Gazete haberlerinde ‘silahla vuruluyor’, ‘silahı temizlerken kaza ile oldu’ deniliyor. Her silah temizlemede silah kaza ile patlar mı? M.Z.
Okuyucumun dikkatini çeken olay gerçekten dikkat çekici. Silahla işlenen suçlarda bu ifadeye çok rastlıyoruz. Nedense evdeki silah temizlenme ihtiyacı duyuyor, silahı temizlerken de patlıyor ve birinin ölümüne neden oluyor. Bu iddia çoğunlukla inandırıcı olmuyor. Çünkü silahı olan biri bir nebze olsun silahtan anlayan biridir. Yani silahını temizleyecekse önce şarjörü çıkarır, yani silah boşalmıştır. Sonra kapak takımını çekip bırakır ki namluya sürülü mermi varsa o dışarı atılsın. Şimdi ne oldu? Silah boşaldı, istediğin gibi temizle ateş alacak bir şey kalmadı.
Sonra kullanılmayan bir silah öyle iki günde bir de temizlenmez ki. Olsa olsa üstünü kuru bezle silersin o kadar. Sonra işlenen suçta, bakıyorlar ki silahla bitişik atış yapılmış. Bitişik atışta silah temizleme sırasında kaza oldu diyemezsiniz. Zira bitişik atış, ölenin vücuduna namlunun dayanarak yapılan atıştır ki silah temizlenirken karşındakinin vücuduna namlu dayanmaz ki. Silahla vurulan kişinin vücudundaki yara izinden bitişik atış mı, yakın atış mı, uzak atış mı yapıldığı kolaylıkla anlaşılıyor. Dolayısı ile öyle “Temizlerken oldu” sözü ile karşısındaki inandırmak da kolay değildir.
Görüldüğü gibi silah her gün temizlenmez. İkincisi temizleme öncesinde tedbir almak çok kolaydır. Üçüncüsü silahla işlenen suçlarda ne mesafeden atış yapıldığının tespiti kolaydır. Yani gerek böyle bir olayda gerekse başkaca olaylarda suçu gizlemek öyle kolay değildir. Hele hele bu günün teknolojisi karşısında . Neticeten bırakalım suçları gizlemeyi suç işlemeyelim, problemlerimiz var ise bunları medenice halledelim. Özel olarak çok üzüldüğüm bir husus, boşanmalarda, boşanan kadına kin besleme meselesi. Bu tür düşünce son derece çağ dışı bir düşünce olup, her zaman tekrar ettiğim bir cümleyi yine yazacağım. Evlenmek ne kadar medeni bir ilişki ise boşanmak da o derece medeni bir ilişkidir.