Oryantal Didem’i bazı şarkıcıların kadrolarında ya da afişlerinde istememesi magazinin bu haftaki en büyük problemi haline geldi. Ben bu meseleye biraz güldüm. Neden mi? Bu dansöz beğenmeme kafasıyla şarkıcı beğenmeme kafası aynı zihniyet değil mi? Mesela oğluna dansöz gelin istemeyen şarkıcı da istemez. Yani bu meslek gruplarının dayanışması gerekirken bu kavgaya anlam vermek imkansız. Ayrıca siz koskoca Madonna’dan daha mı iyi biliyorsunuz yahu? Dünyanın en büyük starlarından biri, 2014’te doğum günü partisine Didem’i konuk etti. Onunla birlikte göbek attı. Oryantal bizim eğlence kültürümüzün bir parçasıdır. Göbek dansı bir sanattır. Bu sanatı ve oryantalleri aşağılamak da kimsenin haddi değildir. Nokta.
ŞARKICI VE MÜZİSYEN FARKI
Geçen çarşamba Kuruçeşme’de yeni açılan Two by Levo adlı mekandaydım. Ve gecenin sürprizi Seçil Gür’dü. ‘Serdar Ortaç’ın eski sevgilisi’ olarak anılan Seçil’e biraz haksızlık yapılıyor. Çünkü o müzisyen kimliğiyle, sesiyle ve harika sahnesiyle konuşulmayı daha çok hak ediyor.
Şarkıcılık kötü bir şey değil tabii ki ama Seçil söz yazan, beste yapan tam teşekküllü bir müzisyen. İki kategoriyi ayırmak lazım. Geçmişine bakarsak da müzik hayatına 12 yaşında Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası’nda başlıyor. Sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde opera eğitimi alıyor.
2005’te İTÜ Devlet Konservatuarı’na giriyor. Bu kadar donanımlı bir müzisyen ve o derece de mütevazı biri Seçil Gür. İşini en iyi şekilde yapmanın ötesinde başka bir şeyle ilgilenmiyor. Bu da onu piyasadaki sonradan olma şarkıcılardan üç beş adım birden öne geçiriyor.
DÜNYAYA AÇILIYOR
Dijital performans platformu ve müzisyen pazaryeri Musixen, yarı profesyonel şarkıcıları kullanıcılarıyla bir araya getiriyor. Musixen’de 5 bin civarı şarkıcı kayıtlı. 600 bin de kullanıcısı var. Kuruluşundan bu yana 20 bin canlı performansı 500 bin kişi izlemiş. Kullanıcılar satın aldıkları para birimi elmas ile şarkıcılara hediye yolluyor, tabak kırıyor, şampanya patlatıyor. Hepsi sanal tabii. Ve kullanıcının harcadığı paranın yüzde 40’ı şarkıcıya gidiyor. Biletli yayınlarda ise şarkıcı yüzde 80’ini alıyor.
TÜM DİJİTAL PLATFORMLARDA
Musixen ve müzik platformu MüzikOnAir arasındaki işbirliği ile artık Musixen’e kayıtlı sanatçıların şarkı ve klipleri YouTube, YouTube Music, Spotify, fizy, Netd Müzik, Apple Music, Mood, Amazon Music, Deezer gibi dijital platformlarda da yayınlanacak. Musixen kurucusu Çağrı Bozay, “Bundan böyle sanatçılarımız hem dünyaya açılma şansı bulacak hem de gelirlerini artıracak. Biz de Musixen olarak kendimizi artık yeni nesil dijital menajerlik platformu olarak adlandırabiliriz” dedi.
ALKAZAR’IN DÖNÜŞÜ
Üniversite yıllarımızda sayısız sanat filmini izlediğimiz Beyoğlu’ndaki Alkazar Sineması yıllardır atıl duruyordu. Nike’ın sponsorluğuyla restore edilen sinema, Hope Alkazar olarak yepyeni bir kimlikle karşımıza çıktı. Spor ve kültür sanat ekseninde birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak olan Alkazar açılışını Refik Anadol’un ‘Alkazar Rüyası’ adlı dijital enstalasyonu ile gerçekleştirdi. Anadol, bu sinemada gösterilen 150 Türk filminden alıntıladığı görüntülerle diğer dijital görselleri birleştirilerek 20 dakikalık bir şölen yaratmış. 6 ay boyunca izlenebilecek enstalasyon için internetten kayıt yaptırmak gerekiyor ve ne yazık ki 29 Aralık’a kadar tüm seanslar dolu.
ŞEHRİN ARZU NESNESİ
Son günlerde şehrin en çok konuşulan ve en yer bulunamayan restoranı Galata’daki IL Cortile. Artık bir arzu nesnesine dönmüş durumda. İtalyanca avlu anlamına gelen IL Cortile, Ecole St. Pierre Hotel’in avlusunda yer alıyor. Geçmişi 13. yüzyıla dayanan binada yemek yemek büyük keyif gerçekten. Bu iddialı İtalyan restoranın mutfağında ise şef Nihat Sancar var.
IL Cortile’nin kısa sürede bu kadar yükselmesinde ambiyans kadar yemeklerinin de payı var. Şehirde yediğim en iyi risotto’lardan birini burada tattım. Dahası herhalde ilk kez gerçek az-orta pişmiş bifteği yedim. Bunlar detaylara önem verilen bir mutfaktan çıkmış yemeklerdi.
Restorana gösterilen talep artınca rezervasyon hat sayısı 16’ya çıkarılmış. Buna rağmen halen ulaşamayanlardan özür diliyor restoran yetkilileri. Bence umudunuzu kaybetmeden aramaya devam edin. Özellikle son dakikalarda iptaller olabiliyor. Öyle anlarda bir fırsat yakalayabilirsiniz.
EN İYİ ÖRDEK
Bence şehrin en iyi Çin mutfağına sahip olan Shang Palace, pandemi sonrası 16 Kasım’da kapılarını tekrar açtı. Beşiktaş’taki Shangri-La Hotel’de yer alan restoran geleneksel Çin ve Kanton yemekleri sunuyor. Yakında da Çin’den gelen Kung Fu Tea Master ile o meşhur çay törenlerini yapmaya başlayacaklar.
İstanbul’da Pekin ördeği yiyebileceğiniz başka yer var mı bilmiyorum. Ama buranın Pekin ördeğini tatmanız lazım. Ben bugüne dek beğendiğim tek ördeği burada tattım. Somonlu şans salatası, karidesli Çin mantısı, mangolu tavuk gibi her biri ayrı birer sanat eseri olan yemekler hem görüntüsüyle gözümü gönlümü açtı hem de lezzetiyle mutlu etti.
Hangi mutfak olursa olsun doğru ve kaliteli malzemeyle yapılınca lezzet üst seviyede oluyor. Shangri-La’nın diğer restoranı Ist- Too’yu da unutmayın. Canınız Çin değil Japon isterse, suşi ustası üst katta hazır bekliyor!
MÜDAVİMİ OLUN
Kuruçeşme’nin son yıldızı yeme içme sektörünün deneyimli ismi Levent Akbulut’un açtığı Two by Levo. Küçük ama içine dünyaları sığdırıyor. Şahane bir dekor ve ışıklandırma ile klas bir mekan hissi sizi sarıyor ilk başta. Beyaz masa örtüleri, şık yemek takımlarıyla hoş bir deneyimin sizi beklediğini anlıyorsunuz.
Servis ekibi sizi hem rahat bırakıyor hem de ihtiyacınız olduğunda eksiğiniz hemen gideriliyor. Kokteyller harika, şef Ahmet Koçak’ın renkli ve hafif reçeteleri yemekleri de çekici bir hale getiriyor. Hele 80 sonları ve 90’ların yabancı müziklerini çalmaları yok mu!
Her yeri 90’lar Türkçe pop sarmışken Phil Collins’ler, Bryan Adams’lar ilaç gibi geldi. Küçük sahnesinde haftada birkaç gün canlı müzik de oluyor. Müdavimi olacak bir mekan arıyorsanız Two Kuruçeşme’ye buyurun.
ZİRVEDE EĞLENCE
Sway Hotels’in 10. yıl kutlama etkinliklerinin ilki olan What’s Happening, 9-12 Aralık tarihleri arasında Erzurum-Palandöken’in muhteşem atmosferinde 247 ve Orjinal Tur’un ortak organizasyonu ile gerçekleşecek. Bu 4 günlük özel deneyimlerle dopdolu festivalde kendi alanının en iyi DJ’leri pikapların başında olacak.
ÖDÜLE DOYMUYOR
Yazın ziyaret etme fırsatı bulduğum Bodrum’daki Mivara Luxury Resort & Spa sahip olduğu birçok ödüle yenisini ekledi. Dünyada lüks segment konaklama deneyimlerini değerlendiren ve uluslararası prestij ödüllerinden biri olan Seven Stars Luxury Hospitality and Lifestyle Awards 2021‘de ‘Signum Virtutis’ olarak bilinen ‘Mükemmellik Mührü’ ödülünün sahibi oldu.
FRAMBUAZLI TULUMBA
Osmanlı Sarayı’nda aşçılar hükümdarın gözüne girmek için sürekli yeni lezzetler ürettiklerinden 70’ten fazla tatlı çeşidi varmış. Bunlardan biri de tulumbaymış. Osmanlı Tulumbacısı, marka olarak bu geleneksel tatlıyı günümüze çeşitlendirerek taşıyor.
2007’de Kocaeli’de üretime başlayan Osmanlı Tulumbacısı 10 yıl içinde Türkiye genelinde 18 ilde 50 mağaza, yurt dışında 4 mağaza açmış. Ürün yelpazesi ise etkileyici. Çikolatalı, fıstıklı, frambuazlı, kahveli, tarçınlı, karamelli ve portakallı tulumba denediniz mi? Bunlardan en az biri mutlaka damak zevkinize hitap edecektir.
EŞSİZ BİR UZDOLABI
İç Mimar İbrahim Güler’in ekimde Bağdat Caddesi’nde açtığı Design Studio müze gibi bir yer. Tasarım meselelerine ilgi duyanlar mutlaka bir uğramalı. Küçük de bir kafesi bulunan mekanda Versace, Christian Dior, Roberto Cavalli gibi dünyaca ünlü markaların eşi olmayan ürünlerini görmek mümkün.
En dikkat çekici parça ise Dolce&Gabbana ve Smeg’in sadece 100 tane ürettiği buzdolabı. Türkiye’de tek! Sicilya esintileriyle tasarlanmış bu benzersiz yüzde yüz el yapımı buzdolabı görülmeye değer. Paranız varsa almaya da değer. Fiyatı: 32 bin Euro.