8 ÜLKEDE EĞİTİM
Eğitimci Enver Yücel’in Laleli’de üç odalı bir dersaneyle başlayan öyküsü “eğitimde çok ulusluluk” konseptiyle dünyanın sekiz farklı ülkesinde sürüyor. Türkiye’de 106 farklı ülkeden 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü Bahçeşehir Üniversitesi’ni bünyesinde barındıran BAU Global, BAU International University ile Washington’da ABD yasalarına göre, Berlin’de Alman yasalarına göre diploma veriyor. ABD ve Berlin’in yanı sıra BAU Global Silikon Vadisi, Toronto, Köln, Roma, Hong Kong, Batum ve Kıbrıs’ta yer alan kampüslerde öğrenciler, eğitimlerinin diledikleri bir bölümünü geçirebiliyor.
GLOBAL VİZYON
BAU Global, öğrencilerini dünyanın her yerinde üretebilecek ve çalışabilecek gençler olarak yetiştirme vizyonuyla hareket ediyor. Rektör Prof. Dr. Şenay Yalçın, “BAU Global markasının büyümesindeki en önemli faktör dünya ölçeğinde faaliyetlere başlamış olmasıdır. Hedefimiz artık dünyada yükseköğretim konusu geçtiği zaman Türkiye markasının da olduğunu duyurmak” diyor.
Yarım asır önce Laleli’de bir dershane olarak eğitime başlayan Uğur Okulları ülke çapında 50 kampüsten sonra üniversite kurmayı planlıyor
Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından Uğur Okulları, 50. yaşını geride bırakacağı 2017-18 eğitim döneminde kampüs sayısını 50’ye çıkarmayı hedefliyor. Uğur Okulları 600 milyon liralık yeni yatırımla, dokuz farklı ilde 25 yeni okul kurmayı hedefliyor. Toplam 104 okul ve 13 kampüsle okul öncesinden lise son sınıfa kadar eğitim veren Uğur okullarının hedefinde üniversite var.
TEMATİK ÜNİVERSİTE
1968 yılında açılan ilk dershaneyle eğitim hizmetine adım atan Uğur Okulları’nın Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu üniversite planını “Fizibilitesini yapıyoruz. Fikirsel altyapısını tartışıyoruz. Belli bir olgunluğa geldi. 'Uğur Bilim ve Teknoloji Üniversitesi' gibi belli bir alanda uzmanlaşmış, tematik bir üniversite olacak. Ayrıca Amerika'da Uğur Hazırlık Liseleri'ni açmak istiyoruz. Tüm yatırım planlarımızı bu yönde yapıyoruz” diyerek anlattı.
1.2 milyon ailenin heyecanla beklediği Yerleştirmeye Esas Puanı (YEP) ile yüzdelik dilimleri açıklandı. Öğrenciler 6., 7. ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarını, yerleştirmeye esas puanları ile il ve Türkiye geneli yüzdelik dilimlerini MEB'in www.meb.gov.tr internet adresinden öğrenebilecek.
MEB'den yapılan açıklamaya göre toplam 1 milyon 192 bin 858 öğrencinin yerleştirmeye esas puanı (YEP) hesaplandı ve sonuçlara göre 176 öğrenci 500 puan aldı. Öğrenciler tercih ve yerleştirme işlemleri için illerde oluşturulan tercih ve yerleştirme rehberlik komisyonlarına müracaat ederek gerekli bilgiyi alabilecek. Okullarda öğrenci ve velilere tercih ve yerleştirme işlemlerinde rehberlik hizmeti için 81 ilde toplam 26 bin 846 öğretmen görevlendirildi.
Velilerin okul türüne göre kaçırmaması gereken üç tercih ve kayıt dönemi var.
Uzmanlar yerleştirmeye Esas
Puan açıklandıktan sonra veli ve öğrencilerin kayıt telaşı başlayacağına dikkat çekerek şimdiden bir yol haritası oluşturulması gerektiğini söylüyor. Velilerin önünde üç takvim var. Özel Okullar için takvim 30 Haziran’da başlayıp 13 Temmuz’da sona erecek. Zaten Yabancı Özel Okullar taban puanlarını 14 Haziran’dan itibaren ilan etti.
BELİRSİZLİK VAR
Okan Üniversitesi öğrencilerine paydaş şirket ve kurumlarda staj yaptırarak iş bulma alternatiflerini zenginleştiriyor.
Öğrencilerin Markalı Dersler ile bizzat profesyonel yöneticilerden eğitim aldıklarını ifade eden Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan iş yaşamına en yakın üniversite olmak vizyonu doğrultusunda hareket ettiklerini söyledi. Okan Üniversitesi’nin aralarında DHL ve THY’nin de bulunduğu 1000’den fazla şirket ve kurum ile staj ve işbirlikleri bulunduğunu kaydeden Bekir Okan “Öğrencilerimizin paydaş şirket ve kurumlarda çalışmalarını sağlayarak iş bulma alternatiflerini zenginleştiriyoruz” dedi. İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güner Gürsoy ise sektör lideri şirket ve kurumlar ile oluşturulan Markalı Dersler ile öğrencilere bizzat profesyonellerden eğitim alma imkanı sunduklarını söyledi. Finans Laboratuvarı ve İşletme Stratejisi Laboratuvarı ile deneysel öğrenme ortamı yarattıklarını belirten Prof. Gürsoy staj imkanlarıyla sürecin tamamlandığını kaydetti.
Başarı sırası, puan ve istenilen üniversite bir arada değerlendirilmeli, taslak liste yapılmalı. Temel soru, sınav olmasaydı ilk sıraya hangi bölümü yazardım olmalı.
Sınav Koordinatörü Alparslan Dartan artık tercih aşamasına gelen üniversite adaylarına önemli tavsiyelerde bulundu. Buna göre tercihler en çok girilmek istenenden, en az istenene doğru sıralamalı ve başarı sırası, minimum puan açısından, istek sırasını oynatmayacak biçimde gözden geçirilmeli.
Tercih yüzdelik dilime bakılarak yapılmalı ama spor aktiviteleri olan, sosyal tabanlı liseler de unutulmamalı.
30 Haziran’da e-okul sisteminden Öğrenci Yerleştirme Puanları ile yüzdelik dilimler açıklanmasıyla birlikte lise tercih maratonu da başlayacak. Uzmanlar bu zorlu maraton öncesinde tercih yapılırken nelerin göz önünde bulundurulması gerektiğini hatırlattı.
Kadir Has Vakfı, Kadir Has Üniversitesi için 20 yılda tam 500 milyon dolarlık yatırım yaptı.
Ünlü hayırsever işadamı Kadir Has'ın öncülüğünde, 1992 yılında çalışmalarına başlanan ve 1997 yılında resmi kuruluşu gerçekleşen Kadir Has Üniversitesi eğitimde 20’nci yılını doldurdu. Kurulduğu günden bu yana Kadir Has Vakfı’nın 500 milyon doları aşan yatırımla desteklediği Kadir Has Üniversitesi teknolojiyi en verimli şekilde kullanan üniversitelerin başında geliyor. Türkiye’de ilk mobil ders uygulamasını gerçekleştiren, akıllı kürsü kullanarak öğrenci ve akademisyenlerin tüm teknolojik gereksinimlerine cevap veren üniversite, geçen yıl Steelcase Aktif Öğrenme Merkezi’ni de kurarak bir ilke daha imza attı.
İNOVASYON DERSİ
Yeni neslin öğrenme şekillerindeki değişimlerin, teknolojinin kullanımını kaçınılmaz hale getirdiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın “Teknolojiyi en verimli kullanan üniversitelerden biri olarak bu alandaki girişimlerimize bir yenisini daha ekledik. Öğrenim ve Öğretimde Mükemmeliyet Merkezi’ni kurduk” dedi. Müfredata girişimcilik ve inovasyon dersi de koyduklarını belirten Prof. Aydın “Mezun olmak için alınması gereken bir sosyal sorumluluk dersi vardı. Bu dersle, girişimcilik ve inovasyon dersini aynı konsept altında topladık. Her öğrencinin mezun olabilmek için bu derslerden birini başarmış olması gerekiyor” diye konuştu.