Bizim çocuğumuz yok. Bu nedenle bir çocuğu evlat edinmek istiyoruz. Ancak evlat edindikten sonra bir çocuğumuz olursa bu evlatlığın durumu ne olur? Mesela bizim mirasçımız olur mu veya mirasçılığını kaybeder mi? H.N.
* * * * *
Aile olarak birlikte evlat edinme esastır. Birlikte evlat edinildiğinde evlatlıkla birlikte düzenli bir aile kurulmuş olur. O kadar ki yasaya göre evlatlık küçük ise evlat edinenin soyadını alır. Evlat edinen isterse evlatlığa yeni bir ad verebilir. Ayırt etme gücüne sahip olmayan evlatlığın nüfus kaydına ana ve baba adı olarak evlat edinen eşlerin adı yazılır. Ancak asıl anne ve babasının nüfus kayıtları ile her türlü bağ kurulur ve evlatlık evlat edinenlerin mirasçısı olur.
* * * * *
Görüldüğü gibi yasanın amacı normal bir aile kuruluşu sağlamaktır. Peki eşlerin sonradan birlikte çocuğu olduğunda bu birlik bozulur mu? Hayır bozulmaz. O aile iki çocuklu aile gibi yaşamını sürdürür. Yani iki çocuk eşit haklara sahip olur ve iki çocuk da anne ve babasının mirasçısı olur. Bu aile yapısının korunması o kadar önemlidir ki, mesela eski kanunumuzdaki hükümlere göre çocuklu aileler evlat edinemezken bugün bu şart kaldırılmıştır. Çocuklu aile de küçük yaşta birini evlat edinebilmektedir. Bu gibi evlat edinmelerde ailenin çocuğu için şöyle bir koruma hükmü vardır, yasa der ki: “Evlat edinmenin her halde küçüğün yararına bulunması ve evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarının hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi de gerekir.”
* * * * *
Netice itibarıyla söyleyebileceğim özet olarak şudur, çocuğun doğması evlatlık ilişkisini etkilemez. Mirasçılık durumu ortadan kalkmaz. Ancak bu durumdaki ana-baba çocuğun mirasçısı değildir.