Ufuk TarhanOnlar ekmeklerini dijitten çıkaracak

HABERİ PAYLAŞ

Onlar ekmeklerini dijitten çıkaracak

Biz Fütüristler, 21. yüzyılın ihtiyacı olan yetenekli insanların yetişmesi için neredeyse 10 yıldır eğitim müfredatına ilkokuldan başlamak üzere mutlaka ‘gelecek dersi’nin yanı sıra teknoloji, kodlama eğitimleri, daha doğrusu STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics - Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik) dersleri konmalı diyorduk. Sonra buna ‘A’ (Art – Sanat) da eklendi ve geleceğin mesleklerine hazırlanmak için öğrenilmesi gerekenlerin kod adı STEAM oldu. Hangi alanda olursa olsun işini bir sanatçı aşkıyla, tutkusuyla yapmayanların pek başarılı olması mümkün değil.

Haberin Devamı

Bininci kez denememize rağmen henüz ‘gelecek dersi’ni müfredata koyduramadık, ancak çok şükür son dört-beş yıldır STEAM, Milli Eğitim Bakanlığı dahil eğitim kurumlarının ve kamuoyunun gündemine girdi. Akademi ve analar babalar ikna oldu. İlkokuldan başlamak üzere çocuklara, gençlere kodlama, bilgisayar, robotik dersleri verilmeye başlandı. Çin, Amerika, Kore, Japonya gibi dünyayı yönetmeye soyunan ülkelerde, bu dersler neredeyse anaokulundan itibaren ve çoktan normalleşmiş olsa da bizde ve diğer ülkelerde de bir yerden başlanmış olması sevindirici.

Onlar ekmeklerini dijitten çıkaracak

KODLAMA DERSLERİ YAYGINLAŞTI

Derslerin içerikleri, altı, içi ne kadar doludur, öğretmenler ne kadar hazır ve donanımlıdır, teknik alt yapılar yeterli midir, çocuklar, bu derslerle geleceğin becerilerini kazanmaya ne kadar özendirilir bilinmez ama artık yaygın şekilde okullarda kodlama, bilgisayar, robotik, tasarım dersleri verilmeye başlanması iyiye işarettir diyebiliriz. Ancak artık çok hızlıca ileri seviyeye geçilmesi ve müfredat programlarında gerçekten radikal değişiklikler yapılması gerekiyor. Hem de acilen.

MÜFREDATA EKLENMESİ GEREKEN DERSLER

MAKİNE ÖĞRENMESİ, YAPAY ZEKA:

Şimdi ve gelecekte var olan ve olacak sorunların çözülmesi, işlerin yapılması için insanın öğrenme, gelişme ve işlem yapma kapasitesi yetersiz ve adaletsizdir. Bu yüzden hemen her alanda bilgisayarlar veri toplamalı, öğrenmeli, değerlendirmeli, geliştirmeli ve analiz yapmalıdır. Artık her alanda yapay zeka kullanımı bir tercih değil, zorunluluktur. O yüzden kaçınılmaz olan ve etik, ahlak yapısının insan ve doğa yararına kurulmaması halinde büyük felakete yol açacağı da kesin olan ‘yapay zekada yetkin insan kıtlığı’ açık ara en kritik alandır.

Haberin Devamı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK:

Geleceğin dünya vatandaşları, iklim değişikliğinden ve onun etkilerini daha da artıran yaşamsal faaliyetlerden kaynaklanan doğa felaketleri ile yaşamak zorunda kalacaklar. Onların, sürdürülebilirliği sağlamak adına pek çok krize hazır olmaları, pek çok doğal ve sentetik krizi atlatmaları, yepyeni çözümler yaratmaları gerekecek. Bizler, hiç değilse eğitime bu konuları dahil ederek biraz olsun iyi şeyler de yapabilmekten fena halde sorumluyuz. Ne dersiniz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder