Tamer Heper Mirasın taksimi istenebilir
HABERİ PAYLAŞ

Mirasın taksimi istenebilir

Babamızdan üç daire, bir dükkan kaldı. Biz üç kardeşiz, bu yerlerle ilgili kiralama ve kullanma konusunda anlaşamıyoruz. Bunların satılmasını istesek tek tek mi dava açacağız? Y.M.

Ortak olunan bir mal konusunda anlaşılamadığı hallerde ortaklardan birinin ortaklığın giderilmesini talepli dava açması mümkündür. Bu davanın sonunda şayet o gayrimenkul ortaklar arasında bölüşülebiliyorsa ki bu daha çok arazilerde mümkün olabilir, bu yer ortaklar arasında paylaştırılır. Şayet paylaşılması mümkün değilse bu halde satılır ve satış bedeli ortaklar arasında paylaştırılır. Ancak, okuyucumun durumunda birden çok gayrimenkul vardır ve bunlar miras olarak kalmıştır. Bu halde mirasçıların tek tek ortaklığın giderilmesi davası açmasına gerek kalmaz. Böyle bir durumda mirasın taksimi talepli dava açılır. Bu halde mahkeme tüm tereke mallarını göz önüne alarak tümünün mirasçılar arasında miras payları oranında paylaştırılmasını sağlar. Dolayısıyla bu halde mirasçılar birer bağımsız bölüme tek başına sahip olabilir, miras payını sağlamak için denkleştirme nedeni ile bazılarının diğerlerine bir bedel ödemesine karar verebilir.

Haberin Devamı

* * * * *

Yani böyle bir dava ile bir gayrimenkulün satışının sağlanması değil, tüm mirasın mirasçılar arasında miras payları oranında dağıtılması sağlanır ki ortaklığın giderilmesi talebine göre mirasçılar açısından daha elverişli bir sonuç doğurur. Okuyucumun durumunda yapılacak iş de budur, mirasın taksimini talep eden bir dava açmak daha elverişlidir. Ancak böyle bir davanın varlığı vatandaşlar arasında bilinebilir bir dava olmadığından başvuru da azdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder