Oyuncunun işi yer aldığı yapımda yönetmen ne diyorsa yapmaktır. Hatta bu işin sektörleşme anlamındaki kalesi olan ve dünya standartlarını belirleyen Hollywood’da yönetmen-oyuncu ilişkisi yasalarla belirlenmiştir. Örneğin yönetmen çekimi komut verip durdurmadığı sürece oyuncu oyununa devam etmek zorundadır. Sonuçta o yapımda en büyük imza yönetmenindir ve onun vizyonunu ekranda ya da beyazperdede izleriz. Yani yönetmenin bir numaralı işi oyuncu yönetmektir. Oyuncu Gizem Karaca katıldığı bir programda adını vermediği bir yönetmenin kendisini ‘yönetmesinden’ rahatsız olduğunu anlatıyor! “Robot gibi hissettim, en sevmediğim işim” diyor. Sonra sunucuyla birlikte bu tür yönetmenliğin eskide kaldığından bahsediyorlar! Yahu yönetmenin işinin oyuncuya ne yapması gerektiğini söylemesi olduğunu nasıl bilmezsiniz, dahası kabul etmezsiniz? Ben sektör adına utandım açıkçası. Yönetmenin verdiği komutu yerine getiremeyen zaten öncelikle kötü bir oyuncudur. Hangi yönetmen onunla çalışmak ister ki? Gizem Karaca çok istiyorsa kendisi yönetmenlik yapabilir, hatta yönettiği yapımda oynayabilir. Böylece robot gibi hissetmez. Keşke adını vermediği yönetmen de çıkıp konuşsa yaşadıkları hakkında.
OYUN ALMAYAN OYUNCU
Bu konu hakkında görüşlerini almak için adını vermek istemediğim bir yönetmen arkadaşımı aradım! Bir dokundum bin ah işittim. Yönetmenin verdiği oyunu almamakta ısrar eden hatta bunu ustalık sanan oyuncularla çok uğraştıklarını anlattı. Yönetmenin kurduğu oyunu beğenmeyip kendi kafasındakinin daha iyi olduğunu savunan oyuncular yüzünden mesleği bırakmayı bile düşünmüş. Özellikle tiyatro kökenli oyuncuların oyun alması çok zor oluyormuş. Hatta bunlar arasında ünlü isimleri bile saydı. “İyi oyuncu yönetmenin istediğini verip o vizyona fikirleriyle katkıda bulunarak karakteri geliştiren oyuncudur” da dedi. Ancak yönetmenin istediğini vermeden katkıda bulunmaya kalkanlar sektörde ‘çalışılması zor’ olarak ün salıyormuş. Sonunda yönetmen de bezip ne halin varsa gör deyince işte 5 haftada final yapan tutmayan diziler ortaya çıkıyor.
5 ŞARKI BİRDEN
Yeni şarkısı ‘Söyleme’ ile dijital platformlarda kısa sürede çok dinlenenler arasında yerini alan Simge bir rekora imza attı. Şarkıcının aynı anda beş parçası birden en popüler dijital müzik platformu olan Spotify’da Türkçe Pop listesine girdi. Bu şarkılar ‘Söyleme’, ‘Bir Şehri Sevmek’ (Mavi Gri grubuyla), ‘Yakışıklı’ (KÖFN grubuyla), ‘Görmem Böylesini’ ve ‘Harcandıkça’.
SAHNE ŞOV YERİDİR
Biliyorsunuz Büyük Ev Ablukada’nın solisti Bartu Küçükçağlayan’ın sahnede etek giymesi diğer tüm şarkıcıların bir numaralı fikir belirtme konusu oldu. Bizim muhabirlerin de bunda payı var tabii. Her mikrofon uzattıklarına bunu soruyorlar. Sahneyi, oranın bir şov ve performans yeri olduğunu bilenler şahane cevaplar verdi. Tabii bu isimler kendilerini geliştirmek için dünyaca ünlü starların konserlerini de izliyor ne yaptıklarına bakıyor. Kaldı ki kimsenin dünyadan haberi yokken Zeki Müren sahnede devrim yapıp inanılmaz kıyafetlerle seyircisinin karşısına çıkmış ve Türk halkının sevgilisi olmuştu. Kimse de ‘yok o kadın kıyafeti yok geleneklerimiz’ falan diye konuşmuyordu. Sahne sanatçının en özgür olduğu, kendini en rahat ifade edebildiği yer olmalı. Bunu anlamamak ve sahnenin sadece müzikten ibaret olduğunu sanmak hem yaratıcılıktan uzak hem de sanatın ruhuna aykırı.
Sadece tribünlere oynayıp prim yapmak isteyenlerin bu açıklamaları artık pek yaramıyor kendilerine de. Umarım bunu fark edip susarlar.