üncü madde içinde değerlendirileceği ve haczinin mümkün olmayacağı görüşünde. Kişisel düşüncem de promosyonun emekli maaşının eklentisi olduğu yani haczedilemeyeceği yönünde. Gerek emekli maaşının haczine karar verilmesi halinde ve gerekse promosyonun haczinde, haciz kararı veren icra müdürlüğü hakkında şikayet sürecinin başlaması gerektiği, tedbir uygulayan banka hakkında hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvuruda bulunma imkanının bulunduğunu söylemem mümkün.
* * * * *
Bazı bankaların, emeklinin maaş hesabı dışında bir mevduat hesabı açtığı, emekli maaşı yattığında emekli maaşını mevduat hesabına aktardığı ve işine geldiğinde de mevduat hesabına bloke koyduğuna tanık olmaktayız ki bu durumla karşılaşan emeklinin mevduat hesabını kapatmasında yarar görürüm.